Göğüs kanserini algılayan 'Elektronik Deri'
Abone olGeliştirilen elektronik deri göğüs kanserinde erken teşhis sağlayacak…
Göğüs
kanseri teşhisinde kullanılan MRI, mammogram ve ultrason
cihazları teşhis koymada son derece yardımcı oluyorlar ancak
oldukça pahalılar.
Özellikle her kontrolde bu cihazlarla ile hastanın durumuna
bakılması hastalar için yüksek maliyetler demek. Bir grup bilim
adamı bu uygulamalara son verecek bir elektronik deri
geliştirdiler.
Biyomolekül mühendisi olan Ravi Saraf ve Chieu Van Nguyen tarafından geliştirilen bu cihaz sadece göğüs kanseri için değil birçok hastalığın teşhisi için yepyeni bir yol sunuyor. Bu ikilinin geliştirdikleri elektronik deri dokulardaki bozuklukları ve oluşmuş şişkinlik ya da kistleri hissedebiliyor. Bu elektronik deriyi denemek için yapay bir göğüs içine kistler yerleştiren ekip cihazlarının 5mm genişlikteki ve 20 milimetre dipteki kistleri resimleyerek teşhis edebildiğini görmüş.
Altın nanopartiküllerden, kadmiyum sülfat nanopartiküllerinden ve bazı polimerlerden oluşan bu elektronik deri hastalara normal bir muayene uygulanan basıncın aynısını uyguluyor. American Chemical Society Applied Materials & Interfaces ‘da çalışmaları ve detayları açıklanan bu cihazın özellikle kistlerin yerlerinin ve boyutlarının belirlenmesinde büyük bir fayda sağlayacağı düşünülüyor.
Kadınlarda en çok rastlanan kanser türü olan ve erken teşhiste kurtulma şansı yüzde 94 olan göğüs kanserinin önüne geçilmesi için büyük bir çalışma olan bu elektronik derinin kısa zamanda kullanımına da başlanması bekleniyor.
Erken teşhiste çığır açacak bu teknolojinin nasıl
uygulandığını ve ne kadar kolay bir yöntem olduğunu görmek için