Guinness'e aday olan babalık davası
Abone olTürkiye 'de 45 yılda sonuçlanan en uzun babalık davası, Guinness Rekorlar Kitabı'na aday olacak. Davanın sadece ülkemizde değil dünya çapında sonuçlanan en uzun hukuk davası olduğu iddia edildi.
Avukat Varol Turbay 45 yıldır süren babalık davası ile Guiness Rekorlar Kitabı'na girmek için müracaat edeceklerini söyledi.
Babalık davasının kahramanı taksici Yüksel Sakarya, Seferihisar'da arazi zengini işadamı Turgay Nişancı'nın babası olduğunu 45 yıl süren hukuk mücadelesinden sonra ispatladı. Taksici Sakarya, yılan hikayesine dönen hukuk mücadelesinde sadece babasının adını kimliğine yazdırmakla kalmadı, 45 yıl süren ve Guinness Rekorlar Kitabı'na aday gösterilecek olan davanın da kahramanı oldu.
Yüksel Sakarya'nın avukatı Varol Turbay, yaptığı araştırmada bugüne kadar ne Türkiye ne de dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar uzun süren bir babalık davasına rastlamadıklarını söyledi. Avukat Varol Turbay, davanın Guinness Rekorlar Kitabında yer alabilmesi için girişimlerde bulunacaklarını, ayrıca davayı AİHM'e taşıyacaklarını söyledi. Turbay, ayrıca, bugüne kadar ülkemizde DNA testine 4 kez gitmeyen şarkıcı Emrah'ın babalık davasının 9 yıl, 249 Dev-Sol üyesi hakkında açılan davanın 29 yıl sürdüğünü dikkat çekti.
BABALIK DAVASI 45 YIL ÖNCE AÇILDI
Seferihisar'da arazi zengini olan ilçenin eski belediye başkanı Hamit Nişancı'nın babası Turgay Nişancı'nın başrolde olduğu dava konusu 45 yıl önceye dayanıyor. 1965 yılında 17 yaşında olan M.S. adlı genç kız, o tarihte ticaret ve çiftçilikle uğraşan ve bekar olan Turgay Nişancı'nın evlenme vaadiyle kendisiyle ilişkiye girdiğini ve bu ilişkiden hamile kalarak dünyaya Yüksel adını koyduğu bir erkek çocuğu getirdiğini ileri sürdü.
İşadamı, çocuğun kendisinden olmadığını söyleyince genç kadın babalık davası açtı.
O yıllarda Adli Tıp Kurumu, DNA testi yapılamaması nedeniyle sadece alınan kan örnekleri sonucunda Nişancı'nın Yüksel'in babası olabileceği yönünde rapor verdi. Ancak tanık ve başka delil olmadığı için Seferihisar Asliye Hukuk Mahkemesi davayı reddetti.
Hukuk mücadelesini sürdüren genç kadın davanın reddedilmesi üzerine konuyu Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'de yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Verilen kararla yıkılan genç kadın M.S., büyük zorluklarla oğlunu büyüttü. Tüm yargı yollarının tükendiğine inanan M.S., oğlunu büyüttükten sonra yeni bir evlilik yaptı.
YARGITAY TEBLİGAT YAPMAYI UNUTUNCA DAVA 40 YIL SONRA YENİDEN AÇILDI
Halen hayatta olan ve evliliğini sürdüren annesi M.S.'nin açtığı babalık davasının hakkaniyetle sonuçlanmamasına üzülen Yüksel Sakarya da taksicilik yaparak hayatını sürdürdü. Evlenip çoluk çocuğa karışan Yüksel Sakarya'ya, işadamı Turgay Nişancı maddi yardımlarda bulundu. Ancak Yüksel Sakarya, Yargıtay'ın reddettiği davayı yeniden açmak için birçok avukattan görüş aldı. Babasının adını kimliğine yazdırmak isteyen Yüksel Sakarya, son olarak babalık davasını incelemesi için avukat Varol Turbay'a gitti.
Dosyayı inceleyen Turbay, 40 yıl önce Yargıtay'ın taraflara tebligat yapmadığını ve davanın derbest (sonuçlanmamış) olduğunu tespit etti.
Avukat Varol Turbay, Yargıtay 2'inci Daire Başkanlığı'na sunulmak üzere 13 Nisan 2005'te Seferihisar Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak yargılamanın iadesini talep etti. Yargıtay 2'inci Hukuk Dairesi de avukatın başvurusunu haklı bularak yargılamanın iadesi yönünde başvuruyu kabul etti.
40 YIL SONRA YAPILAN DNA TESTİ
Yeniden açılan davada Seferihisar Asliye Hukuk Mahkemesi, Adli Tıp Kurumu'nda yapılan DNA testi sonucu gelen 'yüzde 99.99 babasıdır' raporu ve toplanan delillere göre arazi zengini işadamı Turgay Nişancı'nın taksici Yüksel Sakarya'nın babası olduğuna karar verdi.
Mahkemenin 2006 yılında aldığı bu karara itiraz eden Turgay Nişancı, Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu. Dava dosyası, eksik yazışmalardan kaynaklanan sorun nedeniyle 2 kez daha Yargıtay'a gidip geldi. 2008 yılının Aralık ayından beri dosyayı inceleyen Yargıtay 2'inci Dairesi, 4 yıl önce açılan babalık davasına son noktayı koydu. Arazi zengini işadamı Turgay Nişancı'nın taksici Yüksel Sakarya'nın babası olduğuna kesin olarak karar verdi. Yargıtay'ın kararı yerel mahkemeye gönderilip taraflara tebliğ edildi. Böylece taksici Yüksel Sakarya, yaklaşık 120 gayrimenkul tapusu bulunan, bir oğlu ve iki kızı olan Turgay Nişancı'nın dördüncü çocuğu olarak nüfusuna girdi.
GUİNNESS REKORLAR KİTABINA BAŞVURACAĞIZ
Avukat Varol Turbay, Türkiye'de 45 yılda sonuçlanan hukuk davasının müvekkili lehine sonuçlandığını ve bu davanın aslında dünya çapında en uzun süren babalık davası ünvanına da sahip olduğunu iddia etti.
Taksici Yüksel Sakarya'nın avukatı Varol Turbay, Türkiye ve dünya çapında yaptığı araştırmalarda hukuk alanında 45 yıl süren bir dava olmadığını anlatarak şunları söyledi: "Arazi konularında bizim davaya yakın tarihlere kadar süren davalar var. Biz bu davanın bu anlamda en uzun süren babalık davası olarak Guinness rekorlar kitabında yer alması için önümüzdeki günlerde başvuru yapacağız. Şarkıcı Emrah'ın 4 kez DNA testine gitmediği babalık davası bile 9 yıl sürmüş. 249 sanıklı Dev-Sol davası 29 yıl sonra karara bağlanmış."
AİHM'DE BAŞVURACAĞIZ
Turgay Nişancı'nın itirazları sonucu davanın 3 kez Yargıtay'a gidip geldiğini belirten Avukat Varol Turbay, sözlerini şöyle tamamladı: "Dava artık son buldu. Yargıtay 2.Hukuk Dairesi, itirazda bulunduğu için Turgay Nişancı'ya 300 TL para cezası verdi. Karara bir daha itiraz edilmemek üzere son noktayı 10 Mayıs 2010 tarihinde koydu. Şimdi biz bu davayı, zamanında sonuçlanmadığı için yargılama eşitlik ilkesine aykırılık nedeniyle AİHM'e taşıyacağız. Bununla ilgili tüm hazırlıkları yaptık."