Göztepede 5 bebek hasta
Abone olGöztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 bebeğin ölümünden sonra 5 bekek te ağır hasta..
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nce, Göztepe Eğitim ve Araştırma
Hastanesi'ndeki bebek ölümlerini araştırmak üzere görevlendirilen
heyet, ilk incelemelerini tamamladı.
Başhekim Doç. Dr. Rafet Yiğitbaşı ile görüştükten sonra Yenidoğan Ünitesi'nde incelemeler yapan heyet üyeleri, ünitede tedavileri sürdürülen bebeklerin endişeli aileleriyle bir toplantı yaparak, onları bilgilendirdi.
Bu görüşmenin ardından heyet adına gazetecilere açıklama yapan
Prof. Dr. Recep Öztürk, saat 20.00'den itibaren hastanede
incelemeler yaptıklarını belirterek,
ölen ve hasta olan tüm çocukların dosyalarının ön incelemelerini
gerçekleştirdiklerini, ayrıca ünitenin altyapıdan ilaçlara
varıncaya dek her bakımdan gözden geçirildiğini anlattı.
Öztürk, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nin gerek altyapı, gerekse olanakları bakımından ileri, çağdaş ülkelerin standartlarına sahip olduğunu ve kuvözünden yerleşimine dek iyi bir yoğun bakım bulduklarını kaydetti.
Mikrobiyolojik incelemenin zaten daha önce başlatıldığını ifade
eden Öztürk, kendilerinin de ek olarak kuşkulu gördükleri tüm
noktaları incelemeye aldıklarını söyledi.
Öztürk, mikrobiyolojik incelemelerin 2-3 gün süreceğini kaydetti. Tedavisi sürdürülen bebeklerden birinde mikrop üremesi olduğunu dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:
''Sepsis (kan zehirlenmesi) dediğimiz bir tabloda 5 çocuğumuz dahahasta. Bu çocukların hepsi çok ağır, çok riskli çocuklar. Bu destek verilmezse yaşama imkanı olmayan çocuklar. Enfeksiyona çok açık, bağışıklık sistemleri ciddi şekilde bozuk. Bunlara ileri derecede riskli diyoruz. Dünyanın her bölgesinde bunlar enfeksiyona yatkın çocuklar. Gelişmiş tüm hastanelerde bu sorun var.''
Öztürk, 3'ü ağır, 2'si yine sepsis olmak üzere toplam 5 çocuğun ciddi hastalığı olduğunu yineleyerek, diğerlerinde herhangi bir hastalık olmadığını dile getirdi.
ÖZEL BAKIM
Öztürk, ''Aldığımız karar gereği bunlara özel bakım verilecek. Onlara bakan hemşire, hekim ve personel özel olarak ayrılacak. Diğer çocuklara bulaşma riskini minimale indirmek için'' diye konuştu.
Ölen bebeklerle ilgili ortak mikrop kaynağının henüz saptanamadığını ifade eden Öztürk, inceleme sonuçlanıncaya dek üniteyeyeni bebek alınmayacağını bildirdi.
Öztürk, tüm önlemler alınsa bile, risk taşıyan bebeklerin kendi bağırsaklarından, ağızlarından kanlarına mikrop karışabileceğini ve bunu ''sıfır''a indirmenin mümkün olmadığını söyledi.
Uzman Dr. Taner Yıldırmak da 1 ay önce açılan Yenidoğan Ünitesi'ndeki mikrop üremesi olan bebeğin izole edildiğini, bebeğe gerekli tedavinin uygulandığını belirterek, ''Durumu kabul edilebilir sınırlar içinde. Süratle kötüleşmeye giden bir bebek değil'' dedi.
Yıldırmak, bir gazetecinin, ''Üstüste ölümler normal mi?'' biçimindeki sorusu üzerine de beklenen sınırların üstünde ani olarak beklenmedik ölüm durumunun söz konusu olduğuna ve bunun da alışılagelmiş bir durum olmadığına dikkati çekerek, ancak olayın kontrol altında olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu ise Yenidoğan Ünitesi'nin altyapısının mükemmel, uluslararası standartlarda olduğunu ve buradaki tedavi yaklaşımlarının da iyi olduğunu söyledi.
Dünyanın her yerinde yenidoğanın risk oluşturduğu dile getiren Nuhoğlu, özellikle erken doğan prematüre bebeklerde ise bu riskin çok daha yüksek olduğunu kaydetti.
Hastanenin Yenidoğan Ünitesi'ndeki bebeklere gayet iyi hizmet verildiğini anlatan Nuhoğlu, ailelerin de memnun olduklarını ve hiçbirisinin çocuğunu buradan almak istemediğini sözlerine ekledi.