Hacı kadın tavuğuna devlet koruması
Abone olSinop'un Gerze ilçesinde yetişen ve nesli giderek tükenen hacı kadın tavuğu ve horozunun koruma altına alındı.
Sinop'un Gerze ilçesinde yetişen ve nesli giderek
tükenen hacı kadın tavuğu ve horozunun koruma altına alınması
ardından gerçekleşen deneme üretiminden başarılı sonuç
alındı.
Denizli horozu ve Gerze hacı kadın tavuklarının Anadolu'daki tek doğal gen kaynağı olduğu belirtilirken, sayıları tükenmek üzere olan türle ilgili İlçe Kaymakamlığı ile İlçe Tarım Müdürlüğü çalışma başlattı. Karadeniz Bölgesi’nde ki ilk kuluçka ve civciv üretme ünitesinin kurulması ardından ilk civcivler yumurtadan çıktı.
İlçe Kaymakamı Metin Kubilay, İlçe Tarım Müdürü Halil Karadeniz ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Leyla Tuna birlikte düzenledikleri basın toplantısıyla projede gelinen noktayı masaya yatırdı.
Vakıf kaynaklarıyla gerçekleştirilen projede ilk aşama olarak 12 bin 744 TL maliyetle makine alımı ve yer düzenleme işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirten Kaymakam Metin Kubilay, projenin 2. aşaması olan üretim kısmı için malzeme alımlarının gerçekleştirildiğini ve sonrasında da 3 bin 500 TL harcanarak deneme üretimine geçildiğini kaydetti. Tam kapasitede kullanım halinde yıllık asgari 6 devre olarak 3 bin adet civciv üretimi gerçekleştirebildiğini gördüklerini belirten Metin Kubilay, projenin başarılı sonuçlandığını söyledi.
Gerze İlçe Tarım Müdürü Halil Karadeniz ise, Karadeniz'de böyle
bir faaliyetin ilk kez Gerze'de gerçekleştiğini, proje kapsamında
çiftçilere destek verilerek ilçe köylerinde damızlık işletmeler
kurulmak suretiyle çevre köylere gelir kaynağının sağlanabileceğini
belirtti. Karadeniz, "İlçe genelinde sadece 50 tane hacı kadın
tavuğu beslenmekte.
Bu tavuklara sahip olan vatandaşlarımız şu anda yürüttüğümüz projeye yumurta desteğinde bulunarak katkı sağlamakta. Hacı kadı tavuğu ve horozunun genetiğinin korunmasına yönelik bir proje gerçekleştirdik.
Yöremize has bu ırkın Gerze'nin tanıtılması ve yöre ekonomisine kazandırılması planlanıyor. Elde edilen civcivlerle damızlık işletme nitelikli serbest kümesler oluşturacağız. Ayrıca çiftçilere vakıf şartlarına uygun proje desteği sunulacak" dedi.
İlçe Tarım Müdürlüğü görevlisi Gökhan Aktaş ise çevreden toplamış oldukları orijinal yumurtaları 1 hafta gibi bir zaman muhafaza ve kontrol ederek kuluçka makinesine koyduklarını, 19, 20, ve 21. günlerde civcivlerin çıktığını söyledi.
Aktaş, "İlk yapılan işlem toplam 85 yumurta ile gerçekleşti.
Bunların 22'si hacı kadı tavuğu yumurtası, 63 normal tavuk
yumurtasıydı. Kuluçka dönemi sonrası 20 tane hacı kadı civcivi, 55
tane tavuk civcivi elde etmiş olduk. Sonuç olarak verim yüzde 90
civarında gerçekleşti" diye konuştu.