Hakim ve savcılara müjde

Abone ol

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. İşte Erdoğan başkanlığındaki toplantının özeti.

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan toplantı, yaklaşık 5 saat 45 dakika sürdü.

Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, toplantıda görüşülen konularla ilgili bilgi verdi. Çiçek'in açıklamaları özetle şöyle:

"Çimonto fiyatları ile ilgili yaşanan sıkıntı konuşulan konulardan biri...

Uluslararası Ceza Hukuku Konferansı Türkiye'de yapılacak. Bu konuda hükümet olarak her türlü desteği verecek. Bu konuda toplantıda konuşulan konular arasında...

EKSPO 15 toplantısının Türkiye'de yapılması ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bizim aday gösterdiğimiz ilimiz İzmir'dir.

Diğer iç ve dış siyasetle ilgili bazı konularda toplantıda görüşüldü.

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hakim ve savcıların özlük haklarında iyileştirme öngören yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısının ele alındığını bildirdi.
İmzaya açılan tasarı ile hakim ve savcıların özlük haklarında iyileştirme öngörüldüğünü ifade eden Çiçek, iki eksik imza bulunduğunu, bunların da hafta içinde tamamlanacağını, daha sonra tasarının TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.

“2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısı” ile hakim ve savcıların özlük haklarında iyileştirme yapan bu tasarının, bu hafta tekrar yasalaşmasını ümit ettikleri Sosyal Güvenlik Yasası'na paralel olduğunu bildiren Çiçek, “Bu tasarı, kanunlaştığı takdirde, hakim ve savcılarımızın özlük haklarında belli ölçülerde bir iyileştirme meydana getirilmiş olacak. Sosyal Güvenlik Yasası'na paralel bir düzenleme de gerçekleşmiş olacaktır. Meclis'e sevkine karar verilmiştir, bu hafta büyük ihtimalle TBMM'ye sevkedilmiş olacak” dedi.

Bakan Çiçek: Bizde kafa karışıklığı yok

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Danıştay'a düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili olarak, “Bizde kafa karışıklığı yok. İşlenmiş bir suç var. Suçla ilgili bir konu söz konusu olduğunda hukuki kavramları kullanmaya gayret ediyoruz” dedi.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Bir gazetecinin “Danıştay'a saldırının ardından Başbakan Erdoğan, çete değerlendirmesi yaptı. Siz ve İçişleri Bakanı böyle bir tanım yapmadınız. Hükümette bir kafa karışıklığı mı var?” sorusuna Çiçek, ”Bizde kafa karışıklığı yok. İşlenmiş bir suç var. Suçla ilgili bir konu söz konusu olduğunda hukuki kavramları kullanmaya gayret ediyoruz. Çete ne anlama gelir, örgüt ne anlama gelir, bu bizim ceza hukukumuzda tanımlanmıştır” yanıtını verdi.

Çiçek, Danıştay'a saldırı olayı sonrası hazırlık tahkikatının da gizliliğini dikkate alarak kamuoyunun merakını gidermek açısından açıklamalar yaptığını hatırlattı. Danıştay saldırısının ardından basında yer alan haberlere de değinen Çiçek, şunları kaydetti: “El altından kimin verdiği belli değil. En azından kamuoyu tarafından bilinmeyen; ama şunlar var, bunlar var, vesaireler var tarzında doğrulanmamış, hukuki geçerliliği ne ölçüde var. Bu konularda iyice araştırılmaksızın yazılan bilgilerin, verilen haberlerin kamuoyunda zihni karmaşa meydana getirdiğini ifade etmeye çalıştık. Ama benim bu konuşmam sizin bakımınızdan haber değeri olmadı. Çünkü benim söylediğimden manşetlik bir haber çıkmıyor. Halbuki siz filtre edilmemiş bilgileri almayı tercih ettiniz. Dolayısıyla bizim kafamızda bir karışıklık yok. Mümkün olduğu kadar genel kuralları söylemeye çalıştık. İkincisi şuna dikkat etmemiz lazım. Bakın bir taraftan hukuk devleti diyoruz. Ama öbür taraftan da hazırlık tahkikatının içeriğini zorlayan bilgileri yazmakta beis görmüyorsunuz.”

Çiçek, Danıştay'a saldırıyla ilgili daha önceki yaptığı açıklamalarda, “Birkaç günlük bir demokratik sabır lazım” dediğini anımsatarak, şöyle devam etti: “Bunda katkımız şudur. Güvenlik birimlerimizin emniyete davet ettiği kişiler, çok değişik sebeplerden çağırılmışlardır, gözaltına alınmıştır, bilgisine başvurulmuştur. Tanık sıfatıyla olabilir, bir çelişkiyi gidermek adına olabilir, şüpheli olabilir, daha başka sebeplerden çok sayıda insan emniyete davet edilmiş olabilir. Bütün bunların sonucunda, bir kuvvetli şüphe söz konusu olacak ki, o, iddianamenin konusu olacak. O nedenle bunlar usül hukukunda çok açık ve net olarak belirlenmiştir. Birkaç günlük demokratik sabır derken, söylemek istediğimiz şey, Anayasa'daki dört günlük gözaltı süresidir. Biliyorsunuz bizim anayasamızda azami gözaltı süresi 4 gündür. Bunun sonucunda gözaltına alınan veya davet edilen, bilgisine başvurulan kişi ya serbest bırakılacak veya bir suç şüphesi varsa bununla ilgili usul hukukundaki hükümler çerçevesinde savcılığa ve mahkemeye intikal edilecektir. Bu sabrın gösterilmesi gerekiyor.”

FİLİTRE EDİLMEMİŞ BİLGİ KULLANMAK

Hükümet Sözcüsü Çiçek, gazetecilere, “Sizin durumunuzu anlıyorum. Ama öbür taraftan da usul hukuku hükümlerine göre olaylar değerlendirilmediği zaman bu tür sıkıntılar zaman zaman karşımıza çıkıveriyor. İnşallah Türkiye bu sıkıntıları yaşamaz. Ama filtre edilmemiş bilgi kullanmak, beraberinde başka sıkıntıları getiriyor” dedi.

“KONSERVE KANUN ÇIKARMIYORUZ”

“Terörle Mücadele Yasası unutuldu mu? Meclis kapanmadan çıkacak mı?” şeklindeki soruya ise Çiçek, şöyle yanıt verdi: “Hayır, unutulmuş değil. Tabii hükümet olarak Meclis'in gündemini tayin etmek bize düşmez. Olsa olsa bizim isteklerimiz olur. Ancak biz, konserve kanun da çıkarmıyoruz. Tasarıyı gönderiyoruz, ilgili komisyonlarda görüşülmesi gerekiyor. Gönderdiğimiz tasarılarla ilgili olarak Adalet Komisyonu'nda iki tane alt komisyon var. Bunlardan bir tanesi, 170 civarındaki kanunda, Ceza Kanunu'na uyum sağlamak üzere kurulmuş olan bir alt komisyon var. Bu komisyon, Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve İnfaz Yasası'nın hazırlıklarını yürütmüş olan bir komisyon. Komisyon değiştirilmedi ki bir bütünlük içerisinde aynı arkadaşlar çalışsın diye. Terörle Mücadele Yasası da zaten bir ölçüde Ceza Kanunu'yla bağlantılı olduğu için o tasarıyı da inceleyecek olan aynı alt komisyondur.”
Çiçek, “Haziran sonuna kadar bu yasalar çıksın diye uğraşıyoruz” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri