Güney Afrika: Kaçak madencilere 'polis gitti, çıkın' tuzağı

Abone ol

Terkedilmiş altın madeninde yer altında mahsur kalan madencilerden dışarı çıkanlar polis tarafından gözaltına alındı. İşçilerin bazıları, kaçak madencilik yaptıkları gerekçesiyle yakalanmamak için dışarı çıkmaktan kaçınıyor.

Güney Afrika'da çok sayıda madencinin mahsur kaldıkları sanılan altın madeninden çıkan 10 kişi gözaltına alındı. Böylece madenden çıkınca gözaltına alınanların sayısının 20'yi aştığı tahmin ediliyor.

Terkedilmiş bir madende izinsiz altın çıkarmaya çalıştıkları söylenen madencilerin polis tarafından gözaltına alınmamak için madenden çıkmadıkları belirtiliyor.

Ancak çevredeki bazı kişilerin madene polisin ayrıldığına ilişkin anons yapmasının ardından çıkanlar itfaiye aracının arkasına saklanmış polis memurları tarafından gözaltına alındı.

Olay yerinden gelen haberlerde, madende yaşananın bir göçük olmadığı öne sürülüyor.

İddialara göre, terkedilmiş madende kendileri de altın arayan rakip bir grup altının bir kısmını çaldıktan sonra peşlerine düşülmesini önlemek için kayalarla çıkışı kapattı.

Madencilerin mahsur kaldıkları, yardım çığlıklarının pazar günü bölgede devriye gezen polisler tarafından duyulması üzerine anlaşıldı.

Olayda mağdur olanların sayısı bilinmiyor. Yetkililer, söz konusu kişilerin terkedilmiş madene havalandırma bacasından girdiklerini söylüyor.

Olay yerindeki bir BBC muhabiri, mahsur kalan kişilerin dışarı çıkmak istememelerinin bir nedeninin de ellerindeki altınlara el konulması ihtimali olduğuna dikkat çekiyor.

'Polis gitti, çıkın' tuzağı

İlk gelen haberlerde mahsur kalan kişi sayısının 200'ü bulduğu söylenmişti.

Ancak bu rakamın abartılı olduğu tahmin ediliyor.

Yetkililer, mahsur kalanların çoğunun Mozambik ve Lesotho'lu olduğunu söylüyor.

BBC Muhabiri Nomsa Maseko, Twitter hesabından gönderdiği mesajda madenden çıkan son işçilerin gözaltı tehdidi bulunmadığı bir sırada çıktıklarını söyledi.

Nomsa Maseko, çıkan bir işçinin maden kuyusunun içine doğru “Polis burada değil! Dışarı çıkmak güvenli.” diye seslendiğini aktardı.

Kurtarma çalışmaları Pazar gecesi 11 madencinin dışarı çıkmayı kabul etmesinin ardından askıya alınmıştı.

Güney Afrika Basın Derneği'nin bir polis memurunun ifadesine dayandırdığı habere göre, maden ocağından çıkarılan 11 kaçak işçi, yasadışı madencilik yapmakla suçlanıyor.

Yetkililer, madencilerden talep gelmeden kurtarma operasyonunu tam olarak başlatmayacaklarını açıkladı.

Cumartesi gününden bu yana maden ocağında mahsur kaldığı belirtilen işçilerin durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

Kaçak madencilik

Dünyanın en büyük dördüncü altın ihracatçısı olan Güney Afrika'da, madencilik sektörü ülkenin önemli gelir kaynaklarından.

Güney Afrika Doğal Kaynaklar Birimi'nin 2008 yılında altın sektöründe yaptığı bir araştırmaya göre yılda 509 milyon doların, kaçak madencilik yüzünden kaybedildiği tahmin ediliyor.

Dünyanın en derin altın madenleri Güney Afrika'da ama, bölgede büyük güvenlik sorunları yaşanıyor.

Geçtiğimiz yıllarda madenlerdeki ölümlerin büyük çoğunluğu kaçak maden ocaklarında gerçekleşti.

Bu aybaşında Harmony altın şirketi tarafından işletilen üç ayrı madendeki kazalarda dokuz kişi öldü.

Yine Harmony'ye ait bir altın madeninde, dört yıl önce çıkan yangında da 82 madenci hayatını kaybetti.

Günün Önemli Haberleri