HAKKARİ’DE TERS LALENİN YOK EDİLMESİNE TEPKİ
Abone olHakkari’nin yüksek kesimlerinde kendiliğinde yetişen ve ‘ağlayan gelin’ olarak bilinen ters lale çiçeğinin yok edilmesi tepkilere neden oldu...
Hakkari’nin yüksek kesimlerinde kendiliğinde yetişen ve ‘ağlayan gelin’ olarak bilinen ters lale çiçeğinin yok edilmesi tepkilere neden oldu.
Ana vatanı “Dağların Kenti” olarak bilinen Hakkari ve Şemdinli ilçesi olan ve 2600 rakımda doğal olarak yetişen ters lale çiçeğinin Hakkari caddelerinde satılması tepkilere neden oldu. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı vatandaşlar, biyokaçakçılar tarafından son günlerde ters lale çiçeğinin kaçak yollarla il dışına çıkartıldığını iddia ettiler.
Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hacı Tansu ise, endemik bitki olan ters lalenin kent için önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Şarkılarımızda, şiirlerimizde ve hikayelerimizde yer almıştır. Bu endemik bitkinin bu şekilde bilinçsizce tahrip edilmesi ve yok edilmesine göz yumulmaması gerekiyor. Koruma altına aldığını zannettiğimiz ters lale çiçeği şu anda çarşı merkezinde tezgahlarda bilinçsizce satılmaktadır. Biz Cilo Dağa Derneği olarak bununla ilgili gerekli girişimleri ve çalışmalarımızı yapacağız. Bizim gibi STK temsilcilerinin de Hakkari’nin güzelliklerini korumalarını istiyoruz. Valilik ve ilgili müdürlükleri göreve davet ediyoruz” dedi.
Hakkari dağlarında ters lale çiçeklerini görüntüleyen doğa fotoğrafçısı Esat Kılıç ise, geçen yıl olduğu gibi bu yılda ters lale çiçeğinin kökten sökülerek toplandığını, mutlak suretle ters lale çiçeğinin koruma altına alması gerektiğini ifade etti.
Hakkari Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise, konuyu araştıracaklarını belirttiler.
(İHA)