Gezi mağduru esnafa destek olacak mı ?

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ’Gezi Parkı’ olaylarının mağduru esnafa hükümet desteği olup olmayacağına ilişkin, "Öncelikl...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ’Gezi Parkı’ olaylarının mağduru esnafa hükümet desteği olup olmayacağına ilişkin, "Öncelikle zarar ziyan tespitinin yapılması icap ediyor ki ondan sonra o zarar ziyana göre ne tür destek mekanizmaları geliştirilebilir ona bakmak lazım" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ta düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi ’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı ve Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eserler Programı’ kapsamında düzenlenen ödül törenine katıldı. Ergün, yaptığı konuşmada, "Bizim bilimsel düşünme metodunu hayatımızın her alanına aktarmamız gerekiyor. Bu toplumu derinden etkilen birçok meselenin duygusal bir zeminde reflekslerle ezberler üzerinden konuşulduğu ve ne yazık ki bu tartışma üslubunun ülkeye ve topluma bir faydasının olmadığını görüyoruz" dedi. Sorunlara bilimin ışığında bakılmasıyla çok daha doğru çıkarımların yapılabileceğine işaret eden Ergün, bilimin hakim olduğu düşünme ve tartışma ortamının ’ayağa pranga olan’ birçok sorunu çok daha emniyetli bir şekilde kurtarabileceğini dile getirdi.
Bakan Ergün, ödül töreni sonrası gazetecilerin ’gezi parkı olaylarına’ ilişkin sorularını cevapladı. Olayların ekonomiye olan etkisini değerlendiren Ergün, "Birçok konu ekonomi üzerinde yüzeysel etkiler de meydana derinlemesine etkiler de meydana getirilebilir. Bu olayların ekonomimiz üzerinde bazı yüzeysel etkileri olduğunu görüyoruz. Borsada iniş-çıkışlar, faiz oranlarında nispi bir yükseliş söz konusu oluyor ama Türkiye ekonomisinin makro ekonomik dengeleri bozuk olsaydı, çok büyük bütçe açıklarıyla boğuşan yüksek enflasyonla, faiz oranlarıyla boğuşan ve Merkez Bankası rezervleri son derece zayıf olan ekonomik dengelerini kuramamış bir ülke olsaydı o zaman bu tür olaylar ekonomi üzerinde çok daha uzun vadeli ve köklü etkiler meydana getirebilirdi" dedi. Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde makro ekonomik dengelerini kurduğunu söyleyen Ergün, önemli ekonomik problemlerin çözüme kavuşturulduğu için bu etkilerin daha yüzeysel ve geçici bazı etkilerinin olduğunu dile getirdi.

"BAŞKA SONUÇLAR ELDE EDİLMEK İSTENDİ BELKİ"
Son 10 gün içerisinde yaşananların üzücü taraflarının olduğuna dikkati çeken Ergün, "2 vatandaşımızı kaybettik, bir polis memuru şehit oldu. Çok sayıda insanın iş yeri bundan zarar gördü. Kamu mallarına zarar verildi. Başka sonuçlar elde edilmek istendi belki. Sadece bir çevresel duyarlılık boyutunun ötesine taşımak isteyenler belki oldu ama nihayetinde Türkiye’de hem toplum bu konuda sağlam bir duruş sergiledi hem de ülkenin makro ekonomik ve siyasi dengeleri yerli yerine oturmuş olduğu için başkalarının beklemiş olduğu bir sosyal, ekonomik ve siyasi tahribata Türkiye uğramamış oldu" dedi.
’Taksim Gezi Parkı olayları dolayısıyla esnafın gördüğü zarara ilişkin Hükümetin bir çalışmasının olup olmadığının’ sorulması üzerine Ergün, "Öncelikle zarar ziyan tespitinin yapılması icap ediyor ki ondan sonra o zarar ziyana göre ne tür destek mekanizmaları geliştirilebilir ona bakmak lazım. Lokal bazı noktalarda olay çapı büyük 52 vatandaşımızı kaybettik Reyhanlı’da. Onun dışında da 800 iş yeri de Reyhanlı’daki patlamada ağır hasar gördü. Hasar tespit çalışmaları Valilik tarafından yapıldıktan sonra Bakanlık olarak KOSGEB vasıtasıyla destek programı açıkladık. Her şehirde 2 dükkan orada 3 dükkan orada diye yaygın bir tablo var. Tablonun bir derlenip toparlanması lazım Valilik tarafından. O tablo önümüze konulduğunda ona göre bir çalışma yaparız ama şu anda bizim elimizde bir hasar-tespit raporu olmadığı için bir şey söyleyemem" diye konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri