Göçük altındaki madencilerden haber yok!
Abone olTürkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi'nde meydana gelen patlamada cesetlerine ulaşılamayan iki madenciyi arama çalışmaları devam ediyor.
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Karadon Müessesesi 1 Nolu Yeni Kuyu'da 17 Mayıs tarihinde meydana gelen grizu patlamasında taşeron firmada çalışan 30 madenci göçük altında kalmıştı.
Patlamanın ardından 30 madenciyi kurtarmak için tüm ekipler seferber olmuş, ancak 28 madencinin cesedi 3 gün sonra çıkarılmıştı. Ocak içerisinde kalan Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün cesedi hâla çıkarılamadı.
Grizu patlamasının meydana geldiği 17 Mayıs tarihinden itibaren TTK'nın kurtarma ekipleri aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla üç bakan patlama sonrası bölgeye gelmiş ve çalışmaları yakından takip etmişlerdi. Başbakan Erdoğan da bölgeye gelerek madenci yakınlarıyla görüşmüş ve bir konuşma yapmıştı. 28 madencinin cesetleri aileleri tarafından defnedildi.
Ocak içerisinde kalan iki madenciyi arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Madencilerin kömür göçüğü altında olabileceği sanılıyordu. Kömür göçüğünün kaldırılmasından sonra madencilerin kömür göçüğü altında olmadığı anlaşıldı.
Daha sonra iki madencinin patlama sonrası kuyuya düşmüş olacağı varsayılarak su altı kamerasıyla kuyu incelenmek istendi. Ama kuyunun içerisinde demir atıkları olduğu için ilk seferde başarılı olunamadı. İkinci denemede görüntüler çekilirken kamera su yüzüne çıkarılamadı ve
yine kuyu içerisi incelenemedi.
Patlamanın meydana geldiği Karadon Müessesesi'nden ocak içerisine girilip çıkarılma çalışması yapılamazken, arama kurtarma çalışmaları Gelik 75. Yıl Kuyusu'ndan doğru yapılmaya başlandı.
Karadon Müessesesi'nden patlamanın meydana geldiği eksi 540 koduna inilemezken, o bölgedeki kafesin eksi 360 koduna kadar inebildiği kaydedildi. Yine Karadon 1 Nolu Yeni Kuyu'nun olduğu yerde eski kafesin bulunduğu belirtilirken, bunun eksi 540 koduna indiği ancak patlama nedeniyle aşağısının çok zarar görmesi nedeniyle bu kafesin tehlike arz ettiği açıklandı.
Bu yüzden kurtarma ekibindeki ekiplerin tehlikeye atılmadığı belirtildi. Çalışmaların patlamanın meydana geldiği günden itibaren aynı ciddiyetle
yürütüldüğü belirtilirken ocak içerisinde göçük olduğu ve bu göçüğün kaldırılmaya çalışıldığı öğrenildi.
Madencilerin göçük altında bulunamaması durumunda kuyuda çalışma yapacak Çinli firmanın kuyuyu onarmasının bekleneceği veya kuyuya su basılarak cesetlere ulaşılmaya çalışılacağı öne sürülüyor.