Gümrüklerde zehirli ayakkabı depremi!

Abone ol

Kırmızı et kaçakçılığı ve zehirli ayakkabı skandallarından sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “Gümrük Genel Tebliği”nde önemli değişiklikler yaptı...

‘Kırmızı et kaçakçılığı ve zehirli ayakkabı’ soruşturmaları ile gündeme gelen gümrükler ile ilgili radikal bir değişikliğe gidildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, “Gümrük Genel Tebliği”nde dün değişikliğe gitti.

Yeni tebliğ ile birlikte gümrük müşavirleri ve yanlarında çalışan kişiler antrepolarda görev yapamayacak. 2009 öncesi olduğu gibi buralarda gümrük memurları görevlendirelecek. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Turhan Gündüz “4 binin üzerinde kişi mağdur edildi” dedi.


Mersin'deki kaçak et soruşturmasında yüzlerce ton kırmızı etin iç piyasa sürüldüğü belirlendi.

Yapılan değişiklikle, gümrük müşavirleri veya bu şirketlerin görevlendirdiği personel antrepolarda gözetim yapamayacak. Antrepoların sayımına ilişkin tespit işlemleri ile ilgili hükümler yürürlükten kaldırıldı. Bundan böyle söz konusu işlemleri gümrük memurları yapacak.

'4 BİN 500 KİŞİ ETKİLENECEK'

Tebliğin yayımlanmasından sonra İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD), dün akşam üyelerini acil toplantıya çağırdı. Toplantıda konuşan İGMD Başkanı Turhan Gündüz, tebliğin çıkma aşamasında haberdar olduklarını, ancak yaptıkları girişimlerden sonuç alamadıklarını söyledi. Gündüz, söz konusu tebliği ile birlikte, yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri yanı sıra yanlarında çalışan personel dahil toplam 4 bin 500 kişinin etkileneceğini söyledi.
Gündüz, sorunun çözümü için girişimlerini yoğunlaştıracaklarını ifade ederek, diğer derneklerle de ortak hareket etme kararı aldıklarını açıkladı.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, soruşturma konu ayakkabıların fotoğraflarını paylaştı.

TÖHMET ALTINDA BIRAKILDIK

İGMD Başkanı Turhan Gündüz yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

“Bu sisteme bakanlık 2009’da kendi geçti. Bakanlık şuan her şeyi elektronik ortamda görüyor ve izliyor şuan. Ancak bir-iki tane olumsuz olayda, kolaycılığı tercih ederek bir mesleği bir camiayı da o sorumlular arasına katarak, biraz da bir reflekse bir karar aldılar. Bu karar açıkçası, ciddi bir mağduriyet yarattığı gibi, dönülen eski sistem bugünden iyi olacak diye bir şey de yok. Hukukda bir şey var. Biri suç işlemişse bunun müeyyidesi var. Töhmet altında bırakmaya hiç kimsenin hakkı yok. Burada mutlaka iyileştirme yapılmalı. Etkin gümrük denetimleri yapılmalı. Varsa açıklar giderilmeli. Biz de bunun her zaman yanındayız. İşi dürüst hakkı ile yapan insanlar mağdur edilmemeli. 4 binin üzerinde doğrudan etkilenen var. Müşavirler var; yardımcıları, personelleri, ofisleri, kiraları var sözleşmeleri var... Ciddi bir mağduriyet yarattı.”

Günün Önemli Haberleri