Gölden helikopter çıktı

Abone ol

Manyas gölü çekildi balık yerine askeir helikopter enkazı çıktı.

Türkiye'nin önemli su alanlarından biri olan, göçmen kuşların uğrak yerlerinden biri olduğu için ''Kuş Gölü'' olarak da nitelendirilen Balıkesir'in Manyas ilçe sınırlarındaki Manyas Gölü'nde kuraklık nedeniyle su seviyesi düşünce, 20 yıl önce göle düştüğü öne sürülen askeri helikopterin enkazı ortaya çıktı.

Küresel ısınmaya paralel olarak tüm dünyada yaşanan kuraklıktan, Manyas Kuşcenneti Ulusal Parkı ve onun eteklerindeki Manyas Gölü de payını aldı.DSİ 25. Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, su derinliğinin 50-60 santimetreye kadar düştüğü, 690 milyon 960 bin metreküp kapasiteli olmasına rağmen kapasitesinin yedide biri kadar suyun olduğu Manyas Gölü'nde su kıyıdan yaklaşık 2 kilometre çekildi.

Suyun iyice azalması sonucu derinliği yer yer bir metreye kadar düşen gölde, yöredeki balıkçıların 20 yıl önce düştüğünü öne sürdükleri bir askeri helikopter enkazının ortaya çıkması da kuraklığın boyutunu gösteriyor.Balıkçılar, Manyas ilçesi Kızıksa beldesi yakınlarındaki Kale Önü mevkiinde helikopter enkazını görünce şaşırdıklarını bildirdiler.

Gölde yıllardır balıkçılık yapan Çetin Batmaz (48), helikopter enkazını incelerken, göle bugüne kadar birkaç kez askeri uçak ve helikopterin düştüğünü, çoğu pilotun çevredeki balıkçılar tarafından kurtarıldığını söyledi.

Enkazın bulunduğu bölgeye de 1987 yılında bir askeri helikopterin düştüğünü, kazada helikopterde sivil olarak bulunan bir albayın oğlunun da öldüğünü öne süren Batmaz, enkazın bu helikoptere ait olduğunu iddia etti. Batmaz, şöyle konuştu:

''40 yıldır gölün bu kadar çekildiğini görmedim. Bu yıl gölün ortasında bir metre su ve altında da 8-10 metre çamur oluştu. Kuraklık nedeniyle iyice küçülen gölde balık hemen hemen hiç çıkmıyor ama bir helikopter çıktı. Gölde başka enkazlar da var. Dahası düşen savaş uçaklarının enkazlarına ağlarımız takılıyor. Oralara kendi imkanlarımızla şamandıra salıyoruz.''

Günün Önemli Haberleri