Goldaştan harita skandalı

Abone ol

Goldaş tarafından turistik bölgelerde dağıtılan bir Türkiye Haritası Sevr haritasından farksız..

Goldaş tarafından turistik bölgelerde dağıtılan bir Türkiye Haritası’nda, Sevr anlaşmasıyla Türkiye’den koparılmak istenen büyük bir bölümün yer alması büyük tepki gördü.

Altın Dünyası’na GOLDAŞ’ın hediye çekiyle birlikte dağıttığı haritayı veren kuyumcu ve doktorlardan oluşan grup, Side’den aldıkları haritayı görünce tepkilerini Goldaş’a iletmek istediklerini ama dikkate alınmadıklarını söylediler.

GOLDAŞ, Türkiye’nin İMKB’de de işlem gören önde gelen takı ve mücevher firmalarından biri. Konuyla ilgili olarak biz de GOLDAŞ’ı aradık ve haritanın neden bu şekilde yapıldığını sorduk. GOLDAŞ yetkilileri ise haritanın turizmin yoğun olduğu illerde dağıtılmak üzere Goldaş şubelerinin bulunduğu illeri kapsayacak şekilde hazırlandığını belirttiler.

GOLDAŞ’ın turistik bölgelerde, indirim sağlayan hediye çeki ile birlikte dağıttığı Türkiye haritası başına dert oldu. Dağıtılan haritada, Sevr Anlaşması ile Türkiye’den koparılmaya çalışılan bölgelerin olmaması gerek yörede yaşayan gerekse bölgeye tatile giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını rahatsız etti. GOLDAŞ yetkilileri ise haritanın yanlış anlaşıldığını belirterek konuyla ilgili bir açıklama yaptılar.

Harita nasıl dağıtıldı?

Güneş tutulmasını izlemek için Side’ye giden bir grup, kendilerine dağıtılan ve GOLDAŞ tarafından hazırlanan Türkiye haritasını görünce güneşten önce dilleri tutuldu. Zira kendilerine dağıtılan haritanın adı Türkiye olmakla birlikte, haritanın Türkiye ile ilgisi yokmuş... Türk gezginler, Türkiye’nin bir kısmı (a part of Turkey) olarak dağıtılan haritada ülkenin neredeyse yarısına yakınını, hatta bir kısmı kendi memleketlerini göremeyince isyan etmişler... Ekipte bulunan Türkiye’nin önde gelen dağcılarından, AKUT kurucu Başkanı Doktor Feridun Çelikmen, kendilerine GOLDAŞ hediye çeki ile birlikte verilen haritayı görür görmez derhal GOLDAŞ firmasını arayarak tepkilerini iletmek istediklerini anlattı. Goldaş’ta kimsenin konuya ilgi göstermediğini belirten Çelikmen, Türkiye’nin çok hassas bir süreçten geçtiğini belirterek şöyle konuştu: “Sevr’den bu yana kimileri Türkiye’yi bölerek zayıflatmak isteyen, kimileri de Türkiye’den toprak talebi olan ülkelerin oyunları bitmek bilmiyor. Şu günlerde de hassas bir süreçten geçiyoruz. Tam da böyle bir süreçte, tam da bu güçlerin istediği gibi Türkiye’nin neredeyse yarısına yakınını Türkiye dışındaymış gibi gösteren bir haritanın dağıtılması bir Türk firmasına yakışmıyor.”

GOLDAŞ tarafından bastırılan haritanın, turistik yörelerde gençler tarafından özellikle turistlere dağıtıldığını anlatan Çelikmen, yabancı ülkelerin ve medya kuruluşlarının zaman zaman Türkiye haritasında bu tip hataları bilerek ya da bilmeyerek yapmalarının neden olduğu krizlere atıfta bulunarak; “Ama şimdi kendi topraklarımızda, üstelik bir Türk firması bunu yapıyor... Haritada gösterilen yerler turistik de gösterilmeyen yerler değil mi? Hasankeyf, Harran, Van Gölü, Akdamar adası, Nemrut Dağı, Kaçkar Dağları, Uzungöl Yaylası, Ağrı Dağı... Bunlar nerede? Side’ye turist geliyor da buraya gelmiyor mu?” diye konuştu... Ve GOLDAŞ’a, turistlere Türkiye’yi tanıtmak istiyorsa daha kapsamlı bir harita hazırlamaları konusunda karşılık beklemeden yardımcı olabileceklerini dile getirdi.

Sevr haritası gibi

GOLDAŞ’ın dağıttığı Türkiye Haritasında Karadeniz’de Ordu’dan, Güneyde de Gaziantep’e kadar inen sınırın Doğusunda yer alan illerin bulunmadığına dikkat çeken Çelikmen, sözlerine şöyle devam etti: “Sevr Anlaşması ile Osmanlı’ya dayatılan haritada Karadeniz’in Doğusu’nda Rum Pontus ve Ermenistan, Güneydoğu illerinde de Kürdistan kurulması hedefleniyordu. Türkiye’yi bölmeyi amaçlayan Sevr anlaşması, Osmanlı Devleti tarafından imzalanmakla beraber, Anadolu halkının Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde verdiği Kurtuluş Savaşı’ndan sonra tarih olmuştu. Ancak bölgesel stratejilerini bölünmüş bir Türkiye üzerine kuran bazı ülkelerin bu konulardaki emelleri yıllardır varlığını sürdürüyor. Özellikle son aylarda yaşanan olaylara da bakılınca birilerinin hala aynı kanlı oyunu sürdürmek istediği anlaşılıyor. Açıkçası böyle bir süreçte hangi niyetle olursa olsun Türkiye’yi tam da Sevr’cilerin istediği şekilde bölen haritaları basıp dağıtmak ne kadar doğru?”

GOLDAŞ’ın açıklaması

Feridun Çelikmen’in sözlerinin ardından sözkonusu harita elimize geçer geçmez ilk işimiz GOLDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sedat Yalınkaya’yı aramak oldu. Altın Dünyası’nın gazetecilik prensiplerine uygun olarak iddia konusundaki görüşlerini sorduğu GOLDAŞ Kuyumculuk’tan konuyla ilgili olarak Reklam Departmanından Derya Tuzcuoğlu yazılı bir açıklama göndererek, harita konusunda bazı yanlış-eksik anlaşılmaların olduğunu ve asla iddia edildiği gibi bir yaklaşımlarının olmadığını dile getirdi. GOLDAŞ’tan yapılan açıklama şöyle:

“Söz konusunu harita çalışması grubumuz markaları ve mağazalarının tanıtımına yönelik hazırlanmıştır. Turizmin yoğun olduğu illerde dağıtılmak üzere bastırılan bu haritada sadece mağazalarımızın bulunduğu bölgelerin yer alması tercih edilmiştir. Yanlış anlamalara meydan vermemek için haritanın sol alt köşesine konulan “A PART OF TURKEY” (Türkiye’nin bir parçası) ibaresi ile de bu haritanın Türkiye’nin tamamını oluşturmadığı belirtilmiştir. Sanırım bu ibare, sizin de dikkatinizden kaçmış bulunuyor. Haritada Goldaş mağazalarının bulunduğu iller ve özellikle Akdeniz Bölgesi’ne dikkat çekilmek istenmiştir. Bu nedenle haritanın diğer sayfasında Bodrum ve Side mağazalarımızın krokisine de yer verilmiştir. Bu konudaki ilginiz ve duyarlılığınızdan dolayı teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımla,
Derya Tuzcuoğlu
Goldaş Reklam Departmanı “

Altın Dünyası olarak GOLDAŞ’ın da duyarlılığına teşekkür ederek, Türkiye’nin tamamında şube açarak daha geniş bir harita basacakları günü beklediğimizi bildirmek istiyoruz. Bugün pek çok firmanın Türkiye genelinde kurumsal yapılar kurması nedeniyle, GOLDAŞ gibi büyük firmaların da bu anlamda duyarlı olmasında yarar görüyoruz. Bu arada GOLDAŞ yetkililerine, Türk turizminin Ege ve Akdeniz’le sınırlı olmadığını; her yıl milyonlarca kişinin Karadeniz, Van, Urfa-Harran, Hasankeyf, Mardin başta olmak üzere haritada yer almayan bölgeleri de ziyaret ettiğini anımsatmakta yarar görüyoruz. Türkiye Ege ve Akdeniz’den ibaret değil malum..

Günün Önemli Haberleri