Gıdada inanılmaz hileler

Abone ol

Her şeye hile karıştı. Yediğimiz gıdalara da. En fazla zeytinyağına hile yapılıyor. Nasıl mı?

Çeşitli işyerlerinde satılan bir çok gıda ürününe, insan sağlığına zarar verecek maddeler katılarak, gıda ürünlerinde çeşitli hilelere başvurulduğunun tespit edildiği bildirildi.

Gaziantep Tarım İl Müdürü Kontrol Şube Müdürü Sait Demirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda üretimi ve satışı yapılan yerlerde gıda maddelerinde çeşitli hilelere başvurulduğunu, bu hilelerin bazen insan sağlığına zararlı maddeler içerebildiğini söyledi.

Demirkıran, yaptıkları denetimlerde en fazla zeytinyağında hileye rastladıklarını belirtirken, zeytinyağının içine pamuk yağı katıldığını tespit ettiklerini kaydetti.

Zeytinyağının içine pamuk yağı kattıkları belirlenen Hatay ve Kırşehir'deki 6 firmaya işlem yaptıklarını belirten Demirkıran, toz içeceklerde de katkı maddelerinin bulunduğunu, ancak bu içeceklerin etiketlerinde yanıltmaya gidildiğini işaret etti.

Toz içeceklerin etiketlerine doğal aromanın bulunduğunun kaydedildiğini anlatan Dekirkıran, ancak bazı içeceklerde yapay aroma kullanıldığını, bu tür hileler yaptıkları belirlenen 2 firmaya da işlem yaptıklarını söyledi.

Üzüm sucukları ve balda da hile yapıldığını ifade eden Demirkıran, yaptıkları denetimlerde çok sayıda üzüm sucuğu ile balın glikozdan yapıldığını belirlediklerini bildirdi.

''Glikozdan yapıldığı için 2005 yılında 20 ton bala el koyduk'' diyen Demirkıran, glikozun insan sağlığına zararının olmadığını, ancak bu yöntemle vatandaşın 'gerçek ürün'' denilerek kandırıldığını ifade etti.

Demirkıran, halk sağlığına önem verdiklerini ve denetimlerini sürdürdüklerini vurgulayarak, ''Yaptığımız bir denetimde özel bir okulun kantininde 23 kilogram kokmuş et ele geçirdik ve bu kantinin işletmecisine ceza verdik'' dedi.

AÇIKTA SATILAN ÜRÜN ALINMAMALI

Demirkıran, açıkta satılan ürünlerin kontrollerinin zor olduğunu ve hangi şartlarda üretildiğinin bilinmediğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

''Açıkta satılan hiç bir ürünün alınmaması gerekiyor. Örneğin baharatların hepsinin içinde hemen hemen hile bulunabiliyor. Karabiberin içine tuz katabiliyorlar. Kırmızı biberin yenmemesi gereken sap kısmı, nanenin sapı içine katılıyor. Bu tür ürünlerin, üretim izni olan ve paketlenmiş ürünlerden alınması gerekir. Çünkü bize gelebilecek bir şikayette firmaları kontrol imkanımız olur. Ancak, açıkta satılan ürünün nerde yapıldığı belli olmuyor, kontrolü de zorlaşıyor.''

Demirkıran, 2005 yılında 5 bin 330 adet üretim, satış ve toplu tüketim alanında faaliyet gösteren işyerini denetlediklerini ve bu işyerlerinden 20 adet firma hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri