Gökyüzüne iyi bakın! Sizde göreceksiniz

Abone ol

Pan-Starrs kuyruklu yıldızı bugün kuzey yarımküre semalarından geçişi sırasında gökyüzünü aydınlatacak

Pan-Starrs adındaki buzlu kütle 8 Mart'ta teleskoplar hatta dürbünlerle görülebilecek. Kuyruklu yıldız ondan sonraki günlerde daha da parlak hale gelerek çıplak gözle bile izlenebilecek. Pan-Starrs'ın en iyi görüneceği günler ise 12 ve 13 Mart olacak.

Gökbilimciler C/2011 L4 Pan-Starrs ismini verdikleri kuyruklu yıldızın Kuzey yarımküreden geçeceği müjdesini verdi.

Temmuz 2011'de keşfedilen bu kuyrukluyıldız, amatör teleskoplarca Mayıs 2012'de görülmeye başladı. Pnstarrs, 5 Mart'ta Dünya'ya en yakın konumundan (165 milyon km) geçtikten sonra 10 Mart'ta Güneş'in 45 milyon km yakınına kadar gelecek ve 12 Mart'ta en parlak halini alacak.

Kuyrukluyıldızlar genellikle Güneş'e en yakın konumunda olduklarında en parlak ve en aktif halde olurlar. Kuyrukluyıldızdan buharlaşan maddeler uzun bir toz kuyruk oluştururlar.

HERGÜN DAHA DA PARLAKLAŞACAK

Mart boyunca çıplak gözle görülebilecek bu kuyrukluyıldız, her gün gittikçe daha da parlaklaşarak Balık takımyıldızından Pegasus ve Andromeda takımyıldızlarının arasına doğru ilerleyecek. Nisan ayında Güneş'ten uzaklaşıp uzaydaki yolunda gözden yavaşça kaybolacak olan PANSTARRS parlaklığını yavaş yavaş kaybedecek.

Ancak öyle bir konumda olacak ki kuzey yarımkürenin bazı kesimlerinde bir süre boyunca batmayacak. Bu onun tüm gece boyunca görülebileceği anlamına geliyor.

Günün Önemli Haberleri