Güney Afrika'da grevler yayılabilir
Abone olÜcret artışı talep eden madencilere geçen haftaki polis müdahalesi nedeniyle 34 işçinin hayatını kaybettiği Güney Afrika'da, din adamları arabuluculuğa soyundu.
Ücret artışı talep eden madencilere geçen haftaki polis müdahalesi nedeniyle 34 işçinin hayatını kaybettiği Güney Afrika'da, gerginlik dinmiş değil.
miningweb.com internet sitesi, en az iki madende daha işçilerin ücret artışı talebiyle ayağa kalktığını duyurdu.
Dünyadaki platinyum talebinin yüzde 75'i Güney Afrika'dan sağlanıyor.
Ülke ihracat gelirinin büyük bölümünün metal ve mineral satışından geldiğine dikkat çeken miningweb.com, bu gelişmeyi "kara haber" diye nitelendiriyor.
Güney Afrika'nın Nobel Barış Ödülü sahibi piskoposu Desmond Tutu ise polisi bir katliam yapmakla suçluyor.
Bench Marks Foundation adlı dini bir grup da madenciler ile işverenleri arasındaki pazarlığın pazartesi gününden bu yana devam ettiğini söyledi.
Organizasyonun yöneticisi Jo Seoka ''Şu anda görüşmeler oldukça ılımlı, iki taraf da karşısındakini dinliyor. Pazarlıklar başladı. İşçiler sıkıntı ve taleplerini iletmek için bir ortam bulabildiler'' dedi.
Şu anda ayda 484 dolar ile 605 dolar arasında maaş alan madenciler ücretlerinin ayda 1512 dolara yükseltilmesini talep ediyor.
'Apartheid günlerini hatırlatıyor'
Madencilik Güney Afrika'yı kıtanın en büyük ekonomisi haline getirdi. Ancak bir çok siyah Güney Afrikalı için bu endüstri eşitsizliği ve eski ırk ayrımına dayalı sistemi, apartheid'ı hatırlatıyor.
Madencilerin çok büyük bir oranı siyah ve oldukça zor koşullarda yaşıyorlar. Madencilik endüstrisinde daha yüksek görevlerde çalışan hem beyaz hem de siyah Afrikalılar ise oldukça lüks hayatlar sürüyorlar.
Dünya Bankası Güney Afrika'yı dünyanın en eşitlikten uzak ülkelerinden biri olarak tanımlıyor.
Bazıları 1994 yılında beyazların üstünlüğüne dayanan sistemin terk edilmesinin ardından eşitsizliğin daha da arttığı görüşünde.
Bu nedene popülist Güney Afrikalı politikacı Julius Malema, yaşanan çatışmaların sadece madencilerle polis arasında değil sömürülen işçilerle kapitalistler arasında olduğunu söyledi.
Bütün bu ayaklanmalarla ilgili bir yazı kaleme alan Tutu yaşananların kendisine apartheid günlerini hatırlattığını söyledi.
Business Report adlı gazeteye yazan Tutu ''Biz apartheid tarihe karıştı, artık askerlerimiz, polisimiz insanlarımızı katletmeyecek sanıyorduk'' diye yazdı.
Ancak Tutu eylemcilerin hatalarına da dikkat çekti ve ''Biz eyleme geçtiğimizde talep ediyoruz, yok ediyoruz, zarar veriyoruz ve yağmalıyoruz. Durup taleplerimizin gerçekçi olup olmadığına bakmıyoruz, ya da yaptıklarımızın sonuçlarının neler olabileceğini düşünmüyoruz'' dedi.
Ülkenin Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, yaralanan işçileri ziyaret ederek, yaşananlarla ilgili bir soruşturma başlatma sözü verdi.
Cumhurbaşkanı'nın ilan ettiği bir haftalık yas sürerken, tüm ülkede ölenler için yarın törenler düzenlenecek.