Grip aşısı alarmı verildi!
Abone olGrip konusunda çalışmalar yapan hekimler ve sağlık çalışanları, "Grip Platformu" çatısı altında bir araya geldi.
Uzmanlar, gribin "ciddi bir hastalık" olarak toplumca fark edilip ciddiye alınmadığını belirtti.
Avrupa Grip Uzmanları Çalışma Grubu'nun (ESWI) desteği ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle bir araya gelen platformun, Avrupa ülkelerinde griple mücadeledeki sorumlusu ESWI Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Meral Akçay Ciblak, Türkiye'de 22 milyon kişinin risk grubunda yer aldığını ifade ederek "Ülkemizde grip konusunda yanlış yargı var. Nezleyi grip zannediyoruz, hapşırmayı grip zannediyoruz. Gribin ciddi bir hastalık olduğunun farkında değiliz. Öncelikli hedefimiz grip bilinci oluşturmak" dedi.
AŞI NE ZAMAN?
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 14. Mart Anfisi'nde dün hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik ilk eğitim toplantısını düzenleyen Grip Platformu, daha sonra bir basın toplantısı yaptı. İÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, "Küresel ısınmayla aşılanma mevsiminin kaydığı söyleniyor. İdeal aşılanma zamanı nedir?" sorusuna "Ülkemizde grip aşısının, ağustos ayından itibaren uygulanmaya başlandığını gözlemliyorum. Bu sakıncalı bir durumdur. Bence ticari bir durumdur" dedi. ESWI Başkanı Dr. Albert Osterhaus ise "Ekim ve kasımdan önce grip aşısı yapılmamalı" diye konuştu.
ÖLÜMLERİ AZALTMAK
Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Konseyi'nin risk gruplarında bulunan bireylerin en az yüzde 75'inin aşılanarak korunmaları gerektiğini bildirmiş olmalarına rağmen Türkiye'de bu oran yüzde 10 düzeylerinde. Grip mevsiminin yaklaştığı bugünlerde risk gruplarında ve yaşlılarda grip nedeniyle hastaneye yatışları ve ölümleri azaltmayı hedefleyen proje, öncelikli olarak 65 yaş üstü risk grubundaki 5 milyon kişinin aşılanmasını hedefliyor. 400 bin sağlık çalışanına ulaşmayı hedefleyen proje, ekim ayı itibarıyla İstanbul, İzmir, Edirne, Bursa ve Antalya'da başlatılacak.
KİMLER AŞI OLMALI?
65 yaşından büyük olanlar.
Astım ve kronik solunum sistemi hasta lı ğı (kronik bronşit) olanlar. Kronik kalp ve dolaşım sistemi hastalığı (tansiyon, kalp yetmezliği) bu lu nan lar.
Kronik metabolik hastalığı (şeker) olanlar.
Uzun süreli tedavi gören bebek ve çocuklar.
Bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler.
Hemoglobinoplastisi (kan hastalığı) olanlar.
HIV enfeksiyonu olanlar.