'Gökçek Bakanlar Kurulu'nu da atasın'

Abone ol

Gökçek'in ilçe belediye başkanlarının kendisi tarafından atanmasını istediğini hatırlatan Tanık, "Sayın Gökçek, Bakanlar Kurulunu da atasın" dedi.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Belediye Kanunu'nun 73. maddesinin değiştirilmesine yönelik kanun teklifiyle ilçe belediyeleri ve İmar Kanunu'nun fiilen ortadan kaldırılacağını söyleyerek, "Sayın Gökçek, ilçe belediye başkanlarının kendisi tarafından atanmasını istemektedir. Sayın Gökçek Bakanlar Kurulu'nu da atasın" dedi.

Mülkiyeliler Birliği'nde Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç ve Kalecik Belediye Başkanı Nevzat Şahin ile birlikte TBMM'de görüşülmesi beklenen 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. Maddesini değiştirmeye yönelik tasarıya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Tanık, 73. madde değişikliğinin genel kuruldan geçmemesi dileğinde bulunarak, bu maddenin geçmesi halinde büyükşehir belediye başkanlarının monarşik ve despotik yetkilerle kentleri yöneteceğini dile getirdi. Söz konusu madde değişikliği kabul edilirse, Ankara'da Anıtkabir, Atatürk Orman Çiftliği ve askeri alanların kentsel dönüşüm alanı ilan edilebileceğini açıklayan Tanık, "73 Madde değişikliği yerelleşmeye, demokratikleşmeye, hukuka ve yerel yönetim özerklik şartına aykırıdır. Demokratikleşmeyi, yerelleşmeyi, sivilleşmeyi parti ve hükümet programında dillendiren AKP'nin ekseninin 73 madde değişikliğiyle bir Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından kaydırılmaktadır" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ilçe belediye başkanlarının kendisi tarafından atanmasını istediğini hatırlatan Tanık, "Sayın Gökçek, Bakanlar Kurulunu da atasın" dedi.

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. maddesini değiştirmeye yönelik TBMM'ye sunulan yasa tasarısının, Meclis İçişleri Komisyonu'nda kabul edildiğini belirten Tanık, belediyelerin 'kentsel dönüşüm' uygulamalarını düzenleyen 73. maddede yapılan değişiklikle 'plansızlık, rant ve despotluk' hakim kılındığını, her tür planlama yetkisinin Büyükşehir Belediyelerince kullanılır hale geleceğini, ilçe belediyelerinin planlama ve imar sisteminden tamamen çıkarıldığını ve vatandaşlar yargı önünde hak arama hakkını kaybettirdiğini söyledi. Tanık, yapılmak istenen değişikliğin, özellikle Büyükşehir kapsamındaki ilçe belediyeleri açısından 'kabul edilemez' hükümler içerdiğini kaydederek, "Yasa teklifi Büyükşehir kapsamındaki ilçe belediyelerini tamamen planlama ve imar sisteminden koparılmaktadır. Yasa teklifiyle Büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanı ilan etmeye Büyükşehir belediyeleri yetkili kılınmıştır. Ayrıca, ilan edilen bu alanlardaki her ölçekteki imar planı, parselasyon planı, bina inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni ve benzeri tüm imar işlemleri Büyükşehir belediyelerine bırakılmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesi sonrasında, Büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyelerinin gayrimenkullerine el koyabilecektir. Yasa teklifiyle ilgili maddeye 'üzerinde yapı olan veya olmayan, imarlı veya imarsız tüm alanların kentsel dönüşüm alanı ilan edilebileceği' ifadesi eklenerek imar mevzuatına, şehircilik ilke ve esaslarına aykırı bir biçimde belediye sınırları içindeki tüm alanlar, potansiyel kentsel dönüşüm alanı haline getirilmektedir. Böylelikle kentin her köşesi dönüşüm alanı ilan edilebilecek ve kentin istenilen bölgesi ya da parseli, mevcut sakinlerinden alınarak yüksek rant ödeyenlere terk edilecektir" dedi.

Tanık, TBMM'deki tüm milletvekillerinin böyle bir yasanın kabul edilmesine onay vermemelerini dilediklerini, bu yasa teklifinin Türkiye'nin şehircilik ve yerel yönetim sistemi açısından telafisi olanaksız sonuçlar doğuracağını ve yerel derebeylikler oluşturacağını kaydetti.

Günün Önemli Haberleri