Gizli kalmış zenginlik: Zeolit

Abone ol

zeolit madeninin, çok bilinmeyen ama küresel ısınmaya karşı gizli bir güç olduğu belirtiliyor.

Zeolit, özellikle tarım, hayvancılık, çimento katkısı, yapı malzemesi, gıda katkısı ve arıtma alanlarında kullanılıyor.

Manisa'da ocakları ve cevher hazırlama tesisi bulunan Enli Madencilik'in Ar-Ge ve İhracat Müdürü Dr. Serpil Özaydın, Türkiye'de 50 milyar tonun üzerinde zeolit rezervi olduğunu kaydederek dünyada zeolit madeninin kullanımının artmasıyla ekonomiye bu madenin katkısının milyar dolarlar olabileceğini belirtti.

Yılda 5-10 bin ton ihracat

Dünyada yılda 4 milyon ton zeolit kullanılıyor. Özaydın, "Bu maden dünyada birçok ülkede bulunuyor. Ancak en çok aranan özellikleri bulundurduğu için ülkemiz klinoptilolit denen zeolit'leri tercih ediliyor. Sadece Gördes'te 1 milyar tonun üzerinde görünür rezerv var" dedi.

Dr. Özaydın, şu anda firma olarak AB ülkeleri, ABD ve İsrail'e zeolit ihraç ettiklerini, Türkiye'den yurtdışına yılda 5-10 bin ton arası ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Önümüzdeki yıl Türkiye'nin 50 bin tonun üzerinde zeolit ihracatı yapmasının beklendiğini kaydeden Özaydın, "Şu an bu madenin Türkiye'den hammadde olarak ihraç değerleri 1 ton için kalitesi ve alıcının talebi doğrultusunda hazırlanan ürünlere göre 60 dolar ile 250 dolar arasında değişiyor" dedi.

Zeolitlerin küresel ısınmaya çözüm getirecek doğal minareller olduğunu belirten Dr. Özaydın şunları söyledi:
"Özelliklerini yönde özetlememiz mümkün. Birisi bu hammadde kaynağının asıl özelliklerinin ortamdaki ısıyı emmesi yani madenin bulunduğu ortamda doğal bir iklimlendirme sağlamasıdır. Diğeri ise doğrudan sera; yani metan, azot oksitleri, karbondioksit gibi gazları bertaraf edecek şekilde hazırlanarak yine mevcut alanlarda kullanımlarının sağlanması şeklindedir."

Zeolit'in kullanımı için 25'e yakın proje geliştirdiklerini söyleyen Dr. Özaydın, "Tarımsal alanda, yapı sektöründe, karayollarında, hayvan - bitki yetiştirme ortamında, radyoaktif ve diğer kirliliklerin arıtılmasında küresel ısınmayı önleyici malzeme olarak kullanılabilecek. Örneğin zeolitin serpildiği ya da bulunduğu alanlarda her türlü ısı taşınımı doğal olarak dengelenecek" diye konuştu.


Günün Önemli Haberleri