Hakan Fidan İmralı'da 2 gün kaldı
Abone olKürt sorununa çözüm konusunda İmralı’da Abdullah Öcalan’la yeniden görüşmelere başlanması kulisleri hareketlendirdi.
Devlet 2013'ün ilk yarısında PKK'ya silah bıraktıracak entegre bir stratejiyi devreye soktu.
Devlet PKK'ya silah bıraktırma adına devlet Öcalan'ın kapısını çaldı. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla gözler İmralı'ya çevrildi.
Yaşanan süreci ve devam eden görüşmeleri Radikal'den Eyüp Can ve Vatan'dan Murat Çelik yazdı.
FİDAN İMRALI'DA İKİ GÜN KALDI
Eyüp Can'ın edindiği bilgiler hayli çarpıcı. Buna göre MİT Müsteşarı Hakan Fidan, tam iki İmralı'da kalmış. Habere göre Fidean, Öcalan ile PKK’nın silah bırakması yönünde kapsamlı ve belli bir takvime dayalı bir mutabakata varmış. Öcalan'ın içinde Ahmet Türk ve Ayla Akat'ın da olduğu bir heyet ile görüşme yapacağı belirtilen haberde bölücübaşının varılan mutabakatı anlatacağı iddia ediliyor.
Peki bu sarsıcı ve kamuoyunu heyecanlandıran mutabakatta neler var? Eyüp Can merak edilen başlıkları sıralıyor.
MUTABAKATIN İÇERİĞİ
(...)PKK’nın silah bırakması, yönetici kadronun farklı ülkelere gitmesi, dağ kadrosunun yurda dönmesi hayli karmaşık ve uzun bir süreç.
Öncelikli hedef PKK’nın silahlı unsurlarını Türkiye sınırları dışına çektirmek.
Bu arada demokratikleşme yolunda 4. Yargı Paketi devreye girecek ve binlerce KCK tutuklusu serbest kalacak.
Karşılıklı güven ortamının oluşması için bu gelişme çok kritik.
Bir başka çok kritik adım Türkiye’nin uzun yıllardır rezerv koyduğu ‘Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na onay vermesi.
HENÜZ GÖREMİYORUM
Hükümetin 2014 yılındaki iki büyük seçime silahların gölgesinde girmek istemediğini belirten Can, çözüm konusunda umutlu değil. Can, yazısını "Çünkü bu sorun sadece entegre bir strateji değil ‘çelikten bir çözüm iradesi’ gerektiriyor. Var mı? Sizleri bilemem ama ben henüz göremiyorum…" sözleriyle tamamlıyor.
Öcalan ile yapılan görüşmelerin perde arkasını Vatan yazarı Murat Çelik de araladı. İmralı sürecinin şifreleri başlıklı haberde görüşmelerin Fidan'ın da olduğu bir ekip tarafından yürütüldüğü aktarılıyor.
HÜKÜMET İHTİYATLI
Başbakanlık kaynaklarına dayandırılan haberde Ankara'nın muhatap olarak sadece Öcalan'ı seçtiği belirtilirken, ihtiyatın elden bırakılmadığı sürecin ayrıntıları böyle anlatılıyor:
-2013’ün ilk çeyreğinde somut sonuçların ortaya çıkacağı” şeklindeki haberler, hükümet kanadında, ‘örgütün baskı kurmak amaçlı dayatması’ olarak değerlendiriliyor. Ankara’ya göre PKK, kısa sürede kazanım ve hükümeti sıkıştırmak için bu haberleri gündemde tutuyor.
- MİT ve hükümet çevreleri ihtiyatlı ve sürece ilişkin hiçbir tarih telaffuz etmiyor, tahminde bulunmuyor.
SÜREÇTE ÇOK SAYIDA AKTÖR VAR
- Başbakan’a yakın kaynaklar, sürecin ‘zorlu’ olduğuna dikkat çekiyor ve “Bu süreçte iki tarafın söyledikleri ve yaptıklarının tek başına önemi yok. Yani, iş devlet ve hükümet ile PKK’nın ne dediğiyle bitmiyor. Süreçte çok sayıda faktör ve aktör var. Bölgesel konjonktür önemli. Bunun yanı sıra, PKK’nın bir aktör olarak kalmasını isteyen birçok dış güç var. Bu güçler, yakın geçmişte Oslo sürecini sabote etmekten kaçınmadılar” şeklinde konuşuyor.