Gurbetçilere Türk adetleri öğretilecek
Abone olTürkiye, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan yaklaşık 3.5 milyon gurbetçi için ‘aile eğitimi’ seferberliği başlatıyor.
Batı kültürünün etkisinde yetişen gençlerin Türk kültür ve geleneklerinden uzaklaşmasını engellemeyi hedefleyen çalışmayı, Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM) organize ediyor. Almanya’da bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği ve bazı Türk sivil toplum kuruluşlarında görevli 300 uzmanın görev alacağı proje kapsamında, AB ülkelerinde yaşayan tüm gurbetçilere ‘Türk aile yapısı’ anlatılacak.
1960’lardan itibaren başta Almanya olmak üzere AB ülkelerine akın eden Türk işçileri bugün üçüncü nesil olarak yaşadıkları ülkelere entegre olmaya çalışıyor. Türk kültürüyle Batı kültürünü sentezleme konusunda sorunlar yaşayan gurbetçilerin aile görüntüsündeki değişim de dikkat çekiyor. ASAGEM bir ilke imza atarak yeni nesil gurbetçilerin Türk aile yapısı ve kültürünü daha iyi anlayarak sürdürmesi için kapsamlı bir proje başlatıyor. Bir süre önce genel müdürlüğe bağlı uzmanların yerinde incelemelerde bulunarak hazırladıkları “Almanya’da Yaşayan Türklerin Aile Yapısı ve Sorunları” adlı çalışma tamamlandı.
İlk çalışmalar Almanya’da başlıyor
Türk ailelerinin sorunlarına çözüm üretmede önemli bir veri tabanı oluşturduğu belirtilen rapor, Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara gönderildi. Raporda, temel sorunlar “Kuşaklar arasındaki anlayış farkı, yerli kültüre uyum zorluğu, okullarda yaşanan sorunlar, tüketim alışkanlıklarındaki değişimler, kamusal alana katılımdaki zorluklar, göçmen hukukuyla ilgili sorunlar” olarak sıralandı. Tespit edilen sorunlar ışığında bir eğitim programı hazırlayan ASAGEM, bugün Almanya’nın Köln, Dortmund ve Frankfurt kentlerinde ‘eğitici seminerleri’ne başlıyor. Seminerlerde sertifika alacak 300 eğitici, gurbetçilere eğitim verecek. Projenin ilk ayağını başlatmak için Almanya’ya giden Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Nesrin Afşar, eğitmenlere çalışmanın hedeflerini anlatacak. Seminerler, gurbetçilerin evlilik ve komşuluk gibi ilişkilerinde yaşadığı sorunlara Türk kültürü doğrultusunda çözüm üretilmesini kapsıyor. Almanya’da başlayacak çalışmalar, diğer AB ülkelerinde de devam edecek.
ZAMAN