Gerçeklere ayna tutuyor

Abone ol

Filmin amacı, Amerikan hapishanesinde hala tutuklu bulunan kişinin varlığını dünyaya hatırlatmak.

Michael Winterbottom’ın 56. Berlin Film Festivali’ne damgasını vuran yeni filmi ‘Guantanamo Yolu’, İngiltere’de büyük yankı uyandıran gösteriminin ardından, nihayet Türkiye sinemalarında da vizyona girdi.

Berlin Film Festivali’nde Michael Winterbottom ile Mat Whitecross’a En İyi Yönetmen için verilen Gümüş Ayı ödülünü kazandıran ‘Guantanamo Yolu’nun amacı, Amerikan hapishanesinde hala tutuklu bulunan 500 kişinin varlığını dünyaya hatırlatmak. Film, Batı toplumlarında 11 Eylül sonrası tırmanan Müslüman düşmanlığına ayna tutuyor.

Terörle savaş adına insan haklarını ihlal eden Amerikan hükümetinin ve uluslararası alandaki en büyük destekçisi olan İngiliz yönetiminin ipliğini pazara çıkaran film, politik sinemanın son yıllardaki en önemli örneği.

YAPIM HAKKINDA
‘Guantanamo Yolu’, 10 Eylül 2001’de İngiltere’deki evlerinden ayrılan Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı üç Müslüman genç Ruhel, Şefik ve Asıf’ın öyküsünü aktarıyor. Yolculuklarının tek amacı, annesinin seçtiği kızla evlenecek olan Asıf’ın düğününe katılmak.

Pakistan’da namaz kıldıkları camideki vaazdan etkilenip insanî yardımda bulunmak üzere Afganistan’a geçerler. Fakat yolculuk bekledikleri gibi gelişmez. Amerikan bombaları bölgeye düşmeye başlamıştır. İçme suyu yüzünden teker teker hastalanırlar. Bölge halkının konuştuğu dillere de yabancıdırlar. İletişim problemi yüzünden kendilerini Kuzey İttifakı tarafından çevrelenmiş bir Taliban kalesinde bulurlar.

Geri dönmeye çalışan gençlerin konvoyu Amerikan uçakları tarafından bombalanır. Yolcuların çoğu ölür ya da sakatlanır. Üç arkadaş, Kuzey İttifakı tarafından tutuklandıktan sonra Amerikan birlikleri tarafından Guantanamo’ya nakledilirler. Olayların bir diğer kahramanı olan arkadaşları Münir ise Afganistan’da kaybolur.

İki yıldan fazla süren mahkumiyetleri boyunca her üçü de Amerikan ve İngiliz gizli servisi tarafından sorgulanır; haklarında hiçbir kanıt bulunmadığı halde sayısız işkence ve suçlamaya maruz kalırlar.

Serbest bırakıldıktan sonra öykülerini Michael Winterbottom ve Mat Whitecross ile paylaşan Ruhel, Şefik ve Asıf’ın yaşadıkları; röportajlar, canlandırmalar ve arşiv görüntüleri aracılığıyla, ‘Guantanamo Yolu’ adlı filme kaynak olur.

MICHAEL WINTERBOTTOM - Yönetmen
Sinema sektörüne, Lindsay Anderson’ın kişisel asistanı olarak giriş yapan Winterbottom, ’90ların ilk yarısından bu yana İngiliz sinemasının en üretken yönetmenlerinden biri. Sinemada “auteur” kavramını reddeden ve hiçbir filmiyle kendisini tekrarlamayan yönetmen, 2002 yılında In This World adlı filmiyle Berlin Film festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazanmıştı. Kimi eleştirmenlerce tüm zamanların en iyi İngiliz filmi olarak nitelendirilen bu yapım, İngiliz Film Akademisi’nce verilen BAFTA ödüllerinde de Yılın En İyi İngiliz Filmi seçilmişti. Son olarak, Laurence Sterne’ün sinemaya uyarlanmasına bugüne dek imkansız gözüyle bakılmış romanından çıkardığı Tristram Shandy: A Cock & Bull Story ile İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale ödülünü kazanan Winterbottom’ın yeni projesi ise, Craig Murray’in romanından uyarlanan Murder in Samarkand.

MAT WHITECROSS - Yönetmen
Michael Winterbottom ile 9 Şarkı (9 Songs) filminde Kurgucu ve Kod 46 (Code 46) filminde ’2nd Unit Director’ olarak çalışmış olan Whitecross, daha önce Job Street adlı bir kısa film ile Asher D, The Magic Numbers ve Coldplay gibi gruplara video klipler çekti. Şu anda tek başına yöneteceği ilk filmin senaryosunu yazıyor.

Filmin Künyesi
Yönetmenler: Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Yapımcılar: Andrew Eaton, Melissa Parmenter
İranlı Ortak Yapımcı: Shahryar Shahbazzadeh
Yapım Sorumlusu: Lee Thomas
Müzik: Harry Escott ve Molly Nyman
Görüntü Yönetmeni: Marcel Zyskind
Yapım Tasarımı: Mark Digby
Süre: 95’
Yapım: 2006, İngiltere

Oyuncular
Shafiq Rasul - Riz Ahmed
Ruhel Ahmed - Farhad Harun
Monir Ali - Waqar Siddiqui
Asif Iqbal - Arfan Usman

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri