Gri memurluk nedir kimler gri memur olacak işte detaylar!

Abone ol

FETÖ soruşturması kapsamında hakkında şüphe duyulan memurlar gri memurluk alanına alınacak. Peki gri memurluk nedir, gri memurluk şartları neler? İşte FETÖ'cü olduğundan şüphelenilen memurlar için uygulanacak sistem!

Bakanlar Kurulu, kamuda çalışan ancak FETÖ ile bağlantısı şüpheli olan memurlar için 'gri memurluk' sistemi üzerinde çalışma başlattı. FETÖ ile bağlantısı delillendirilemeyen ancak güçlü şüphe oluşturan memurlar gri alana çekilerek, bunlara yıllık sözleşme imzalatılacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, bu memurlara en az 3-4 yıllık istihbari anlamda yakın takipten sonra tekrar memuriyetin önü açılacak. Bakanlar Kurulu'nun son toplantısında darbe sonrasında FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle açığa alınan 70 binden fazla memur için çarpıcı bir öneri geldi. Buna göre FETÖ üyeliği kapsamında ihbar yapılan memurların sağlam delilleri yoksa 'gri memurluğa' alınacak. 3-4 yıl boyunca yakın takip sürdürülecek. FETÖ ile bağlantısı tespit edilen ya da delillendirilenler memuriyetten atılacak.

Kamuda FETÖ/PDY ile bağlantısı tespit edilen ve açığa alınanların sayısı 70 bini aştı. En çok açığa alma yapan kurum 22 bin kişi ile Milli Eğitim Bakanlığı olarak göze çarpıyor. Bunu 9 bin ile TSK, 8 bin ile Emniyet Müdürlüğü, 6 bin kişiyle de Sağlık Bakanlığı takip ediyor. Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda soruşturmaların sağlıklı yürütülmesi için açığa alınan personelin ihraç işlemlerinin başlatılması tartışıldı.

Ancak bakanların en çok sıkıntı yaşadığı konunun, ihraç işlemleri sırasında "Kurunun yanında yaşın da yanması" riskinin olduğu öğrenildi. Bakanlar Kurulu üyeleri, FETÖ ile bağlantısı konusunda haklarında somut delil olan ya da şüpheye yer vermeyecek şekilde FETÖ ile ilişkili olanların kesin ihraç edilmesi gerektiği konusunda hem fikir oldu.

Ancak haklarında delil olmayan, FETÖ'ye yakınlık konusunda bazı şüpheler gösteren memurlarla ilgili kesin ihraç yerine gri alana çekilmeleri önerildi. Bakanlıklar ve kamu kurumları, açığa alınan memurların ihraç süreçlerinde emniyet, istihbarat ve adli makamlardan gelen bilgilerin yanı sıra bakanlığa gelen ihbarları da değerlendirecek.

DELİL OLANLAR ATILACAK

Kamuda hakkında ihbar olan memurlar 'Çok şüpheli', 'Şüpheli' ve 'Az şüpheli' olarak sınıflandırılacak. Hakkında sağlam delil olanlar memurluktan atılacak. Az şüpheli olanlar ise 3-4 yıl yakın takibe alınacak. Bunlara yıllık sözleşme imzalatılacak.

Günün Önemli Haberleri