Gübre fiyatları arttı verim düştü

Abone ol

Hububat ekiminin başladığı Çukurova'da, üretici fiyatların artması nedeniyle gübre kullanmıyor. Üretim bu nedenle düştü.

Hububat ekiminin başladığı Çukurova'da, artan fiyatların çiftçiyi taban gübresi kullanımından uzaklaştırdığı, bu durumun yüzde 25'e varan oranda verim kaybına yol açmasının beklendiği bildirildi.

Adana'nın merkez ilçe Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hububat ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan Çukurova'da ekimin buruk başladığını söyledi.

Hububatta verim için önemli bir girdi olan taban gübresi fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığına dikkati çeken Girmen, ''Çiftçilerin kullanma zamanında ihtiyacı olan gübrelerin fiyatları, bilinçli, kasıtlı şekilde yükseltiliyor. Daha önce 1,10 YTL civarında olan taban gübresi, şimdi 1,45 YTL'ye kadar yükseldi'' dedi.

Çiftçilerin girdi maliyetleri yüzünden zaten zor günler geçirdiklerini anlatan Girmen, şöyle konuştu:

''Üretici maliyetini kısmaya çalışıyor. Bunun da en kolay yolu gübre kullanımını azaltmak. Çiftçinin gübre kullanımındaki kaçış hat safhaya ulaştı. Normal şartlarda yöre çiftçisi dekara 20 kilo gübre kullanıyordu. Ama şimdi ya hiç kullanmıyor ya da çok mümkün olduğunca az atılması yönünde çaba gösteriliyor. Bunun sonucunda her dekarda çiftçi yaklaşık 28 YTL'lik tasarruf sağlamış oluyor, ancak bu ise verimi önemli oranda olumsuz etkileyecek.''

Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye'yi kapsayan yörede yaklaşık 4 milyon dekar alanda hububat ekimi yapıldığını ve rekoltenin 1 milyon 600 bin ton civarında olduğunu anımsatan Girmen, yükselen fiyatlar nedeniyle bu yıl tarlaların önemli bir bölümünde gübresiz üretim yapılacağını bildirdi.

''REKOLTE YÜZDE 25 DÜŞER''

Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da çiftçinin ürettiğinin fiyatları sabit kalmasına karşın başta gübre olmak üzere girdilerin hızla arttığına dikkati çekti.

Tezcan, 2000 yılından bu yana her türlüğü zorluğu tarım kesiminin çektiğini, özellikle de gübre fiyatlarının çiftçinin belini büktüğünü ifade etti.

Türkiye'nin buğday üretimin yetersiz kalması dolayısıyla 1-1,5 milyon tonluk bölümünün ithalat yoluyla karşılandığına dikkati çeken Tezcan, ''Çiftçi artan fiyatlar yüzünden bu yıl gübreyi yüzde 50 daha az kullanacak, bu da rekolteyi yüzde 25 civarında düşürür. Yani Türkiye'nin buğday ihtiyacı daha da artacak. Geçen yıl açığı Rusya, Kazakistan ve Ukrayna'dan kapattık, ancak bu yıl ürün bulabileceğimizi kim garanti edebilir'' diye konuştu.

Tezcan, geçen yıl buğdayın 1,2 YTL'den ithal edildiğini, dolardaki yükselişin bu yıl fiyata yansıyacağını, dolayısıyla un ve ekmekte de bu sürecin yaşanmasının doğal karşılanması gerektiğini, üreticisinden tüketicisine her kesimin gelişmeleri yakın takip etmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti.
Günün Önemli Haberleri