Gıda fiyatları rekor seviyede
Abone olBM'e göre gıda fiyatları endeksindeki bu artışa küresel düzeyde şeker, hububat, yağ ve et ürünlerinde görülen fiyat artışları yol açtı. Kimi uzmanlara göre 2008'deki gibi bir gıda krizi olasılığı yok ancak belirsizlik 'endişe verici.'
Birleşmiş Milletler'in yayımladığı yeni veriler, küresel düzeyde
gıda fiyatlarının Aralık ayında rekor seviyeye ulaştığını ortaya
koydu.
Belirsiz ortam hububat fiyatlarının daha da yükselmesine sebep olabilir
Kasım ayında 206 olan endeks, geçen ay 214,7 puana yükseldi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), aylık değişimlerin değerlendirildiği gıda fiyatları endeksindeki bu artışa küresel düzeyde şeker, hububat, yağ ve et ürünlerinde görülen fiyat artışlarının yol açtığını dile getirdi.
Endeks son olarak rekor seviyeye, bir dizi ülkede çatışmalara
yol açan gıda krizinin yaşandığı 2008 yılında çıkmıştı.
O tarihte endeks, 213,5 puana kadar yükselmişti.
Birleşmiş Milletler iktisatçılarından Abdülrıza Abasyan, fiyatlardaki artışa rağmen 2007 ve 2008 yıllarındaki gıda krizi ve çatışmaları tetikleyen - yoksul ülkelerdeki düşük üretim gibi- faktörlerin mevcut durumla aynı olmadığını belirtti.
Rusya'da kuraklık, Avustralya'da sel
Abasyan bunun daha büyük karışıklık yaşanması riskini düşürdüğünü ifade etti ancak "kararsız havanın" hububat fiyatlarının çok daha yükselmesiyle sonuçlanabileceğini, bunun da "kaygı" yarattığını vurguladı.
Geçen yıl Rusya'da yaşanan kuraklık, bu ülkeden buğday ihracatının askıya alınmasına sebep olmuştu.
Avustralya'nın Queensland eyaletini son günlerde vuran seller de kilit önem taşıyan ihraç malların fiyatlarını etkilemeye başladı.
Bu ihraçlar, Asya'ya, özellikle Hindistan, Bangladeş ve Japonya pazarlarına gıda temini açısından kritik önem taşıyor.
Avustralya, seller nedeniyle şeker kamışındaki şeker oranları düştüğünden, bu alanda ihracatına yönelik tahminlerini yüzde 25 oranında düşürmek zorunda kaldı.
Sellerden buğday ürünleri de nasibine düşeni aldı.
Uluslararası Enerji Kurumu IEA, yüksek petrol fiyatlarının 2011 yılındaki ekonomik iyileşme sürecini tehdit ettiği yorumunu yapmıştı.
OECD üyesi 34 sanayileşmiş ülkenin petrol ithalatlarının faturası da 2010 yılında yüzde 30 yükselerek 790 milyar dolara çıktı.
Bakır fiyatları da 2011 yılına rekor seviyelerde başladı - bu duruma küresel düzeyde iyileşme sürecinin artırdığı talebin ve bir çok ülkenin düşük stoklama yapmasının yol açtığı düşünülüyor.