Google Glass devrim mi başarısızlık mı?
Abone olGoogle'ın büyük iddia ile piyasaya sürdüğü giyilebilir teknoloji Glass bir devrim mi yoksa bir başarısızlık mı?
İlk duyurulduğundan beri bütün dikkatleri üzerine toplayan Google'ın giyilebilir teknolojik gözlüğü Glass, devrimsel özelliklere sahip olsa da gün geçtikçe başarısız bir ürün olmaya doğru gidiyor. Eş Cezire Türk'ten Özgür Çetin, Google Glass'ın bir devrim mi yoksa bir başarısızlık mı olduğunu masaya yatırdı.
Arama motoru devi Google'ın artırılmış gerçeklik teknolojisi sunan akıllı gözlüğü ilk olarak 2012 yılında duyuruldu. İlk dönemde ağırlıklı olarak arama motoru ile kullanıcı arasında iletişim kurmak üzere tasarlanan ürün, devrimsel bir yaklaşıma sahip akıllı gözlük.
Gözlüğün temel görevi ise cep telefonundaki interneti kullanarak sesli ve görsel aramalar yapmak, video kaydedip fotoğraf çekmek. Giyilebilir teknolojik cihazlar alanında büyük bir firmanın ilk ürünü olan Google Glass, ilk olarak firmanın 'explorer' yani 'kâşif' adını verdiği kişiler tarafından denenmeye başladı. Yani cihaz seri üretime girse de başlangıçta Google'ın belirlediği ve ABD'de yaşayan (tabir caizse) 'seçilmiş' kişiler tarafından denendi.
Seçilmiş kişi olmak ise sanıldığı kadar kolay değildi: ABD'de adres göstermek yani bu ülkede yaşadığını belgelemek, 18 yaşından büyük olmak, Google Glass'ı kullanmak için haklı bir sebep göstermek gibi şartları yerine getirmek gerekiyordu. Şartlar bu kadarla da bitmiyordu: Bütün bu şartları yerine getirdikten sonra Google sizi uygun görürse 1500 dolar vererek cihazı satın alıyordunuz.
Dünya çapında net bir sayı olmasa da tahminen 30 bin kişinin (bir kısmı ABD'de yaşamasa da orada adres göstererek) bu cihazı kullandığı sanılıyor. Rakam tahmini çünkü Google bu cihazla ilgili kullanıcı rakamlarını açıklamıyor.
APPLEVARİ PAZARLAMA TAKTİKLERİ
Aslında bu tip pazarlama taktikleri (firmanın istediğine ürünü vermesi, belli şartlar istemesi ve ticari olarak satışa sunmaması) akla Apple kampanyalarını hatırlatıyor. Apple da ürünlerini bu şekilde ulaşılmaz ve inanılmaz cihazlar olarak pazarlama konusunda uzman bir şirket.
Google'ın Apple'a özenerek yaptığı bu pazarlama taktikleri ne yazık ki cihazın geliştirilmesine aynı oranda katkıda bulunmadı. Bugün için Google Glass, özel bir kitle tarafından hava atma aracı olarak kullanılan bir üründen öte bir cihaz değil. İngilizce'de 'toys for big boys' (büyükler için oyuncak) olarak tanımlanabilen bir ürün durumunda.
Cihazı bir süre kullanma fırsatı bulan biri olarak ilk kullandığımda heyecan duyduğumu belirteyim. Sesli komutları (şimdilik İngilizce) anlayan cihaz fotoğraf ve video kaydedebiliyor. Gözlüğün en önemli özelliği geliştirilebilecek uygulamalarla fonksiyonlarının da aynı oranda artması. Yani bir canlı yayın uygulaması kullanarak bir muhabir, gözlüğü TV yayınları için kullanabilir. Ya da bir itfaiyeci, gözlükle, yangın çıkan bir binanın krokisine bakabilir (bu örnek ABD'de kullanılıyor).
Ancak yukarıdaki geliştirmeler ne yazık ki genele yayılmış değil. Özel olarak geliştirilen uygulamalar olduğu için bir kurum ya da birkaç kişinin ihtiyacını görebiliyor. Genele yayılmadığı için de çok bir anlam ifade etmiyor.
ÇOK BEKLENDİ
Google'ın bir diğer hatası ise cihazı uzun süredir son kullanıcıya sunmaması. Teknoloji dünyası 2 yılda bir önemli ilerlemeler kaydettiği için 2 yıl önce piyasaya sürülen bir cihaz haliyle eskiyor. Google Glass da henüz satışa sunulmadan eskidi.
Bugün kadar özel kişilerin elde edebildiği gözlük Nisan ayının 15'inde istisnai bir uygulama ile ABD'de adres gösteren herkese satıldı. Firmanın açıklamasına göre 15 Nisan'da ürün yok sattı. Ancak bu 'yok satan' ve stokları biten gözlüklerin kaç adet olduğu da açıklanmadı. Bu tarz bir hareket bile pazarlama taktiklerinin hâlâ devrede olduğunu gösteriyor.
Aslında Google'ın atacağı adım basitti: Gözlüğü piyasaya sürmek ve bir an önce uygulamaların geliştirilmesi için gerekli ortamı sağlamak. Mobil cihazlarda bunu başaran Google, Android işletim sistemi ile büyük bir başarı elde etti. Aynı başarıyı Google Glass'ta yakaladığını söylemek mümkün değil.
Halen resmi olarak satışta olmayan Google Glass'ın ne zaman piyasaya sürüleceği belli değil. Pazarlamaya verdiği önemi ürün geliştirmeye vermeyen ve halen satışa sunulmayan bir ürüne sahip olan Google'ın bu saatten sonra işi zor.
Başarılı olabilecek bir proje Google Glass, arafta kalmış bir ruh gibi doğmakla doğmamak arasında gidip geliyor. Sonunun ne olacağı ise şimdilik belirsiz.