Göktaşlarında maden aranacak

Abone ol

Aralarında Titanik'in yönetmeni ile Google'ın yöneticilerinin de bulunduğu bir grup milyarder girişimci, göktaşlarından maden çıkarmak için şirket kurdu.

Aralarında Titanik'in yönetmeni ile Google'ın yöneticilerinin de bulunduğu bir grup milyarderin, göktaşlarından maden çıkarma planlarının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Milyonlarca dolar yatırılacak olan bu girişim, robot uzay araçlarıyla göktaşlarında petrolün kimyasal bileşenlerini, ayrıca platin ve altın gibi mineralleri aramayı hedefliyor.

Girişim sahipleri arasında film yönetmeni ve kâşif James Cameron ile Google yöneticileri Larry Page ve Eric Schmidt yer alıyor.

Hedefler arasında 2020'de uzayda bir akaryakıt deposu kurma fikri de bulunuyor.

Fakat birçok bilim insanı bu girişimi kuşkuyla karşılıyor ve cüretkâr, zor ve oldukça pahalı bir girişim olarak niteliyor.

Altın ve platin gibi pahalı madenleri elde etmeye yönelik bu girişimin maliyetinin çok fazla olacağını dile getiren bilim insanları, göktaşlarından 60 gram mineral elde etmek için düzenlenecek bir Nasa seferinin bir milyar dolara mal olacağını hatırlatıyor.

Bu girişimin ilk adımı, önümüzdeki 18-24 ay içerisinde özel teleskoplar konuşlandırarak doğal kaynaklar bakımından zengin göktaşlarının tespit edilmesi olacak.

Böylece, uzayın keşfi işine özel sektörün sokulması hedefleniyor.

5-10 yıl zarfında ise, Dünya etrafında yörüngeye yerleştirilmiş gözlem platformlarının satılması ve maden arama çalışmalarına başlanması planlanıyor.

Böylece Dünya'ya yakın geçen binlerce göktaşından uygun olanlarının işlenmesi ve mineral çıkarılması hedefleniyor.

Planetary Resources (Gezegen Kaynakları) adı verilen şirket, uzay turizmi girişimcisi Eric Anderson, X-Prize kurucusu Peter Diamandis, eski ABD başkan adayı Ross Perot ve eski Nasa astronotu Tom Jones tarafından da destekleniyor.

Uzun vadeli yaklaşım

Şirketin kurucuları, girişimleriyle ilgili ayrıntıları bugün bir basın toplantısında açıklıyor.

Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Eric Anderson, "Bu işe uzun vadeli yaklaşıyoruz. Şirketin bir gecede başarı göstermesini beklemiyoruz" dedi.

Şirket sahipleri, yıllar sonra göktaşlarından platin grubu metaller ve nadir mineraller çıkarıldığında kâr etmeyi umuyor.

Peter Diamandis, "İnsanlığı keşifte ve ulaşımda en büyük yatırımları yapmaya iten nedenleri anlamak için tarihe baktığımızda, ister Avrupalıların baharat peşine düşmesi, isterse Amerika'ya yerleşenlerin altın, petrol ve kereste için batıya yönelmesi olsun, bunun kaynaklar için yapılmış olduğunu görürüz" dedi.

Göktaşlarındaki suyun, likid oksijene ve likid hidrojene dönüştürülerek uzayda roket yakıtı olarak kullanılması planlanıyor.

Yeryüzünden uzaya su taşımak çok masraflı olacağı için, göktaşlarındaki suyun uzayda bir noktada depolanarak yakıta dönüştürülmesi hedefleniyor.

Daha sonra bu yakıtın Dünya yörüngesine taşınarak uzay araçlarına ve uydulara yakıt ikmalinde kullanılabileceği belirtiliyor.

John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Dr Andrew Cheng Associated Press'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"10 yıl içerisinde bir depo oluşturmak olağanüstü olur. Umarım bunu kullanacak birileri olur. Dünya yörüngesi dışındaki uzayın ticari amaçlarla kullanılması kârlı bir iş olacaktır. Belki artık bunun zamanı gelmiştir."

Purdue Üniversitesi'nden Profesör Jay Melosh ise maliyetin çok yüksek olduğunu belirterek uzayın keşfi işini "ancak zengin ülkelerin ve teknik güç gösterisinde bulunmak isteyenlerin girişeceği bir spor" olarak niteliyor.

Space Adventures (Uzay Macerası) adlı uzay turizmi şirketinin kurucularından Eric Anderson ise şüphecilere alışkın olduğunu ifade ederek "Özel uzay gezilerini ilk başlattığımızda bu işe olmaz gözüyle bakılıyordu. Biz bu işe yıllarca yatırım yapacağız. Ama bunu hayır için yapmıyoruz, en başından itibaren para kazanacağız" dedi.

Günün Önemli Haberleri