Gökçeke komşuluk çağrısı
Abone olMahkeme bir karar verdi daha Bismillah demeden iki belediye yine karşı karşıya geldi. Ancak CHP'li başkan 'komşuyuz' diyor.
ZÜBEYİR KINDIRA/ NERGİS
DEMİRKAYA
İNTERNETHABER-ÖZEL
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 15 yıl sonra Çankaya’nın kaldırımlarını yapmaya başladığını belirtip, “Bu sevindirici. Ama Akay kavşağı gibi konularda bilimsel çalışmalı. Bakkal Çavuşluk yapıyor. Bunu yapmamalı. Muhtar gibi, ‘canım istedi buradan yol geçirelim’ demek doğru değil. Bu işler mühendislik işi…” dedi ve ekledi: "Bu kanun ötesinde. Komşuluk ilişkisi… Birlikte çalışmamız gerek. Gelirlerse birlikte çalışırız."
Seçim sonrası yoğun bir çalışma dönemi geçiren Bülent Tanık ile İNTERNETHABER Ankara temsilcimiz Zübeyir KINDIRA ve muhabirimiz Nergis Demirkaya görüştü.
GÖKÇEK BAKKAL ÇAVUŞLUK
YAPTI
Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ve bir önceki Çankaya belediye başkanı tarafından yargıya götürülen ve yargı kararı ile Gökçek aleyhine karara bağlanan Akay Kavşağı sorununa ilişkin sorularımıza yanıt veren Tanık; şunları söyledi:
“Akay ile ilgili şu anda bir sonuç yok. Gökçek yapmak istediğini yaptı. Yargıya gittiği için Çankaya belediyesine karşı kampanya da açtı. Ne yapmak istiyor? Bence kendisi de bilmiyor. Şu anda bekliyor. Mahkeme kararı var. Gereği henüz yapılmadı. Danıştay kararı ile yeni bir karar alınmadığı takdirde sorun çözülmez. Ortada yargı kararı var ama somut bir gelişme yok. Gökçek, bu sırada mahkeme kararı gereği bir çalışma yapıyorsa ne ala. Yapmıyorsa bu geçen süre bir kayıp zaman. İnşallah bir şeyler yapıyordur. Ama yapmadığını biliyoruz. Mahkemeyi ikna edecek bir planlama çalışması yapmalı. O planlama olmadan yapılacak hiçbir şeyin kabul edilmesi mümkün değil. Bu süreci savcılar ve yargı insanları bilir. Yürütmeyi durdurma için başvuru yaptı. Buna yargı karar verecek. Mahkemenin istediği ulaşım ana planını yapılmasını bekliyoruz. Bu plan yapılır ve Akay mevcut haliyle uygun bulunursa, buna itirazımız olmaz. Ama ana ulaşım planı yapılmalı ve orada karar verilmeli. ‘Buradan oraya bir yol verelim geçsin’ demekle olmaz. Bu muhtarlıklar döneminde yapılan iş. Artık mühendislik işi bu. Binlerce araç geçiyor. Bir yolun 30 cm geniş olup olmamaması mühendis hesabıdır. Kamu kaynaklarını ilgilendirir. Ölçülüp biçilmeli ve hesaplar yapılmalı, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlar düşünülüp öyle yapılmalı.
TANIK GÖKÇEK İÇİN
NELER SÖYLEDİ?
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...
BİR DAVA KAZAN BARİ
Kent bütünlüğü ve kent içi ana ulaşım planlaması ile olmalı. ‘Benim canım istiyor buraya köprülü kavşak yapalım’ demek bakkal çavuşun işidir. 118 defa dava açmışız 116’sını kazanmışız. 2’si de devam ediyor. Yahu bir tanesini de kazan, bari. Yok öyle bir şey. Gökçek, Bakkal çavuşluğu yapmamalı. Bakkal hesabı ile yapmamalı. Gökçek Başkana da bunu söylerim. Sürekli anlatmaya çalışıyoruz, toplantılarda. Bu gerçekten ciddi bir iştir. İnce hesapların yapılmalı bütüncül yaklaşılmalı. Bunun için bilgi deneyimimizi anlatırız. Kendi sorumluluk alanımızdaki ihtiyaçları talepleri yansıtmak bizim görevimiz bunları formüle etmek, biçimlendirmek bizim görevimiz. Kendi bölgemizin nasıl etkilendiğini görüyoruz.
BAĞRIMIZA HANÇER
“Gökçek’in bulduğu bu bakkal çavuş yöntemi bizim bağrımıza atılmış bir hançer. Esnafımı iflas ettiriyor. Yurttaşımın evini satıp başka yere gitmek zorunda kaldığını görüyorum. Bunun bir anlamı varsa sözlerime kulak verilmeli. Ben de yüzde 60 oyla seçildim. Bu kanun ötesinde. Komşuluk ilişkisi… Birlikte çalışmamız gerek. Gelirlerse birlikte çalışırız.
Akay kavşağının kapatılması vahim değil, dedim. Haklıyım. Bakın Kızılay Kavşağı yüzde 50 kapalı. Dört yöne sola dönüş yok. Ama kimse şikayet etmiyor. Akay Kavşağı da kapanırsa bir başka sokakta dönülür. İşaretleri kaldırsınlar, taksiciler en uygun yolu bize gösterirler, zaten…”
İYİ BİR BELEDİYE ALMADIM
Kendisinden önce yine CHP’li olan belediye başkanı ile ilgili şikayetlere de değinen başkan Tanık, “Ben çalışırken partimle iştişare içindeyim. Nasıl bir yönetim sergileyeceğiz diye. Ankara milletvekilleri ile bölge sorunlarını görüşüyoruz. İl başkanlığı ile ilişkimiz var. Genel Merkez sıkı bir biçimde Çankaya belediyesine destek veriyor ve destekliyor. Belediye Meclisimiz son derece tutarlı ve CHP ilkelerine uygun bir yönetim sürdürmeye çalışıyor. Geçmiş dönemde alınan hiçbir olumsuzluğun üstünü örtmek saklamak gibi bir tavra girmeyecek, hukuka bilime ve insan haklarına saygılı bir yönetim oluşturmak en büyük kararım.
TEFTİŞE VERDİM
Önceki dönem uygulamaları ile ilgili teftiş kurulu incelemeleri var. Her dosya ayrı ayır inceleniyor. Ayrıca adli kovuşturma var. Kaynakların rasyonel kullanılmadığından şüphelendiğimiz her konuyu incelettiriyoruz ve rapor ne gerektiriyorsa yapılıyor. İyi yönetilmiş bir belediye devralmadığımı söyleyebilirim”
TANIK'IN KAPISINDA KUYRUK
VAR!
AYRINTILAR DEVAM SAYFASINDA...
KAPIDA KUYRUK
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, göreve geldiği ilk günden bu yana yoğun bir ziyaretçi trafiği olduğunu belirterek, 15 Nisan’dan itibaren ziyaretçileri kayıt altına almaya başladıklarını ve tam 1194 kişiyle görüştüğünü belirtti. Tanık, “2 bin kişi randevu bekliyor. Hızlandırıp günde 30 kişiyle görüşüyorum. Ama yine de gelenler arttı. Ama iş yapmam gerek bir yanda. Sevenler çok ama artık kutlama olmasın. Ayrıca dernekler, kuruluşlar vs. de var.
NASIL ÇALIŞIYOR
Tanık, yönetimde toplu ve geniş bir karar alım süreci yaşandığını belirterek, “Başkan yardımcıları, ilgili müdürlükler ile haftada 3 sabah toplanıyoruz. Akşamları 7.30 da bir tür muhasebe toplantısı oluyor. Her ayın ilk haftası İlçe Belediye Meclisi toplantısı, ikinci haftası Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı, üçüncü haftasının 1-2 günü belediyeler birliği Encümen toplantısı ve bir gün de İç Anadolu Belediyeler Birliği toplantısı var.
Ama bundan şikayetçi değiliz. Çok çalışmamız gerektiğini biliyorduk. Esas olan cumartesileri çalışmak. O günler çok çalışıyoruz. Ziyaretçi de olmuyor, resmi işlemler de az. Çoğu zaman pazarları da çalışıyoruz ama ekibimdekiler bundan şikayetçi. ‘Başkanım bari pazarları evinize ayırın’ diyorlar. Ama aslında beni değil kendilerini düşünüyorlar. Ama mümkün olduğu kadar Pazar günleri çalışanların sayısını düşürüyorum” diye konuştu.
BORÇ SIFIRLANIYOR
Borçlu bir belediye devraldığını ve belediyenin ciddi bir mali sıkıntı içinde olduğu iddialarına da yanıt veren Başkan Tanık, “Personelden böyle bir maaş alamadık filan diye bir şikayeti kalmadı. Yok . Asli personel 3 bin civarında 2 bin civarında da hizmet tedariki ile çalışanımız var. 5 bin kişi maaş alıyor. 2 bini müteahhit üzerinden maaş alıyor. Şahıs borçlarını sıfırlamaya yakın bir duruma getirdik. Daha önce 7/8 ay maaş alamayanlar, artık parasını alabiliyor. Sorun parayı ödemek için hukuksal yöntem bulunmamasıydı. Bu sistem kuruldu. Taşeronların yanında çalışanların hepsi kayıt içi duruma geldi” dedi.
TANIK'TAN
İŞÇİLERİNE
KADRO MÜJDESİ...
İŞTEN ÇIKARMA YOK KADRO VAR
“Belediye’ye hizmet sunan ve işini yapan hiç kimsenin ekmeğiyle uğraşılmayacak. Ama bankomat memurları varsa bunları da devreden çıkartmak bizim görevimiz” diyen Çankaya Belediye Başkanı Tanık, 2 bin 864 kişi kadrolu, 1987 kişi taşeron üzerinden belediye işçisi olarak görüldüğünü kaydetti ve “Bu taşeron üzerinden hizmet verenleri de etap etap belediye kadrosuna almayı düşünüyorum. Elbette müteahhitlerle birlikte gidecekler var. Bize uymayanlar var. Ama toplu işten çıkartma olmayacak” diye konuştu.
VEKİLLERE FREN
Belediyede çalışmak için çok sayıda iş başvurusu üolduğunu da bildiren Tanık, “Üstelik bunlar frenlenmiş. Milletvekilleri göndermiyor. Parti göndermiyor. Parti kararı var, buna ilişkin. Ama buna rağmen çok sayıda başvuru var. Biz de kalifiye eleman alımı için bir sistem kurmayı düşündük. DİSK, İŞKUR ve ASO ile görüştük. İş garantili eğitim projesi yapacağız. Bunun için AB ve İŞKUR fonu da kullanılabilir. Ayrıca Üniversitelerin örgütlenmesi de yapıyoruz. Rektörlerle toplantı yaptık. Belediye üniversite ilişkileri iyileştirmek için. 180 bin öğrenci 60 bin akademisyen bizim mıntıkamızda. Bu yapı inanılmaz. Bu yapının kendi yöresine sahip çıkmasını sağlayabilirsek, işimiz çok kolaylaşır. Üniversiteleri hasım değil dost olarak görmek istiyoruz. Sorunlarını çözmek eğitimin kalitesini yükseltmek için kentsel desteği stratejik olarak yararlı görüyoruz.
GÖKÇEK 15 YIL SONRA HATIRLADI
Çankaya bölgesinde şu sıralarda devam etmekte olan alt yapı çalışmalarına da değinen Başkan Tanık, şunları söyledi:
“15 yıl sonra bize de sıra geldi. Büyükşehir 15 yıldır Çankaya bölgesinin alt yapı çalışmalarının önemli bir bölümü ihmal etmişti. Kaldırımları yapmıyordu. Bu çalışma umuyorum ki, olumlu sonuç verir. Entegrasyon ile ilgili tamamlayıcı çalışmalar için Büyükşehir Belediyesi ile çalışmaya hazırız. Bize düşecek kısmı hızla yapmaya hazırız. Bu çalışmaya çok seviniyorum. Keşke aniden yol kapanmasın ve önceden halk bilgilendirilseydi. Ama Ankaralı kalenderdir. Sabah kalkıp yolu kapalı bulmasına rağmen, sesi çıkmadı. Aslında organizasyon için bir sistem var. Ama kimse kullanılmıyor. Ben de genel sekreterle bağlantıya geçtim. Şu anda her şeye rağmen, altyapıya ilişkin bir şeyler yapılması bizim açımızdan sevindirici…”
YIKANABİLİR SOKAKLAR
Tanık yapacakları hizmetlere ilişkin olarak, “En sıkı projemiz temizlik. İkincisi imar aykırılıkları ve çirkinliklerinin düzeltilmesi. Bunu merkezden başlatmaya karar verdik. Hızla başlayıp düzeltmek istediğimiz konu; yıkanabilir sokaklar yapmak. Kızılay yaya bölgesinde mümkünse en kısa sürede, tabela ve taşmalar gibi imar çirkinliklikleri ortadan kaldıracağız . Bu net ve kesin. Çöp yönetimi yapılacak. Sokağınızı kimin temizlediğini sakinler bilecek. Giysileri dahil yeniden tasarlanıyor. Taşeron sistemini kaldırdık. Tüm çöpü belediye eliyle kaldıracağız. Çöp toplanırken etraf kirletilmeyecek. Sokaklarda çöp birikmeyecek. Evlerde, kapıda çöp alınacak. Ortalıkta çöp olmayacak, anında belediye görevlisi alacak. Sokaklarda çöp vs olmayınca kaldırımları sokakların eğimini de ayarlarsan, tabii ki, yıkayacaksın. Ve foşur foşur yıkanan sokaklar tertemiz olacak. İnsanlar yıkanan bir yere geldiklerinde tükürmezler bile, çöp atmazlar. Böylece tertemiz bir Çankaya ortaya çıkacak” diye konuştu.