Gurbetçi anavatana duyarsız

Abone ol

Almanya'ya yerleşen Türkler halen uyum sorunu çekiyor. 420 Türk'e yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı.

Fırat Üniversitesi (FÜ) İletişim Fakültesi öğretim üyesi tarafından Almanya'nın çeşitli kentlerinde büyük çoğunluğu 30 yıldan fazla bu ülkede yaşayan 420 Türk'e uygulanan ankette, vatandaşların hala uyum sorunu yaşadıkları belirlendi.

FÜ İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yağbasan, Almanya'da yaşayan Türklere yönelik ''Kültürler Arası İletişim Bağlamında Almanya'daki Türklerin İletişimsel Ortamlarının Belirlenmesine'' yönelik bir alan araştırması, anket yapıldı.

Ankette, gurbetçilerin Almanya'da aile içerisinde ve arkadaşları ile olan ilişkilerinde hangi dili daha çok kullandıklarına ilişkin soruya verilen cevaplara göre yüzde 84.5'inin Türkçe kullandığı, Türkçe'nin Almancaya oranla aile ve arkadaş ilişkilerde tercih edilen dil olduğu belirlenirken, günlük iletişimlerinde hangi dili kullandıklarına ilişkin verilerde de yüzde 63'ünün Türkçe, yüzde 21.4'ünün Almanca, yüzde 15'inin ise her ikisi olduğu tespit edildi.

Gurbetçilerin yüzde 88.8'i tatillerini Türkiye'de geçirirken, yüzde 46.7'si Almanya'da sürekli kalmak istediklerini, yüzde 30.7'si en kısa zamanda dönmek istediğini, yüzde 22.4'ü ise belli bir süre sonra Türkiye'ye kesin dönüş yapmak istediklerini belirtti. Buna göre, Almanya'dan dönmek isteyenlerin oranı yüzde 53.1 olarak çıktı.

Ankette, Türklerin gazete ve televizyon yayınlarında iki ülkenin de yayınlarını eşit olarak izledikleri, ancak haber alma gereksinimlerini sadece Türk gazete ve televizyonlarından karşıladıkları da belirlendi.

YATIRIMLAR

Ankette, yatırımlarını hangi ülkede değerlendirdiklerine ilişkin soruya gurbetçilerin yüzde 39'u Türkiye, yüzde 11'i Almanya, yüzde 27.6'sı her iki ülkede cevabı verirken, yatırımları olmayanların oranı ise 22.4 çıktı. Ülke tercihlerinde etkili olan unsura ise yüzde 34.9'u 'Duygusallık' cevabını verdi. Bunu ''Daha Güvenli'' seçeneği takip etti.

SORUNLARLA İLGİLENİLMİYOR, LOBİ YOK

Gurbetçiler, ankette Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarına ilgisi ve çözüm üretmesini sorgulayan soruya yüzde 62 oranında hayır cevabı verirken, yüzde 23'ü bu soruyu kısmen diye cevapladı. Bu soruya yüzde 5 oranında evet cevabı verildi.

Ankette, Türkiye'nin Almanya'da siyasi lobisinin olup olmadığı ve etkinliği konusundaki görüşlerini yansıtan soruya ise yüzde 58.6'sı olumsuz görüş bildirerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin Almanya bir lobi faaliyetinde bulunmadığı, faaliyetin de yetersiz kaldığını belirtti.

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNDEN UMUTLULAR

Ankette, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik geleceği hakkında olumlu görüş bildirenler yüzde 45 oldu. Bu soruya kısmen cevap verenlerle birlikte Türkiye'nin geleceği hakkında olumlu düşünenlerin oranı 78.1 oldu.

Yrd. Doç. Dr. Yağbasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık yarım asır önce misafir işçi statüsü ile gidilen Almanya'nın, Türkler için üçüncü nesilden sonra artık bir vatan olmaya başladığını, ancak Türklerin bu ülkedeki kültürel ve iletişimsel ortamları uyum sorununun sıkça tartışıldığını söyledi.

Anket sonuçlarına göre, Türklerin uzun zamandır Almanya'da olmalarına rağmen uyum sürecinin tamamlanamadığı ve kısmen devam ettiğinin ortaya çıktığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yağbasan, ''Göçmen olarak gelinen ve daha sonra yerleşik yaşama geçilen bir ülkede yatırımların değerlendirilmesinin o ülkenin bir açıdan vatan olarak kabulünün bir göstergesi olarak görülebilir. Almanya'da yaşayan Türklerin finansal birikimlerini ve yatırımlarını ana vatanlarına yönlendirilmiş olmaları ise Türkiye ile olan bağlarının kopmadığını ve daima vatana dönüş eğilimi içerisinde olduklarını gösterir'' dedi.

Türklerin hala arkadaş ve günlük iletişimlerinde Türkçe kullandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yağbasan, şöyle dedi:

''Dil Türkçe, dolayısıyla arkadaşları Türk, yatırım ve tatilleri için seçilen ülke Türkiye. Bu veriler Türklerin Almanya'da da devamlı Türklerle ilişki içerisinde oldukları, Almanlardan uzak şekilde yaşadıkları şeklinde yorumlanabilir. Bu sonuçlar, Türk vatandaşlarının uyum sorununu hala aşamadıkları anlamına gelmektedir. Yatırımlarını duygusallık nedeniyle Türkiye'de yapmaları, tatil yeri seçimlerinde Türkiye'nin baskın olması Türklerin vatan özlemi içerisinde olduklarını göstermektedir. Bu belki, Türkiye'den kopamamaları açısından iyi bir konu olarak görülse de hala Almanya ile uyum sorunu yaşadıklarını gösteriyor. Gurbetçilerimiz hala Almanya'ya alışamadılar.

Hükümetlerin sorunları ile yeterince ilgilenmediği, çözüm üretmediği ve Türkiye'nin yurt dışında siyasi lobisinin olmadığını düşünmeleri ise Almanya'daki Türklerin yalnızlık hissi ile sorunlar yaşadıkları anlamına gelmektedir.''

Yağbasan, gurbetçilerin Türkiye'nin siyasi ve ekonomik geleceğinden umutlu olmaları konusunun ise gurbetçilerin kendileri için tek teselli buldukları başlık olduğunu belirtti.

Günün Önemli Haberleri