Gül'den MİT yasasına jet onay!

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, MİT mensupları ve kamu görevlileri hakkındakı soruşturmalarda başbakan iznini şart koşan kanunu onayladı.

MİT Yasası'nda değişiklik öngören teklif, TBMM Genel Kurulu'nda 12 saat süren sert tartışmaların ardından kabul edildi. Yasa daha sonra gönderildiği Çankaya Köşkü'nden de 5 saat içinde onay aldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında başbakan izni şartını yeniden düzenleyen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

266 EVET, 63 RET OYU
MİT Yasası'nda değişiklik öngören teklif, TBMM Genel Kurulu'nda 12 saat süren sert tartışmaların ardından sabaha karşı kabul edildi. Hararetli tartışmalarla birlikte oluşan gergin ortamda, iktidar ve muhalefet partisi vekilleri birbirinin üzerine yürüdü. Muhalefet, teklifin yasalaşmaması için tüm gücüyle savaştı. Bu çerçevede MHP, 'Başbakan'ın teklife konu özel görevi açıklaması' gerekçesiyle kapalı grup isteyerek, yasanın onaylanma sürecini geciktirmeye çalıştı. Sonuçta, yasa, sabah 05.47'de 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilerek yasalaştı. Muhalefetin yoğun itirazları üzerine, Genel Kurul'da verilen bir önergeyle Başbakan'ın görevlendireceği kişilere açıklık getirildi.
Buna göre Başbakan tarafından görevlendirilecek kişi, 'kamu görevlileri' arasından seçilecek ve 'belirli bir görevi yerine getirmekle' yükümlü olacak.
Yasa, eklenen bir fıkra ile halen devam etmekte olan davaları da kapsayacak. Bu çerçevede Müsteşar Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile diğer MİT görevlileri hakında yürütülen soruşturmalar da durdurulacak.

1. MADDE DEĞİŞTİ
AKP, muhalefetin tepkilerini törpülemek için teklifte rötuş yaptı. Teklifin 1. maddesindeki 'MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler...' yerine 'MİT mensuplarının veya belirli bir  görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenler' şeklinde değiştirildi.

Yasaya göre MİT mensupları veya başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler hakkında, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlı olacak.

Bu kişiler hakkında özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla soruşturma yapılmasında da başbakanın izni aranacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da başbakanın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak

Günün Önemli Haberleri