Gülenden helallik alan paşa

Abone ol

Gülen'in hayatı kitap oldu. Gülen kitapta asker, polis, istihbarat ve magazin dünyasıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yapıyor.

Fethullah Gülen, ABD'de geçirdiği dokuz yılın ardından suskunluğunu bozdu. Kendisiyle ilgili bilinmeyenleri gazeteci Faruk Mercan'a anlattı. Gülen'in asker, polis, istihbarat ve magazin dünyasıyla ilgili çarpıcı açıklamaları ve Mercan'ın toplam 101 kişi ile görüşerek elde ettiği bilgiler kitaplaştırıldı. 


 GÜLEN'DEN HELALLİK ALAN GENERAL
Kitapta Gülen ya da cemaatiyle iletişime geçen çok sayıda asker ismi yer alıyor. Bunlardan en ilginci, 198587 arasında Jandarma Genel Komutanlığı görevinde bulunan Orgeneral Adnan Doğu... Emekli Orgeneral Doğu'nun, Gülen ile karşılaşması İzmir'de gerçekleşiyor. Gülen ile Doğu, akşam yemeğini birlikte yiyorlar. Sofrada Gülen'e dönen Doğu, "Sizinle helalleşmeye geldim. İstihbarat görevleri yaptım. Bu görevlerimiz sırasında size bilmeden eziyet etmiş olabiliriz" diyor. Ordunun tepe noktasında, üst düzey görev yapmış bir orgeneralden duyduğu sözler karşısında hayli duygulanan Gülen ise, "Paşam, sizin bize özür borcunuz yok. Bir kusur varsa bana ait" karşılığını veriyor. Bu arada, dipnotlardan, 1982'de Orgeneral Doğu, korgeneral rütbesiyle Çorlu'da kolordu komutanı iken, Gülen'in en küçük kardeşi Kudbettin Gülen'in de burada askerliğini yaptığını öğreniyoruz.
GÜLEN'İN HAYATI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA PİYASADA

Tempo dergisinden Yaşar Durukan’ın haberine göre önümüzdeki birkaç gün içinde piyasaya çıkacak olan ve 'Fethullah Gülen' adını taşıyan kitapta, Gülen'in Amerika'ya gidişinden, devletle olan bilinmeyen ilişkilerine kadar birçok şey ilk kez açıklanıyor.

ABD'YE GİTMESİ İÇİN ECEVİT İKNA ETMİŞ

Kitabın en çarpıcı bölümlerinden biri, Gülen'in ABD'ye gidiş süreciyle ilgili... Hakkında açılan davalar nedeniyle yurtdışına çıktığı söylenen Gülen, meğer dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından ABD'ye gitmesi için ikna edilmiş. Bu ilginç süreç kitapta şöyle anlatılıyor:

"Gülen'in by-pass ameliyatı olması için Mayo Clinic ile temas kurulup, 22 Şubat 1999 tarihine randevu alındı. ABD'den arayan Prof. Sait Tarhan, havaların çok soğuk olduğunu söyleyerek randevunun biraz ertelenmesini istedi. Yeni randevu tarihi 22 Mart 1999 olarak belirlendi. Mart ayına gelindiğinde ilginç bir şey oldu. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) savcısı Nuh Mete Yüksel'in, Gülen hakkında soruşturma açtığına dair haberler İstanbul'a ulaşmaya başladı. Gülen, bu şartlarda ABD'ye gitmeyi doğru bulmuyordu. O günlerde Gülen'in yalan bir arkadaşı, havaalanında karşılaştığı Başbakan Bülent Ecevit'e bu durumu iletti. Gülen'e telefon açan Ecevit, "Sağlığınız çok önemli. Sizinle ilgili böyle bir soruşturma olsa haberimiz olurdu. Lütfen tedavinizi aksatmayın ve ABD'ye gidin" dedi. Gülen'in ABD'ye gitmesinde, Ecevit'ten gelen bu telefon en etkili sebeplerden biri oldu. (...) 22 Mart 1999 günü İstanbul'dan Chicago kentine giden THY uçağının yolcularından biri Gülen'di."

OKULLARI DEVLETE DEVREDER Mİ?

Kitapta adı geçen diğer bir orgeneral ise Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir... 28 Şubat'ın ünlü komutanı, Zaman Gazetesi'nin imtiyaz sahibi Alaaddin Kaya'ya, "Fethullah Hoca okulları devlete devretmek için ne kadar para ister?" diye sormuş. Kitaptaki iddiaya göre, o gün karargâhta, "Devletin bu okulları devralmak için ne kadar para vermesi lazım?" diye hesap yapılmış. Kaya, "Okulları yapanlar devletten para istemez" deyince bir şaşırmış. Kaya, okulları denetim için devletin resmi bir görevli bulundurabileceğini söyleyince Bir, "Olur mu, Fethullah Gülen okulları gezmemize izin verir mi?" diye sormuş!

NOBEL TEKLİF EDİLMİŞ

Kitabın iddiaları arasında, Türkiye'de 'İslam diktatörlüğü' kurmak iddiasıyla hakkında davalar açılan Fethullah Gülen'e, ABD'de Nobel Barış Ödülü için adaylık teklif edildiği var. Hem de ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton tarafından. Bu teklifin, Gülen'e Clinton'ın danışmanlarından Prof. Dr. Dale Eickleman ile Prof. Dr. Richard Norton tarafından 2004 Mayısı'nda Pensilvanya'da yapıldığı öne sürülüyor. Gülen'in ise iki misafirine teşekkür ederek, Nobel adaylığı için olumlu cevap vermediği anlatılıyor. Kitapta Gülen'in, çok etkili bir düşünce kuruluşu olan CFR'de (Counsel of Foreing Relations) bir konuşma yapması teklifini de kabul etmediği belirtiliyor. Gülen, Clinton'ın teklifini neden reddettiğini şöyle açıklıyor: "Nobel aldığımızı farz edin. O gün bana nefsim, o kalabalık insanların önünde ne artistlikler yapar? Halbuki ben öldüğümde mezara yalnız gireceğim. O zaman melekler bana, 'Söyle, sen onların dediği gibi miydin?' diye sorarlarsa ne cevap veririm?"

NE ZAMAN DÖNECEK?

'Fethullah Gülen' kitabını, gazeteci-yazar Faruk Mercan 14 ayda hazırladı. Gülen kitapta dönüşüyle ilgili olarak,"Şartlar ne zaman müsait olursa, o zaman kendime göre dönerim. Türkiye'de bir öfke hali yaşanıyor." diyor.

Günün Önemli Haberleri