Güney Kore 'hayati tehlike' alarmı verdi
Abone olKuzey Kore'nin füze denemesi hazırlığında olduğunu ifade eden Güney Kore "hayati tehlike" uyarısı verdi. K. Kore'nin daha önce denenmemiş 3 bin km menzile sahip en az bir füzeye yakıt yükleyerek ateşlenmeye hazır hale getirdiği bildirildi.
Kuzey Kore'nin füze denemesi hazırlığında olduğunu ifade eden
Güney Kore "hayati tehlike" uyarısı verdi.
Amerikalı ve Güney Koreli kaynaklar, K. Kore'nin daha önce denenmemiş 3 bin km menzile sahip en az bir füzeye yakıt yükleyerek ateşlenmeye hazır hale getirdiğini duyurdu.
Güney Kore haber ajansı Yonhap'a açıklama yapan bir askeri yetkili, Güney Kore-ABD ortak güçlerinin, bölgede daha ciddi gözetleme için uyarı seviyesini Watchcon sisteminde "hayati tehlike" düzeyine yükselttiğini belirtti.
Kuzey Kore; Güney Kore, Japonya ve ABD'nin bölgedeki üslerine karşı tehditlerde bulunuyor.
Birleşmiş Milletler, üçüncü nükleer denemesini gerçekleştiren
Kuzey Kore'ye geçen ay sert yaptırımlarda bulunmuştu.
'Her an fırlatılabilir'
Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin iki orta menzilli Musudan füzesini doğu sahiline yerleştirerek füze fırlatma hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.
Kuzey Kore, Musudan füzelerini 2010'daki bir askeri geçit töreni sırasında sergiledi, fakat henüz deneme atışı yapmadı. Ancak bu füzelerin İran'a satılarak orada denendiğine dair haberler yayımlanıyor.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se parlamentoya yaptığı açıklamada füzelerin "her an fırlatmaya hazır olduğunu" ifade etti.
Herhangi bir deneme atışı, K. Kore'nin "nükleer denemede bulunmaması ve balistik füze fırlatmamasını" öngören 2006 tarihli BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali anlamına geliyor.
BBC'nin Seul'daki muhabiri John Sudworth, K. Kore'nin daha önce de kriz ve gerilim dönemlerinde deneme amaçlı orta menzilli füze atışı yaptığını, yeni bir girişim provokatif olarak görülse de, askeri bakımdan ciddi bir önem teşkil etmeyeceğini ifade etti.
Japonya da tedbir olarak başkent Tokyo etrafındaki üç bölgeye Amerikan yapımı Patriot füzesavar bataryalar yerleştirdi.
Çin'deki bazı seyahat acentaları ise K. Kore'ye turistik ziyaretleri askıya aldı.
Bu arada Güney Kore'nin yaptığı resmi araştırma, geçen ay gerçekleşen siber saldırının kaynağını Kuzey Kore'deki altı bilgisayara bağladı.
K. Kore, savaş durumunda gereken tedbirleri almaları için Güney Kore'deki turistlere uyarıda bulundu.
'Provokatif söylemlerden vazgeç'
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dünkü konuşmasında Kore yarımadasındaki krizin "kontrol edilemez" bir hal alabileceğini söyledi.
Ban, K. Kore'ye "provokatif söylemler"den vazgeçmesi ve Güney ile ortak sanayi kompleksini açık tutması çağrısında bulundu.
Dün K. Koreli çalışanlar Kaesong sanayi kompleksinde işbaşı yapmamıştı.
BM yaptırımları uygulandığından beri K. Kore daha önce kapattığı nükleer reaktörü yeniden kullanıma sokacağını ifade ediyor ve nükleer silahlarını kullanma tehdidinde bulunuyor.
K. Kore ayrıca Pyongyang ile Seul arasındaki acil telefon hattını da daha önce kapatmıştı.
K. Kore geçen hafta yaptığı açıklamada 10 Nisan itibariyle yabancı elçilik personelinin güvenliğini garanti edemeyeceğini ifade ederek ülkeleri diplomatik personelini geri çekmeye çağırmıştı.