Göz sağlığı ihmale gelmez

Abone ol

Siz farkında olmasanız da gözlerinizde zaman zaman meydana gelen kızarıklık, şişme veya kaşınma gibi çeşitli belirtiler, çok daha ciddi sağlık problemlerini işaret ediyor.

Gözlerinizde sürekli kızarıklık, özellikle bahar aylarında şişme ve iltihabi durumlar meydana geliyorsa ve yabana atmamanız gereken bir görme bozukluğunuz varsa gözleriniz risk altında olabilir.

Gözlerimiz vücudumuzdaki en değerli organlardan biri. Ancak ne yazık ki onlara yeteri kadar özen göstermiyoruz. Aslında özellikle çalışma saatlerinin çoğunu bilgisayar başında geçirenler için göz sağlığı çok daha dikkat isteyen bir konu. Siz farkında olmasanız da gözlerinizde zaman zaman meydana gelen kızarıklık, şişme veya kaşınma gibi çeşitli belirtiler, çok daha ciddi sağlık problemlerine işaret ediyor olabilir.

Sağlıklı bir gözün ağrımayacağını hepimiz biliriz. Yorgunluktan kaynaklanan ağrılar da gelip geçicidir. Ancak gözlerde sürekli ağrı, kırmızılık ve göz çevresindeki rahatsızlık hissi, ileride başka rahatsızlıklara sebep olmaması için en kısa zamanda uzman bir göz doktoruna görünmeyi gerektirebiliyor.

Gözün karşılaşabileceği en önemli problemlerden biri, aslında toplumumuzun çoğunun da derdi olan görme bozukluğu. Uzağı veya yakını görememe ya da bulanık görme şeklinde ortaya çıkabiliyor. Bu göz kusurları gözlük veya lens kullanımı ile giderilebiliyor. Ancak bulanıklık devam ediyorsa, diyabet, hipertansiyon veya zehirlenme gibi ciddi rahatsızlıklardan şüphelenilebiliyor. Ayrıca görme alanında meydana gelen bozukluklar da retina, optik sinir veya beyin rahatsızlıklarının habercisi olabiliyor.

Çift görme de yine üzerinde önemle durulması gereken bir diğer göz hastalığı. Genellikle, gözlerin beyin tarafından kontrol edilme sürecindeki bir probleme bağlı olarak ortaya çıkıyor. Alkol kullanıldığı zaman da görülebilen bu durum geçici olabiliyor ancak devam ettiği takdirde ciddi bir göz taraması gerektirebiliyor.

Çoğu zaman çift görmeyle karıştırılan şaşılık da, sanıldığı kadar basit bir problem değil. Çocuklukta veya erişkinlik döneminde, bir gözün içeri veya dışarı doğru dönmesi, beyinde göz kontrolünün kaybolduğunu gösteriyor. Acil tedavi gerektiren bir durum olduğu unutulmamalı.

ENFEKSİYONLARA DİKKAT!

Bazen gözlerin önünde beliren uçuşan noktalar, aslında gözün gerisinde bulunan ve vitre sıvısı denilen jelin içine dağılmış hücrelerdir. Ancak bu hücreler, kanamaya bağlı kırmızı kan hücreleri veya enfeksiyona bağlı beyaz kan hücreleri de olabiliyor. Bu durumda bir göz doktoruna görünmek en iyisi.

Göz üzerinde veya göz kapaklarında meydana gelen şişlikler ve kitleler de enfeksiyon ya da daha ileri durumlarda kanser gibi durumlara bağlı olarak gelişebiliyor.

Yüzeysel enfeksiyonlar ise, irritasyona yol açabiliyor. Bu irritasyonlar gözden veya göz kapağı kenarlarından iltihabi bir akıntı gelmesine sebep oluyor. Akıntı kirpik diplerinde ve köşelerde kuruyarak kabuklanmaya yol açıyor. Normal şartlar altında göz yüzeyi enfeksiyona karşı dirençlidir. Ancak ince yüzeysel hücre tabakasının sıyrıldığı durumlarda, örneğin lens takarken, gözler sertçe ovuşturulduğunda veya katarakt olması durumunda, yüzeyde bulunan mikroplar derin dokulara girebilir ve hızla çoğalıyor. Bu yüzden, enfekte olmuş bir göz, sağlıklı bir göze zarar vermeyen önemsiz sıyrıklardan da zarar görebiliyor. Bu tip enfeksiyonlar, göz doktorunun vereceği uygun bir antibiyotiğin kullanımı ile temizlenebiliyor.

Aynı şekilde irisin merkezinde yer alan ve pupilla adı verilen siyah yuvarlak bölgenin, her iki gözde de eşit büyüklükte olduğu biliniyor. Bu bölgenin büyüklüğü, göz içine giren ışık miktarını ayarlar ve beyin tarafından kontrol ediliyor. Bu yüzden göz muayenesinde özellikle pupilla üzerinde yoğunlaşılıyor. Çünkü bu, beyinle normal veya bozuk sinir bağlantılarının etkilerini gözlemenin en kolay şekli. Ayrıca gözde oluşan ciddi hastalıklar da pupilla değişikliğine yol açıyor.

Eğer sizde de saydığımız bu belirtilerden biri veya birkaçı varsa, daha fazla erteleyip daha ciddi problemlere yol açmadan bir göz doktoruna gitmenizde fayda var. Çünkü problemin tanınması ve zamanında müdahale göz kaybının önüne geçebilir.

Kaynak: www.profilo.com.tr/PMag

Günün Önemli Haberleri