Gül ve lale ektiler 5 milyon kazandılar

Abone ol

İstanbul'un dört bir yanını cennete çeviren gül ve laleleri yetiştiren köylüler, gül gibi para kazandılar. Önümüzdeki yıl 230 bin köylü bu işten para yiyecek.

İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş Genel Müdürü Eyyüp Karahan, Alım Garantili Mevsimlik Çiçek ve Lale Soğanı Yetiştiriciliği ile İstanbul'a göçü önlemeyi, ülke ekonomisine ve köylülerin kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek, ''Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 230 bin köylünün bu sektörden geçimini sağlamasını hedefliyoruz'' dedi.

Karahan, Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Şile, Silivri ve Çatalca köylülerine alım garantili mevsimlik çiçek ve lale soğanı üretimi yaptırdıklarını bildirdi.

1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'un yeşil alan çalışmalarını yürütmek, ağaç ve süs bitkileri yetiştirmek ve bu konuda bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş'nin kurulduğunu anlatan Karahan, ''Şirketimiz, çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmalarının projelendirilmesi ve uygulanması yanında, nitelikli bitkilerin teminini sağlamakta, ihtiyaç duyulan peyzaj ürünlerini üretmekte, bu ürün ve hizmetlerin satışını da yapmaktadır'' dedi.

Karahan, şirket olarak amaçlarının sadece kar etmek olmayıp Türkiye ve Türk insanına karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu belirterek, bu amaçla çeşitli sosyal sorumluluk projeleri de geliştirdiklerini ve uyguladıklarını söyledi.

Bu çerçevede, Şile, Silivri, Çatalca köylülerine mevsimlik çiçek ve lale üretimini yaptırdıklarını dile getiren Karahan, şunları söyledi:

''Alım Garantili Mevsimlik Çiçek ve Lale soğanı Yetiştiriciliği ile İstanbul'a göçü önlemeyi, ülke ekonomisine ve köylülerimizin kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 230 bin köylünün bu sektörden geçimini sağlamasını hedefliyoruz. Bu proje ile köylülere mevsimlik çiçeklerin üretimi, bakımı, yetiştirilmesi, kullanılan materyaller, sera yapım teknikleri gibi konularda eğitim vermekte, köylülerimizin kendi arazilerinde çiçek ve lale yetiştirmelerini sağlayıp ileride bu çiçekleri almayı taahhüt etmekteyiz. İlk başta Şile, Silivri ve Çatalca ilçelerinde pilot uygulaması yapılan projemizi ilerleyen dönemde daha da geliştirmeyi hedeflemekteyiz.''

Alım garantili mevsimlik çiçek yetiştiriciliği yapan köylülerin 250 metrekarelik seralarda bunu yaptıklarını dile getiren Karahan, ''Kaliteli olmak şartıyla köylümüzün ürettiği her malı biz alıyoruz ve parasını köylümüze ödüyoruz. Bunu yılda yazlık ve kışlık olmak seralarda olmak üzere iki sefer gerçekleştiriyoruz. Köylülerin her 250 metrekarelik serada ürettikleri ürünlerin 2 dönemdeki net karları yaklaşık 13-14 bin TL civarındadır'' diye konuştu.

Karahan, amaçlarının, İstanbul'u süsleyen çiçeklerin İstanbul'da, İstanbul köylüleri tarafından üretilmesi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''3,5 milyon lale soğanı bu sene üretilecek. Bu rakam önümüzdeki sene 5 milyon olacak, bir sonraki sene 8 milyon olacak. Hatta bizim köylülerimize söylediğimiz şu, 5 sene sonra bize ihtiyaç duymayacaksınız. 5 sene sonra ürettiğiniz malı ihraç etmeye başlayacaksınız. İlerde mutlaka Türkiye'nin lale ihraç eden ülke olması gerekir. Biz bunu öngörüyoruz. Diyoruz ki 5 yıl sonra Türkiye'den diğer ülkelere lale ihraç edilecek. Türkiye'de üretilen lalenin çok kısa bir sürede bölgelerinin iklimi uygun olan ülkelere ihracatı başlayacak. Bu ülkeler Irak, İran, Bulgaristan, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan ve Yunanistan olacaktır. Son 3 yılda Alım Garantili Mevsimlik Çiçek, Lale ve Gül yetiştiriciliği için köylülere 5 milyon TL civarında bir ödeme yaptık. Köylülerimiz ürettikçe biz de bu ürettikleri çiçekleri alacağız ve bu rakam da ilerleyen yıllarda daha da artacaktır, bu da ekonomiye katkıdır.''

YERLİ LALELER

Karahan, İstanbul'a yılda 15 milyon lale ve soğanlı bitki dikildiğini, bu sayının tamamına yakınını yerli ürecilerden sağladıklarını ve çiçek ithalini sınırladıklarını bildirdi.

Mart ayı başından Mayıs ayı sonuna kadar İstanbul'u lalelerin süsleyeceğini ifade eden Karahan, ''İstanbul'u 3 aylık bir sürede lale süsleyecek. Bir lalenin ömrü 3 ay değil, bir lalenin açma süreci 20 gün gibi bir süredir, çiçeklenmeye başladıktan sonra çiçeğin solması 20 günlük bir süredir. Biz bunu erkenci türlerle geççi türlerle ayarlıyoruz ve İstanbul'da 3 ay görsel bir şölenin yaşanmasını sağlıyoruz'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri