Gizli buzlanma olan yolda neler yapılmalı?
Abone olKış aylarının iyice bastırdığı şu günlerde yollardaki gizli tehlike buzlanmaya aman dikkat! En çok köprüler, viyadükler ve tepe üstlerinden görülen gizli buzlanma için neler yapılır otomobil yazarı Nehir Yılmaz cevaplıyor.
Gizli buzlanma tehlikesi ile karşılaşmamak için neler yapılmalı bunun cevabını otomobil yazarı Nehir Yılmaz ye anlattı.
Gizli buzlanma genel olarak köprüler, viyadükler, tepe üstleri gibi çok fazla rüzgar alan, yan rüzgarlardan çok fazla etkilenen yollarda olur.
Sürücülerin dikkat etmediği unsurlardan biri de gizli buzlanma levhalarıdır. Bunları gördükleri yerlerde gaz pedalından ayaklarını çekmeleri, pedallara çok yumuşak davranmaları, direksiyon hareketlerini sakince yapmaları gerekir. Bu tip yollar sabit sürüşün izlenmesi gereken yerlerdir.Havanın ani soğumasıyla ortaya çıkan bu durum, iyi gözlemle asfalt üzerinde düşük hızlarda fark edilebilir. Bu tür durumlarda şunlara dikkat edelim;*Havanın 0 derece altına düştüğü durumlarda kesinlikle hızlı araç kullanmayın.*Lastik burada önemli ama çok önemli değil. Yani gizli buzlanma olan alanda her araç ister istemez kayar. Fakat şu havalarda kış lastiği ile seyahat etmek güvenlik seviyenizi artıracaktır.*Gizli buzlanma ile ıslak zemin arasında ince fark vardır. İkisi de parlar ama buzlanmanın olduğu alanda cam yüzeyine benzer yansıma olur. Düşük hızlarda bunu fark edebilirsiniz. Bu yüzden tekrar tekrar belirtiyorum, hızınızı çok iyi ayarlayın.*Oldu, geç fark ettiniz ve gizli buzlanmaya düşüp aracın kontrolü zorlaşmaya başladı. Bu esnada en son yapılacak şey, frene basmaktır. Zaten kayıyorsunuz, frene basmak kontrolü iyice zorlaştıracaktır. İlk önce aracın kafasının kaydığı noktaya doğru direksiyonu çevirin, daha sonra aracın yola doğru konumunu normale çevirdiğinizde sert frenajdan kaçınarak, gerekirse vites küçülterek aracı yavaşlatmaya çalışın. Böylesine extreme durumlarda yapılacak en iyi şeylerden birisi budur.*Gizli buzlanmalar için iki vakit çok önemlidir. Bunlardan birisi sabah saatleri, diğeri de akşam üstüdür. Sabahın erken saatlerinde havanın soğukluğu kırılmamıştır. Bu yüzden hafiften ısınmaya başlayan hava sizleri asla aldatmasın. Öte yandan günün sonuna gelindiğinde iyice soğuyan hava, açılmış ama ıslak olan zeminde buzlanmaya sebep olacaktır. Bu da sürücüleri fazlasıyla aldatır. Ani hareketler ve yüksek hızlarda facia ile sonuçlanacak kazalara karışabilirsiniz.