Güneydoğu'da ahlaki çöküntü mü var?

Abone ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu üyesi Ahmet Faruk Ünsal, bölgedeki izlenimlerini aktardı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu üyesi Ahmet Faruk Ünsal, Güneydoğu'da ahlaki çöküntüye dikkat çekerek "Küçücük mekanlarda belki 2-3 aile yaşıyor ve çok yaygın bir uyuşturucu kullanımından bahsediyorlar" dedi.

Çözüm süreci kapsamında yurdun her yerini gezerek çeşitli kesimlerle görüşen Akil İnsanlar Heyeti, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün moderatörlüğündeki Editör Masası'nda bir aylık çalışmalarını değerlendirdi ve AA editörlerinin sorularını yanıtladı.

ÇOK TRAVMATİK DURUMLARLA KARŞILAŞTIK

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu üyesi Ahmet Faruk Ünsal, çok travmatik durumlarla karşılaştıklarını, bu anlamda duygusal olarak ciddi şekilde yıprandıklarını söyledi.

Mutlaka bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Ünsal, "Onların, dağdakilerin geri dönüşü, korucularla ilgili bir itibarsızlık kampanyası ya da öyle bir algı var. Devletin işbirlikçisi, Kürdün Kürde kırdırıldığı bir şeyde ajan olmuş'. Tüm bunların çocukları, nasıl barışacak nasıl hayata karışacak. Gerçekten Türkiye'nin işi çok zor" dedi.

Avrupa'da 700-800 bin Kürt diasporası olduğundan söz edildiğini ve Paris'te, Belçika'da metrolarda en fazla konuşulan dilin Kürtçe olduğunu ifade eden Ünsal, şöyle konuştu:

"Çocuklar Kürtçe konuşuyor, belli Türkiye Kürtleri. Büyük bir nefretle dolu. Onlar tabii inşallah barışma olduktan sonra gene memleketlerine dönecekler. Onların rehabilite olması toplumla kaynaşması... Bir de çok çarpıcı gelmişti. Türkiye'nin bölünmesinden kaygı duyduğunu ifade eden, kaygısında haksız olduğunu söylemiyorum. Muğla'dan, Manisa'dan, İzmir'den, Antalya'dan insanlar hiçbirinin, önemli bir kısmının enazından, bölünmesinden kaygı duydukları coğrafyaya hiç gitmedikleri ve gitmeyi düşünmedikleri gerçeği var. Gitmemişsin Hakkari'ye zaten senin kafanda öyle bir yer yok. Senin hayatında hiçbir anlamı yok oranın. Böyle bir sahiplenme psikolojisi var."

Öztürk'ün, "Yerli turist akını başladı Doğu ve Güneydoğu'ya. Mardin değil de mesela Diyarbakır'a gitmeyen, Hakkari'ye gitmeyen çok insan var. İlk defa gidip şaşırıyorlar" sözleri üzerine Ünsal, bölgede en fazla turistin geldiği ilin Diyarbakır olduğunu öğrendiğini söyledi.

Diyarbakır'ın tarihi, ciddi olarak dünyaya entegre bir şehir olduğunu belirterek, "Herkes inanılmaz politik, gelen turistler de politik turist" sözleri gülüşmelere neden oldu.

Ünsal, Diyarbakır, Gaziantep, Adana gibi illerde müthiş bir ahlaki tefessür olduğunu ve bu durumdan şikayet edildiğini anlatarak, "Bir kere aile mahremiyeti diye bir şey yok. Küçücük mekanlarda belki 2-3 aile yaşıyor ve çok yaygın bir uyuşturucu kullanımından bahsediyorlar. Herkes bahsetti. Şırnak'ta da Siirt'te de Mardin'de de o ortam endişe yaratıyor" dedi.

Günün Önemli Haberleri