Göz sağlığınızı korumak için alınabilecek önlemler

Abone ol

Göz sağlığı ihmal gelmeyen konulardan biri. Op. Dr. Atakan Karaeminoğulları, göz sağlığımızı korumada alınabilecek bazı basit önlemler hakkında bilgi verdi.

Göz ile ilgili bazı sorunların detaylı göz dibi muayenesi olmadan tam olarak emin olunamayacağını söyleyen Op. Dr. Atakan Karaeminoğulları “En genel görme sorunlarına bakıldığında pek çok kişi gözlükle ya da kontakt lensle daha iyi görebileceğinin farkında olmaz. Buna ek olarak glokom, diyabete bağlı göz rahatsızlıkları, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu gibi birçok göz rahatsızlığı çoğunlukla belirti vermeden ortaya çıkabilir. Detaylı göz dibi muayenesi bu rahatsızlıkları erken safhalarda saptamak için önemli bir yöntemdir” dedi.

İDEAL KİLONUZU KORUYUN

Pek çok göz rahatsızlığı kalıtsal olabildiği için, kişilerin daha önce aileden birinin herhangi bir göz sağlığı problemi yaşayıp yaşadığını bilmenin son derece önemli olduğunu kaydeden Op. Dr. Karaeminoğulları açıklamasında “İdeal kilonuzu koruyun.

 Aşırı kilolu ya da obez olmak, diyabete bağlı göz rahatsızlıkları ve glokom gibi görme kayıplarına neden olabilecek, diyabet ve daha pek çok sağlık sorununun ortaya çıkma ihtimalini arttırabilir.

 Koruyucu göz aksesuarları kullanın. Spor vb. pek çok faaliyeti gerçekleştirirken bunlara uygun koruyucu göz aksesuarları kullanmak, aktiviteler sırasında ortaya çıkabilecek pek çok sorunu önlemek açısından son derece önemlidir. Sigarayı bırakın ya da hiç başlamayın. Sigara içmek bütün vücut için olduğu gibi gözleriniz içinde zararlıdır. Gözünüzü güneşin zararlı ışınlarından korumak için güneş gözlüğü kullanın. Gözlerinizi dinlendirin. Eğer bilgisayar başında fazla zaman geçiriyorsanız ya da herhangi bir şeye uzun süre odaklanarak çalışmanız gerekiyor ise bazen gözlerinizi kırpmayı unutabilirsin ve bu da gözlerinizin yorulmasına neden olur. 20-20-20 kuralını uygulamaya çalışın. Her 20 dakika da bir, 20 metre ilerinize, 20 saniye boyunca bakın. Bu küçük egzersiz göz yorgunluğu gidermenize yardımcı olabilir” dedi.

LAZER TEDAVİSİ UYGULAMALARI

Op. Dr. Atakan Karaeminoğuları, "Lazer teknolojilerinin uzunca bir süredir hayatımızda olduğunu ve lazer tedavilerinin görme kusurlarının düzeltilmesinde 1990'lı yıllardan itibaren kullanıldığını ve 2000'li yıllardan sonra ise bıçaksız lazer tedavilerinin geliştiğini" belirtti.

Excimer lazer tedavilerinde, başlangıçta flap denilen kapak kaldırma işleminin bıçak ile yapılırken yeni gelişen lazer teknolojileri ile bu işleminde lazer ile (femtosaniye lazer) yapılmaya başladığını belirten Op.Dr Atakan Karaeminoğuları "bıçaklı yöntemde bıçakla oluşturulan kesiye bağlı flap komplikasyonları oluşabilmekteydi fakat gelişen teknoloji ile ortaya çıkan femtosaniye lazerler ile flap kaldırma işlemi de lazer ile yapılmaya başladı ve bu da yapılan tedavinin son derece güvenli olması, istenmeyen sonuçlar, sürprizler oluşmamasını sağladı" dedi.

Göz kusurlarını lazerle düzeltilmesinde gelinen son nokta denebilecek, bıçaksız lazer tedavilerin de yeni bir devrim niteliği taşıyan ve özellikle yüksek miyoplarda oldukça iyi sonuçlar veren ReLEx-Smile tedavisi hakkında da bilgi veren Op. Dr. Atakan Karaeminoğuları "ReLEx-Smile adı verilen bu yeni tedavi yönteminde, bütün cerrahi basamakların tek lazerde ve bıçaksız olarak yapıldığı, Femtolasik yöntemine göre çok daha küçük kesi ile Disk çıkarılması (lentikül)şeklinde olduğunu ifade etti.

Bu sayede yüksek numaralarda ve retinasında ince bölgesi olanlarda güvenli tedavi, daha az batma, yanma, daha hızlı iyileşme ve daha az kuru göz problemi ile karşılaşma gibi avantajlar elde ediliyor." dedi.

 

Günün Önemli Haberleri