Google'a tekelleşme suçlaması!
Abone olMicrosoft şirketinin başını çektiği, 17 şirketten oluşan "FairSearch" girişimi, Avrupa Komisyonu’na Google Inc. şirketi hakkında tekel oluşturma şikayetinde bulundu
Şikayet dilekçesinde, bir ABD şirketi olan Google’un,
taşınabilir cihaz üreticisi şirketlere, kendisine ait Android
işletim sistemininden ücretsiz yararlanmaları için getirdiği
şartların haksız bir davranış olduğu ileri sürüldü.
Google, taşınabilir cihaz üreticisi şirketlere, cihazlarında YouTube ve Google Maps gibi uygulamaların bulunması ve belirgin bir şekilde görünmesi karşılığında Android işletim sisteminden ücretsiz yararlanmalarına izin verdiğini duyurmuştu.
Aralarından elektronik dünyasının ünlü şirketleri Nokia ve Oracle’ın da bulunduğu inisiyatifin, Belçika’daki avukatı Thomas Vinje yaptığı açıklamada, "Google kendisine ait Android taşınabilir işletim sistemini ortakları aldatmak, taşınabilir cihaz piyasasında tekel oluşturmak ve müşteri verilerini kontrol etmek amacıyla bir Truva atı gibi kullanıyor” dedi.
FairSearch’ten yapılan yazılı açıklamada da "Google’un Android sistemlerini, maliyetinin altında, diğerlerini piyasadan silmek ister gibi dağıtması, diğer işletim sistemi sağlayıcılarının, Google’ın piyasaya hakim olan taşınabilir sistemler platformuyla rekabet edecek yatırımları karşılamasını güçleştiriyor" ifadesi yer aldı.
Google’dan yapılan açıklamada, şirket hakkında yapılan
suçlamaların ayrıntılarına değinilmezken, şirketin sözcüsü Al
Verne, "Avrupa Komisyonu ile işbirliği içinde çalışmayı
sürdüreceğiz" diye konuştu.
AB’nin tekelleşmeyle mücadele yönetiminin icra kolu olan Avrupa Komisyonu’nun, FairSearch’ün yaptığı şikayet başvurusunu yanıtlamanın dışında bir işlem yapma yükümlülüğü bulunmuyor.
Google’a ait Android işletim sistemleri, dünya çapındaki akıllı telefon piyasasındaki en büyük paya sahip durumda. Android sistemini, Apple şirketine ait iOS platformuyla Blackberry Microsoft ve diğer şirketlere ait sistemler çok gerilerden takip ediyor.
Avrupa Komisyonu, internet araması ve reklam pazarlarında kurduğu hakimiyetle ilgili olarak Google hakkında daha önce yapılan şikayetleri değerlendirme aşamasında bulunuyor.
Google aleyhinde 2010 yılında yapılan şikayette, Avrupa’da tekel olmaya yakın bir konuma gelmiş durumdaki şirketin, internetten yapılan arama sonuçlarında haksız bir şekilde kendi hizmetlerine öncelik verdiği öne sürülüyor. Avrupa Komisyonu, Google’un soruna çözüm olarak sunduğu teklifler üzerindeki değerlendirmelerini sürdürüyor.