Güneş'in sırlarını Lovejoy kuyruklu yıldızı çözecek
Abone olLovejoy adlı kuyruklu yıldızın 2011 yılında Güneş'in çok yakınından geçmesiyle elde edilen veriler, bilim adamlarına, Güneş'in daha önce hiçbir uzay aracının gidemediği bir bölgesini inceleme fırsatı verdi.
Bir kuyruklu yıldızın Güneş'in çok yakınından geçmesiyle elde edilen veriler, bilim adamlarına, Güneş'in daha önce hiçbir uzay aracının gidemediği bir bölgesini inceleme fırsatı verdi.
Lovejoy kuyruklu yıldızı, 2011 yılında büyük bir hızla Güneş'in atmosferine doğru ilerledi. Kuyruklu yıldızın Güneş'e yaklaştığı bölge, astronomide Güneş Tacı olarak adlandırılıyor.
Teleskoplardan elde edilen görüntüler, Lovejoy'un kuyruk
bölümünün dev bir manyetik alana doğru çekildiğini gösteriyor. Bu
görüntüler, bilim adamlarına, bu manyetik çekim alanını ve gücünü
ilk kez inceleme fırsatı verdi.
Araştırma sonuçları bilim dergisi Science'da yayımlandı.
California'daki Lockheed Martin Gelişmiş teknolojiler Merkezi'nden Dr. Karel Schrijver "Kuyruklu yıldız, Güneş'in, bizim gözlemleyemeyeceğimiz bir bölgesine gitti. Bizim aynı bölgeye bir uzay aracı göndermemiz mümkün değil çünkü o yakınlıktaki muhteşem sıcaklık nedeniyle tüm uydularımız eriyecektir" dedi.
Fazla ışık yayılmaması nedeniyle o bölgede olup bitenleri görmenin de mümkün olmadığını belirten Dr. Schrijver "Lovejoy, bize, Güneş'in başka bir yolla inceleme fırsatımız olmayan atmosferine ve manyetik alanına erişim sağladı" açıklamasını yaptı.
Saniyede 600 kilometre hız
Adını kendisini keşfeden Avustralyalı bir astronomdan alan Lovejoy, 15 Aralık 2011'de Güneş'in atmosferine girdi.
Yapılan incelemeler sonucunda Lovejoy'un izleyeceği güzergâhı belirleyen bilim adamları, NASA'nın teknolojilerini, tüm gözlemevlerini ve uzay teleskoplarını kullanarak bu olayı kaydettiler.
Saniyede 600 kilometre hızla Güneş'e doğru ilerleyen Lovejoy, elde edilen görüntülerde parlak bir nokta ve onu takip eden ışıldayan bir kuyruk olarak görüldü.
Güneş Tacı'na yaklaştıkça, milyonlarca derece santigratlık sıcaklık değerlerine maruz kalan Lovejoy'un ışıltısının arttığı ve kuyruk kısmının hareket ettiği belirlendi.
Dr. Karel Schrijver, "Lovejoy'un kuyruğu, tahmin edilenin aksine, yıldızı takip etmedi. Kuyruk bölümü Güneş'in manyetik alanı tarafından çekildi ve ileri geri hareketlilik gösterdi" dedi.
Kuyruklu yıldızın hareketlerini değerlendiren bilim adamları, Güneş'in manyetik alanının özelliklerini ilk kez hakkında inceleme şansı buldular.
Güneş Tacı'nda görülen rüzgâr ve patlamalar bu manyetik alanın etkisiyle oluşuyor.
Parçalanmadan geçen tek kuyruklu yıldız
Bilim adamları, Güneş'in atmosferini ve manyetik alanını hazırladıkları bilgisayar modelleri üzerinden inceliyorlar ve Lovejoy'dan elde edilen veriler, bu çalışmaların daha doğru ve detaylı yapılmasına yardımcı oluyor.
Güneş'in manyetik alanına giren Lovejoy, daha önce başka hiçbir kuyruklu yıldızda görülmeyen şekilde, parçalanmadan Güneş'in diğer yanından çıkmayı başardı. Ancak iki gün sonra parçalandı.
Dr. Schrijver, bugüne dek yaklaşık bin altı yüz kuyruklu yıldızın incelendiğini, daha önce bu tür hiçbir gök cisminin erimeden ya da parçalanmadan Güneş'e bu kadar yakından geçmeyi başaramadığını söyledi.
Bilim adamları, 2013 yılı içinde, Güneş'in yakınından geçecek bir başka kuyruklu yıldızı daha inceleme fırsatı bulacaklar.
Büyüklüğü ve izlediği yörünge nedeniyle "Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı" adı verilen Ison, bu yıl sonunda Dünya'ya yakın bir noktadan geçecek ve Güneş'e doğru ilerlemeye devam edecek.