Gülme yeteneğini aniden kaybetti

Abone ol

Konuşurken yorgun düşmeye başladı... Yemek yemekten bitkin düşer hale geldi, ağzındaki kaslar tutulmuş gibi oldu... Ve...

17 yaşındaki Lara Pepper, Eylül 2008'de yaz tatilinden sonra arkadaşlarıyla konuşurken rahatsızlığını farkeden genç kız, önce bunu yorgunluktan sandı. Ama bir ay sonra sadece yemek yemekten bile bitkin düşer hale gelmişti. Ağzındaki kaslar tutulmuş gibiydi ve dudakları şişti. Acı hissetmiyordu, ama uyuşmuş gibiydi.

Lara yaşadıklarını, "Bazen gülemiyor, konuşamıyordum, gözkapaklarım kapanıyordu. Diğer zamanlarda ise uyumak için gözlerimi yumamıyordum. En korkunç olanı ise dilimin felç olması ve yutkunamaz hale gelmemdi" diye anlatıyor. Önce ortodonti tedavisi için geceleri taktığı ağızlığın buna yol açtığını düşünen Lara diş doktoruna gitmiş. Doktoru onu bir sinir hastalıkları uzmanına göndermiş ve bu doktor Lara'ya “myastenia gravis” teşhisi koymuş. MG'de vücut bazı kas reseptörlerini yok eden antikorlar üretiyor.

Bu tüm hareket kabiliyetinin kaybedilmesine yol açabiliyor. İlk olarak yüz kasları etkileniyor. Nadir görülen hastalık genelde 20 ve 35 yaş arası kadınlarla, yaşlı erkeklerde görülüyor. Doktorlar buna neyin yol açtığını tam olarak bilmiyor. Ailesi tedavi için internette araştırmalar yaptı.

Son ve kalıcı çözüm için nörolog Dr David Hilton-Jones'a gittiler. Jones, timektomi yani timus bezinin ameliyatla alınmasını önerdi. Timus bezi göğüs kemiğinin arkasında bulunuyor ve yaşamın ilk yıllarında bağışıklık sisteminin gelişimi için önem taşıyor. Yetişkinlikte bir fonksiyonu yok ve küçülüyor. Kas hücrelerine benzeyen hücreler içeren bu bezin alınmasıyla MG hastalarının iyileşmeye başlaması ve semptomların azalması arasındaki bağlantıyı bilmiyor. Mart ayında dört saatlik bir ameliyatın ardından iyileşme belirtileri gösteren Lara, altı ay içinde hiç ilaç kullanmadan hayatına devam edip edemeyeceğini görecek.

Günün Önemli Haberleri