Güvenli online alışveriş için 7 öneri!
Abone olEğer sizde tek tıkla alışveriş yapanlardansanız bu uyarıları gözardı etmeyin...
İnternetten alışveriş yaptıktan sonra yaşadıklarını
sikayetvar.com aracılığı ile dile getiren tüketicilerin size
uyarıları var.
Alışveriş yapmadan önce mutlaka bu uyarılara kulak verin....
Kredi Kartı Bilgilerinizi Vermeyin!: “Bağlantının güvenli olmasına dikkat edin. Kişisel bilgileriniz ile özellikle kredi kartı numarası gibi en çok kaygı duyduğunuz bilgilerinizin verilmesi anında özel tedbirlerin alınmış olması gerekir. Girmiş olduğunuz internet sitesinin güvenli olup olmadığını ilk olarak güvenlik sertifikalarından anlayabilirsiniz. Ayrıca girdiğiniz web sitesinde (genelde sağ alt köşede bulunur) bir kilit işareti görmelisiniz. Bu kilit işaretini ise kesinlikle kapalı bir şekilde görmeniz gerekmektedir.”
Ortak Wifi Üzerinden Alışveriş Yapmayın: Kötü niyetli kişiler tarafından yaptığınız işlemler görüntülenebilir. Bu nedenle sadece size ait olan evdeki ağınız aracılığıyla internetten alışveriş yapın.İnternet üzerinden yapılan şifre girişlerinde “şifremi kaydet’’ veya “beni hatırla’’ gibi seçeneklerin kesinlikle kullanılmamalı.
Çok Ucuzsa Bir Kere Daha Düşünün: Piyasa
değerinin çok altında satılan ürünleri satın alırken dikkat edin.
Tıkladığınız sitelerde de not düşülmüş ‘replika
üründür’ diye yani ürün orijinal telefon değildir. Aynı
performansı beklemek söz konusu bile değildir.
Korsan Sitelere Dikkat Edin!: Neredeyse günü birlik açılan sahte sitelere de dikkat edin. Sitenin güvenliğini kontrol etmeden alışveriş yapmayın. İnternet sitelerinden alışveriş yapılırken anne kızlık soyadı yada kredi kartı şifrenizi kesinlikle vermeyin. Alışveriş sitelerinde bu bilgiler istenmiyor.
Boş Kutu Gelirse Tutanak Tutturun!: Boş gelen paketler sonrası tüketiciler e-ticaret siteleri ile kargo şirketleri arasında kalıyor. Tüketiciler ellerine ulaşan paketler üzerinde hasar, ezilme, kırılma ve yırtılma var ise müşteri bunu kabul etmemeli ve paketi açmadan önce 'paket hasarlı kabul etmiyorum' demeli. Çünkü kargo şirketleri teslim edilirken hasar tespit tutanağı tutulmalıydı diyerek sorumluluktan kaçabiliyor. Aynı durumun içi boş paketlerde de geçerli. Böylece sorumluluk tüketiciden çıkıyor ve kargo şirketine geçiyor.
Faturasız Satış Yapan Sitelere Güvenmeyin: İnternet alışverişi sonrası tüketici aldığı ürüne ait fatura, onaylı garanti belgesi ve kullanma kılavuzunun olup olmadığına dikkat etmeli. Bu belgeler olmadığında ürünü iade etme imkanı da bulamıyor. Tüketici ürünü iade etmek istediğinde 7 gün içerisinde cayma bildiriminde bulunması gerekiyor. Bunun için de fatura adresinin olması şart. Cayma bildiriminde bildirimin sözlü değil yazılı yapılması gerektiği unutulmamalı.
Kart Bilgilerinizin Güvenli Şifrelendiğinden Emin Olun!: İnternet üzerinde gönderilmeden önce, kart ayrıntılarınızın güvenli olarak şifrelendiğinden emin olun – tarayıcı pencerenizin altında kırılmamış bir anahtar veya kilit ikonuna bakın veya http://’den ziyade https:// ile başlaması gereken web sitesi adresini kontrol edin.