Güneş çarpması ölüme sebep olabilir

Abone ol

Uzmanlar sıcak havalara karşı vatandaşı uyarıyor; "Uzun süre güneş altında kalanlarda güneş çarpması meydana gelebilir"

Güneş altında uzun süre kalmak insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle sahile akın eden vatandaşlar gezmek ve yüzmek için fark etmeden gün boyu güneşin zararlı ışınlarına maruz kalıyor. İç Hastalıklar Uzmanı Himayet Amir, sıcak havalarda güneşin altında uzun süre kalmanın güneş çarpmasına yol açtığını söyledi.

Sıcak havalarda, başın tepe kısmının güneşe uzun süre maruz kalması sonucu güneş çarpmasına sebep olabileceğine dikkat çeken Amir, "Beyin gibi bir merkez ile bütün vücut kontrol altındadır. Beynin içinde bir sıvı ve belli bir basınç var. Bunlar güneşten negatif etkileniyor. Bu da bütün sisteme yansıyor. Vücut sitemi olumsuz etkilenir, refleksler ters teper ve kalbin yavaşlamasına kadar gidilebilir.” şeklinde konuştu.


"Güneş çarpması yaşlı hastalarda ölümcül boyutlara da ulaşabilir"

Güneş çapmasının hastayı komaya sokabileceğini belirten Amir, “Güneş çarpması yaşlı hastalarda ölümcül boyutlara da ulaşabilir. Güneş çarpması sonucu rahatsızlanan hasta bize geniş semptomlarla geliyor. Kendini iyi hissetmiyor. Baş dönmesi, baş ağrısı, terleme, bitkinlik gibi belirtilerle geliyor. Burada sıvı tüketimi önemli. Yaşlı hastalarımıza sıcakta dışarıda bulunmasını kesinlikle önermiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bol bol su tüketin

Sıcak havalarda sıvı tüketiminin önemine değinen Amir, şu önerilerde bulundu: “Sıcak havalarda yaşlı ve kalp ve tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanların gündüz 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkmamasını öneriyoruz. Bu saatlerde güneş tam tepede ve ısı çok yüksektir. Vücutta su kaybı görülür ve bu çok önemlidir. Vücuttaki yapı taşı yüzde 65 sudan oluşuyor. Daha ağırlıklı olarak bu havalarda su ve sulu gıda tüketmeliyiz. Katı yemekler olmamak şartıyla, hafif gıdalar yenilmeli.”

Günün Önemli Haberleri