Hakkaride Barzani izi

Abone ol

Şemdinli Komisyonu, raporunu tamamlayarak tartışmaya açtı. Rapor'da çok önemli detaylar var.

Dört aylık çalışma dönemini tamamlayarak rapor yazımına başlayan TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu, taslak raporunu tamamlayarak tartışmaya açtı. Taslak raporda, incelenen olaylar içinde şüpheli olarak vasıflandırılan beş olayı, devletin meşru düzeni içinde yeralan açıkça bir kurum ve kuruluşun işlediği ve işlettiğine dair bir saptamada bulunulamadığı dile getirildi, " At izinin it izine karıştığı sezinlenmektedir. İzler takip edilememekte, nereye ulaştığı kestirilememektedir. Sisli bir ortamda iz sürülmektedir" denildi. Raporda, ne Jandarma ne de Devletin diğer güvenlik birimleri içinde merkezi bir yapı kurgusu içinde hukuk dışılığa izin verecek illegal bir varlığa erişilemediği kaydedildi.

Taslak Raporda, incelenen olaylar içinde şüpheli olarak vasıflandırılan beş olayı, devletin meşru düzeni içinde yeralan açıkça bir kurum ve kuruluşun işlediği ve işlettiğine dair Komisyonun bir saptamasının bulunmadığına işaret edilirken, "Devlet içinde illegaliteyi benimsemiş, terörle mücadelede hukuk dışı usul ve metodları kendine rehber edinmiş, bu mücadeleyi ülkemizin AB hedefinden sapmasında zemin olarak kullanmak, bölgede suni gerginlik yaratmak, olayları tırmandırmak, böylece olağanüstü şartları hazırlayarak bölgede olağandışı yönetimi empoze etmek isteyen bir odağın varlığına da rastlanmamıştır" denildi.

HUKUKİ FANTEZİ
Raporda, 9 Kasım 2005 günü Şemdinli İlçesi Umut Kitabevi’nde meydana gelen olayın şüphelisi olan ve halen tutuklu bulunan bazı askeri personelin görevlendirilmelerinden yola çıkılarak bölgedeki kimi kuşkulu bombalama olaylarını da bu veya buna benzer bir model içinde, belirli bir merkezden yönetilen, bazı askeri mercilerle ilişkilendirmek suretiyle açıklamaya kalkışmanın "hukuki fantezi" olacağı vurgulandı.
Komisyonun jandarma teşkilatı içinde böyle bir gayri kanuni oluşuma ilişkin bir bulguya ulaşamadığına yer verilen raporda, "Ne Jandarma ne de Devletin diğer güvenlik birimleri içinde merkezi bir yapı kurgusu içinde hukuk dışılığa izin verecek illegal bir varlığa erişilememiştir" denildi.

"AT İZİ İT İZİNE KARIŞMIŞ"
Ancak bölgede olayların tüm çıplaklığıyla görülmesinin mümkün olmadığına işaret çedilen raporda, "At izinin it izine karıştığı sezinlenmektedir. İzler takip edilememekte, nereye ulaştığı kestirilememektedir. Sisli bir ortamda iz sürülmektedir. Komisyonumuz tam bir kararlılıkla olayların tümünün PKK terör örgütünün yaptığını teslim edememektedir. Komisyonumuz belirtilen eylemler aydınlatıldığında bu eylemlerin tümünün altından PKK terör örgütünün çıkması halinde de şaşkınlığa düşmeyecektir" ifadesine yer verildi.

BARZANİ TEHLİKESİ
Raporda, Hakkari bölgesinde yapılan bazı düğünlerde Barzani adına takılar takıldığının istihbar edildiği, Barzani oluşumu ile Hakkari bölgesinde bazı aşiret arasında akrabalık ve tarihsel bağlar ile kimi yöre insanına sağladığı olanaklar nedeniyle gittikçe artan yoğunlukta sosyal ve politik ilişkilerin geliştiği, Kuzey Irak bölgesinin bu bölge ile sınırı olan bazı yerleşim yerlerinde yaşayan insanlarımız için cazibe merkezi haline geldiği, bu durumun önüne geçilmemesi halinde önümüzdeki süreçte çok daha olumsuz tablo ile karşılaşılabileceği, PKK terör örgütünden daha büyük ve organize bir güçle mücadele edilmesinin kaçınılmaz olacağı değerlendirildiği vurgulandı.
Raporda, bu konuyla ilgili olarak devletin istihbarat birimlerinin gerekli çalışmaları yaptığına inanıldığı, ancak bölgede uygulanan sosyal ve ekonomik politikaların çeşidi ve derinliği zenginleştirmenin, Barzani yönetiminin suistimal etmesine zemin hazırlayan bölgedeki kimi sosyo-ekonomik uygulamaların ıslah edilmesinin zorunlu olduğu, bu çerçevede merkezi yönetimin, kamu kurum ve kuruluşlarının da kendi görev alanları ile ilgili olarak bölgedeki eksikliklerini bir an önce tamamlamaları gerektiği görüşüne de yer verildi.

Milliyet

Günün Önemli Haberleri