Güç birliği projesi ilk meyvesini verdi
Abone olTürkiye'nin ekonomik işbirliğini artırmak amacıyla başlatılan ''Ekonomide Ülkeler arası Güç Birliği Projesi'', ilk meyvelerini vermeye başladı.
Türkiye'nin kendine özgü ürettiği ''sektörel modelleri'' komşu ve çevre ülkelere de kurmak, bu ülkelerle Türkiye'nin ekonomik işbirliğini artırmak amacıyla başlatılan ''Ekonomide Ülkeler arası Güç Birliği Projesi'', ilk meyvelerini vermeye başladı
Projeyi yürüten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli başkanlığında kurulan ekip, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'e yaptığı 11 günlük ziyaretten elleri dolu döndü.
Bülent Gedikli, 11 gün boyunca önemli temaslarda bulunduklarını söyledi.
Gittikleri tüm ülkelerin ticaret odalarıyla ve bazı ülkelerdeki bakanlarla, bürokratlarla ve iş adamlarıyla görüştüklerini anlatan Gedikli, bu ülkelerde Türkiye'ye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok büyük bir sevgi ve sempatinin olduğunu ifade etti.
Gedikli, körfez ülkelerinin Avrupa Birliği'nde (AB) yaşanan ekonomik krizi ve Orta Doğu'da yaşanan siyasi krizleri çok yakından takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Bu ülkeler, böyle bir ortamda Türkiye'nin öneminin ve değerinin çok arttığını görüyorlar ve Türkiye'ye büyük ölçüde yatırım yapma iştahları var. Bunun da arayışı içerisindeler. Bunun dışında kendi ülkelerinde de bazı yatırımlar yapmak istiyorlar. Artık petrol ve doğalgaz ağırlıklı bir ekonomiden, yavaş yavaş üretim ekonomisine dönmek istiyorlar. Hepsinde bunu gördük. Bizim de tam aradığımız nokta buydu. Artık sadece petrol ve doğalgazla yetinmek istemiyorlar, yeni sektörlere eğilmeyi amaçlıyorlar. Çünkü petrol de doğalgaz da bir gün bitecek. Onun için yeni arayışlara yönelmişler.''
SABIRLI BİR ÇALIŞMA YAPMAMIZ GEREKİYOR!
Gittikleri bazı ülkelerde, Türkiye'nin ''2023 Vizyonu'' gibi değişik tarihleri kendilerine vizyon olarak belirlediğini gördüklerini anlatan Gedikli, bunların son bir yıl içinde yapıldığını ifade etti. Gedikli, buna örnek olarak verdiği Katar'da ''Vizyon 2030''un belirlendiğini ifade etti.
Söz konusu ülkelerin, belirledikleri vizyonlar çerçevesinde öngördükleri önemli projeler ve yatırımlar olduğunu vurgulayarak, ''Dolayısıyla Türkiye olarak buralarda çok önemli bir rol oynayabiliriz. Bazı ülkeler, Türkiye'yi kendine bir ilham kaynağı olarak görüyorlar ve işbirliğine açık olduklarını, projeleri değerlendirmeye hazır olduklarını ifade ediyorlar. Türkiye olarak bizim burada sabırlı ve verimli bir çalışma yapmamız, uzun vadeli bakmamız gerekiyor. Körfez ülkelerinde batılı bir çok ülkenin iş yaptığını gördük. Kendileri de ellerindeki fonları bu ülkelerde değerlendiriyorlar. Dolayısıyla Türkiye'nin buralarda daha önemli roller alması, daha aktif olması gerekiyor. İngiliz bankaları, bu fonları değerlendirmek için İslami finans uygulamaları yapıyor. Türkiye olarak biz niye orada olmayalım?'' diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN GELECEĞE GÜVENİ TAM
Bülent Gedikli, gittikleri her ülkede Türkiye'nin kendi ürettiği Organize Sanayi Bölgeleri, (OSB) toplu konut üretimi, teknoparklar gibi modelleri anlattıklarını belirterek, özellikle tüm ülkelerin OSB'lere büyük ilgi duyduğunu söyledi.
Bazı ülkelerde hastaneyle, bazılarında sağlık turizmiyle ilgili taleplerin yoğun olduğunu anlatan Gedikli, şöyle devam etti:
''Suudi Arabistan'da da toplu konut üretimi ve büyük alt yapı projelerinde olabiliriz. Böyle bir ihtiyaç olduğunu belirttiler. Yine savunma sanayine yönelik talepler var. Sağlık turizmi de çok önemli. Sağlık ve tedavi amacıyla Türkiye'ye gelebilecek çok sayıda insan var. Ancak bizim bir alt yapı hazırlamamız lazım. İyi bir alt yapı hazırlarsak, sağlık ve tedavi amacıyla körfez ülkelerinden Türkiye'ye gelen insan sayısı bir anda patlar. Bunu bizzat gözlemledik. Bu da zor bir şey değil, yapabiliriz. Bu ülkelerden Türkiye'ye bakış çok olumlu. Türkiye'nin ekonomisine ve geleceğine güvenleri tam. Gittiğimiz ülkelerin bir çoğunda, yapacakları işlerde Türkiye'yi tercih ettiklerini ve edeceklerini ifade ettiler. Türk firmalarının bu ülkelerdeki imajları da çok iyi. Bir çok yetkili, üstlendikleri işleri en iyi şekilde bitiren Türk firmalarını daha çok görmek istediklerini ifade etti, bu da bizi çok mutlu etti.''
TÜRK HAFTALARI YAPMAMIZ BEKLENİYOR
Körfez ülkelerinde yapılabilecek yatırımlara da değinen Gedikli, özellikle sağlık, internet, ulaştırma, inşaat ve tarım sektörlerinin büyük avantajlar barındırdığını bildirdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Türk firmalarının kendilerini körfez ülkelerinde daha çok tanıtması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Gittiğimiz hemen her ülkede bu konuya işaret ettiler. Türk firmalarını daha çok tanımak istiyorlar. Bir tanıtım furyası lazım yani. Çoğu ülkede 'Buraya gelin, Türk haftaları' yapın diyorlar. Türkiye'nin geleneklerini, kültürünü, giysilerini, yemeklerini, ekonomisini, sanayi ürünlerini daha fazla tanımak istiyorlar. Türkiye, çok ilgilerini çekiyor. Bu isteği en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.''
Gedikli, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin diğer komşu ve çevre ülkelerine de benzer ziyaretler gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.