Google: Hükümetlerin kullanıcı bilgisi talepleri %120 arttı

Abone ol

Google son dört yılda hükümetlerin kullanıcı bilgilerini elde etmeye yönelik taleplerinde yüzde 120’lik bir artış olduğunu açıkladı.

Google son dört yılda hükümetlerin kullanıcı bilgilerini elde etmeye yönelik taleplerinde yüzde 120’lik bir artış olduğunu açıkladı.

Yükselişin bir nedeni kullanıcı sayısındaki artışla açıklanırken, Google aynı zamanda daha fazla hükümetin de “talep iletme yetkisini kullandığını” söylüyor.

Google’ın açıklamasına göre geçen sene küresel ölçekte 53.356 istek yapıldı.

Taleplerin çoğunluğu ABD’den geliyor ancak bu sayının içinde Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yaptığı toplu izlemeler yok.

Arama motoru devi 2009 yılından beri iki yıllık şeffaflık raporları yayınlıyor.

Bu raporların sonuncusunda Google, hükümetlere yaptığı izleme faaliyetlerini reformdan geçirme çağrısını yineledi.

Google kendisine gelen taleplerin hepsini yerine getirmese de, paylaşılan kullanıcı bilgisi oranı, paylaşılmayanlardan fazla.

Geçen yıl Temmuz ayı ile Aralık arasında İngiltere'den gelen 1397 talebin yüzde 69’u yerine getirildi.

ABD’de ise 10.574 isteğin yüzde 83’ü karşılandı.

Şeffaflık çağrısı

Google’ın Hukuk Direktörü Richard Salgado “Kişisel bilgilerinize dair aşırı derecede kapsamlı istekleri düzenli olarak geri çeviriyoruz,” diyor. Ancak ekliyor: “Ama kanunların size açık bir şekilde hükümetlerden erişiminden koruması da önemli.”

Salgado şöyle devam ediyor: “İşte bu yüzden, diğer sekiz firmayla birlikte daha fazla şeffaflık içeren izleme reformu için çalışıyoruz.”

Eski istihbarat çalışanı Edward Snowden’in gizli dinleme faaliyetlerini ifşa etmesinin ardından teknoloji devi şirketler hükümetlerin faaliyetleri konusunda daha fazla şeffaflık talep etmeye başladı.

Google, aralarında Facebook, Twitter ve Microsoft’un da olduğu sektörün devlerine katılarak ulusal güvenlik ve hukuki yaptırımlarla ilgili kendilerine gelen taleplerin verilerini paylaşma hakkını elde etmeyi istiyor.

Gazeteciler hedefte

Bu arada iki Google mühendisi, gazetecilere ve haber kuruluşlarına karşı devlet destekli hackerlik girişimlerinin çapını açıkladı.

Mühendislerin öne sürdüğüne göre dünyanın önde gelen 25 haber kuruluşundan 21’i bu korsanlık faaliyetlerinin hedefi oldu.

Mühendislere göre, genel kullanıcılar da bu faaliyetlerin hedefinde, ancak gazeteciler çalışmanın verileri içerisinde önemli bir kitle olarak öne çıkıyor.

Shane Huntley ve Morgan Marquis-Boire bulgularını Singapur’daki Black Hat güvenlik toplantısında paylaştı.

Reuters’a konuşan Huntley, “Eğer gazeteciyseniz ya da bir gazetecilik kuruluşuysanız devlet destekli hedef almaları gözlemliyoruz ve bunu tüm dünyada görüyoruz,” dedi.

Huntley Çinli bilgisayar korsanlarının, ismini vermediği ABD’li haber kuruluşlarına eriştiğini ve çalışanlara sahte anket yolladığını da sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri