Gurbetçilerimizden otomobile yoğun ilgi

Abone ol

Yaz tatili için Türkiye’ye gelen Avrupa’daki gurbetçilerin çoğu, bulundukları ülkede yüksek vergi nedeniyle, geri döndüklerinde satmak üzere 1-2 aylığına dizel otomobil satın alıyor.

AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde çalışan gurbetçiler, yaz tatilini geçirmek ve akrabalarıyla hasret gidermek için bugünlerde yoğun şekilde Türkiye’ye giriş yapıyor.
        

Avrupa’ya en çok göç veren illerin başında gelen Aksaray’da, trafikte hemen her yerde yabancı plakalı otomobil, minibüs ve cipleri görmek mümkün...  Aksaraylılar, geçen yıl kente gelen gurbetçilerin araçlarının çoğunun eski model ve prestijli markalar olmadığına dikkat çekip, bu yıl bu durumun değiştiğini belirtiyor.
        
Bu yıl Avrupa’da ekonomik krizin etkilerindeki azalmaya paralel olarak ülkeye tatil için gelen gurbetçilerin, geçen yıla göre daha lüks otomobilleri tercih etmeleri, herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir konu...
        
Almanya’nın Frankfurt kentinde yaşayan Mehmet Ali Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıla göre gurbetçilerin ekonomik durumlarında bir kıpırdanma yaşansa da Avro sistemine geçildikten sonra Avrupa’daki Türk ailelerinin ekonomilerinin Avro öncesini aratmaya devam ettiğini söyledi.
        
“Eskiden sadece evin reisi çalışır, tüm ailenin ihtiyaçları karşılanırdı. O dönem geride kaldı, artık eşler de çalışmak zorunda” diyen Düzgün, pek çok gurbetçinin Türkiye’ye gelirken kullandıkları araçları kredi çekerek aldığını söyledi.
        
Düzgün, yaz tatilini geçirmek üzere Türkiye’ye gelen Avrupa’daki gurbetçilerin çoğunun, bulundukları ülkede yüksek vergi nedeniyle geri döndüklerinde satmak üzere 1-2 aylığına dizel otomobil satın aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
        
“Dizel araçlar az yaktıkları için tercih ediliyor ancak Avrupa’da, benzinli araçlara göre daha az çevreci olan dizel araçların kişiye aylık vergi yükü 600 Avro’yu buluyor. Durum böyle olunca, Türkiye tatilinden döner dönmez alınan dizel araçlar hemen satılıyor. 1-2 bin lira zarar ederler ancak uzun yoldaki yakıt giderleri ve dizel aracın geniş iç hacmi düşünüldüğünde bu zaten göze alınmıştır. Çoğu gurbetçi 2 yılda bir Türkiye’ye geldiği için, 1-2 bin lira zararı umursamıyor.”
        
Araç kiralamanın uzun süredir cazip olmadığını ifade eden Düzgün, sadece tatile özel, dizel araç satın almanın ise gurbetçiler arasında çok yaygın olduğunu vurguladı.
        
Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta ise gurbetçi hemşehrilerinin kendileri için çok özel olduğunu, aynı zamanda kentin ekonomisine, esnafın işlerine önemli katkılar sağladıklarını söyledi.
        
“Biz gurbetçilerimizden memnunuz” diyen Palta, belediye hizmetlerini planlarken gurbetçilerin hiç bir zaman göz ardı edilmediğini, hatta önümüzdeki günlerde gurbetçilere özel bir gece düzenleyeceklerini belirtti.
        
Palta, gurbetçi hemşehrilerinden kente daha fazla katkı beklediklerini ifade ederek, “Gurbetçilerimizin ekonomik durumlarının geçen yıla göre daha iyi olduğunu tahmin ediyoruz. Onların burada daha fazla alışveriş yapması esnafın yüzünü güldürecektir. Kuyumcular başta olmak üzere tüm esnafımız böyle bir beklenti içinde” diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri