Grip aşısına talep patladı

Abone ol

Kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasının grip aşısına talebi artırdı.

Geçen yıl Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede insan ve kanatlılarda kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasının grip aşısına talebi artırdığı bildirildi. Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Arman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen kış çok sayıdaki ülkede insanlarda ve kanatlılarda görülen kuş gribi vakalarının salgın endişesini artırdığını söyledi.

Kuş gribine yol açan H5N1 virüsünün insandan insana bulaşmadığını, ancak bu virüsün insan vücudundaki normal grip virüsüyle buluştuğu takdirde mutasyona uğrayarak insandan insana bulaşma özelliği kazanması riskinden söz edildiğini anlatan Arman, bu nedenle gripten korunmanın daha önemli hale geldiğini belirtti. Arman, bu endişenin dünyada grip aşısına talebi artırdığına işaret ederek, ''Tüm dünyada artan talep, kısıtlı olarak üretilen aşının bulunmasında sıkıntı yarattı. Geçen yıla göre bir miktar daha fazla aşı girmesine rağmen bu sıkıntı, Türkiye'de de yaşanıyor'' dedi.

GRİP AŞISI NASIL ÜRETİLİYOR

Arman, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yıl boyu 83 ülkedeki 112 merkezden grip hastalığına neden olan virüs örnekleri topladığını söyledi. Türkiye'deki 3 merkezin de aralarında bulunduğu bu merkezlerden gönderilen örnekleri inceleyen örgütün, en ağır hastalık yapan ikisi A, biri de B tipi 3 virüs örneğini aşı firmalarına bildirdiğini anlatan Arman, aşı firmalarının da bu virüs tiplerine karşı grip aşısı ürettiklerini söyledi. Arman, bu yıl grip aşısının içinde bulunan virüs tiplerinden birinin geçtiğimiz yıllardakinden farklı olduğunu söyledi. Risk grubundakilerle 65 yaşın üzerindekilerin aşılarının sosyal güvenlik kurumlarınca karşılandığını hatırlatan Arman, bu kişilerin mutlaka grip aşısı olmaları gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE'YE 2.5 MİLYON DOZ AŞI GİRDİ

Grip aşısı üreticisi Sanofi Pasteur yetkilileri de, Türkiye'ye bu yıl 2.5 milyon doz grip aşısı girdiğini bildirdiler. Yetkililer, ''DSÖ'nün uyarıları doğrultusunda kuş gribine karşı önlem olarak ülkeler grip aşısı satın alıyor. Sağlık Bakanlığı da sağlık personeline uygulanmak üzere 300 bin doz grip aşısı aldı. Bu da aşının bulunmasında biraz sıkıntı yarattı'' dediler. Grip aşısının Eylül-Kasım ayları arasında, en geç Kasım ayının 15'inde yaptırılması gerektiğine dikkati çeken yetkililer, Türkiye'de grip hastalığı Aralık-Nisan döneminde görüldüğü için koruyucu antikor düzeyinin bu aylarda yüksek tutulması gerektiğini ifade ettiler. Grip aşısı yapıldıktan 15 gün sonra koruyucu düzeyde antikor oluştuğuna işaret eden yetkililer, koruyucu antikorların yaklaşık bir yıl süreyle etkisini sürdürdüğünü, aşıdan sonraki ilk 6 ayda antikorların koruyuculuk düzeylerinin en yüksek seviyede olduğunu bildirdiler. Yetkililer, risk grubundakiler için Türkiye'ye 10 milyon doz aşı girmesi gerektiğini kaydettiler.

Günün Önemli Haberleri