Google’dan yapboz telefon
Abone olMotorola'nın yeni yapboz telefon projesi kapsamında kullanıcılar kendi isteklerine göre akıllı telefonlarını şekillendirebilecek.
Teknoloji devi Google tarafından satın alınan Motorola,
kullanıcıların kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirebileceği yeni,
akıllı telefon projesini duyurdu.
Ara isimli projeye göre telefon kullanıcıları, tıpkı bir yapboz gibi satın aldıkları temel gövdeye isteklerine göre tuş takımı, batarya, kamera ya da diğer özellikleri ekleyebiliyorlar.
Motorola proje kapsamında Phonebloks isimli yapboz telefon gövde fikrinin yaratıcısı Hollandalı tasarımcı Dave Hakkens ile birlikte çalışıyor.
Uzmanlara göre, yapboz telefonların cep telefonu sektörüne nasıl bir etkisi olacağı belirsiz.
Motorola, sosyal medyada yaptığı açıklamada bir yıldan uzun
süredir proje üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Şirket, telefonun işlevinin, maliyetinin, tasarımının ve kullanım süresinin kullanıcılar tarafından belirleneceğini belirtti.
Motorola’nın endo-İskelet adını verdiği bir gövde telefonun tüm parçalarının bir arada durmasını sağlıyor.
Şirkete göre kullanıcılar bu gövdeye tuş takımından, yedek bir pile, tansiyon ölçme aletine ya da şu ana kadar hiç düşünülmemiş yeni uygulama olmak üzere her şeyi monte edebilecekler.
Motorola kısa sürede tasarımcıları yeni uygulamalar geliştirmek için davet etmeye hazırlanıyor.
Proje kapsamında Phonebloks’un yaratıcı Dave Hakkens de kendi ekibini kurarak Motorola ile birlikte çalışması için davet edildi.
Phonebloks fikri internette kısa sürede büyük ilgi çekmeyi başarmıştı.
Hakkens, Phonebloks fikrini internette Thunderclap isimli sosyal proje sitesinde paylaşmış ve kısa sürede 1 milyona yakın destekçi bulmuştu.
Uzmanlar temkinli
Fakat yapboz telefonla ilgili uzmanların soru işaretleri yok değil.
David Murphy Grubu’un başdanışmanı Chris Green yapboz telefon ile ilgili talep olmadığı ve kendi telefon cihazını yapmanın pek de fayda sağlamadığı görüşünde.
CSS Insight’dan Been Wood ise bu tür telefonların harika bir fikir olduğunu fakat ticari gerçeklerin oldukça zorlayıcı olabileceğini söylüyor.
Wood, “Kağıt üzerinde oldukça iyi fikir ama gerçekte nasıl olacağını zaman gösterecek” diyor.