Güzellik merkezleri ne olacak?
Abone olGüzellik merkezlerinin akibeti belli oldu.. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan konuştu.
Güzellik merkezlerinin kapanmayacağını söyleyen Sağlık Bakanlığı
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan; botox, dolgu gibi
tıbbi işlem yapanların isimlerinin poliklinik olarak
değiştirileceğini belirtti.
Şencan, temel amaçlarının, manikür-pedikür gibi medikal olmayan işlerin, tıbbi müesseselerde yapılmasını engellemek olduğunu kaydetti.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, CİHAN'a yaptığı açıklamada, güzellik salonları ile ilgili 2010'da uygulamaya geçmesi beklenen yönetmelikte değişikliğe gidildiğini söyledi. Yeni düzenlemede, güzellik merkezi sahiplerinin dermatolog ya da estetik cerrahı olması zorunluluğunu kaldırdıklarını belirten Şencan, mevcut merkezlerin de aynı biçimde işlerine devam edeceğini kaydetti. 2003 yılında kendisi dermatolog olmayan kişilere, güzellik merkezi açma izni verdiklerini hatırlatan Şencan, "Mevcut olan bu kurumları, sahipliliği nedeniyle, illa ki satılmak zorunluluğundan çıkardık." dedi.
Temel hedeflerinin manikür-pedikür, kaş dizaynı gibi medikal olmayan işlerin, tıbbi müesseselerde yapılmasını engellemek olduğunu belirten Şencan; lazer, dolgu, botox gibi medikal işlemlerin yapıldığı yerlerin isimlerinin ise poliklinik olarak değiştirileceğini aktardı. Şencan, medikal olmayan işlemlerin yapıldığı işletmelerin isimlerinin güzellik salonu olarak kalacağını, denetimlerinin ise mahalli idarelerce yapılacağını dile getirdi.
Türk Dermatoloji Derneği Mesleki Sorunlar Çalışma Grubu Başkanı
Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu ise güzellik merkezlerinde medikal
estetikçi olarak çalışan kişilerin, halk sağlığını tehlikeye
attığını belirterek, bu sorunun giderilmesini istedi. Sağlık
Bakanlığı tarafından 2003 yılında çıkartılan bir yönetmelik ile 3
ay seminer alan kişilere medikal estetikçi sertifikası verildiğini
ve bu kişilerin botox gibi uygulamaları yapabildiğini belirten
Çalıkoğlu, "Oysa bizler, bu müdahalelerde bulunabilmek için tıp
fakültesini bitirip, üzerine 4 yıl dermatoloji ihtisası yapıyoruz."
şeklinde konuştu.
Medikal estetikçilerin çalışmasına karşı olmadıklarını söyleyen Çalıkoğlu, "Biz çalışmasınlar demiyoruz ama halk sağlığı için bir dermatolog gözetiminde çalışmalılar." diye konuştu.
Türk Dermatoloji Derneği'nin, 2003 yılındaki söz konusu yönetmeliğin yürürlüğünü durdurmak için dava açtığını hatırlatan Çalıkoğlu, şöyle dedi: "Yürütme durduruldu, ancak zaman aşımından dolayı güzellik merkezleri aynı şekilde devam etti. Yanlıştan dönmek adına Sağlık Bakanlığı, 2008'de çıkardığı yönetmelik ile 2010'da güzellik merkezlerinin kapatılacağını duyurdu. Güzellik merkezleri ise bu hakkın kendilerine Sağlık Bakanlığı tarafından verildiğini belirterek, haklı tepkilerini dile getirdi."
Sağlık Bakanlığı'nın, güzellik merkezlerinin polikliniğe dönüşmesini sağlayacak düzenlemeler yaptığını aktaran Çalıkoğlu, "Biz, bu polikliniklerde yapılacak işlemlerin mutlaka dermatolog ya da estetik cerrah gözetiminde yapılmasını istiyoruz. Yeni yönetmelikte, botox gibi tıbbi işlemler dermatolog gözetiminde yapılmayacaksa hukuki yollara başvurmamız gerekebilir." diye ifade etti.