Genelkurmay'dan başörtüsüne vize!
Abone olOrdudan atılan bir rütbeli askeri kimlik kartı için Genelkurmay'a başvurdu. Önce eşi başörtülü olduğu için kartını alamadı ama sonra itiraz etti. Sonunda başörtülü eşi için de askeri kimlik kartı aldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Yüksek Askeri Şura kararı ile ilişiği kesilen askerler, yeşil pasaportlarına kavuştu. 1996'da hakkında düzenlenen sahte raporla ordudan atılan Yüzbaşı Mehmet İnkaya, 15 yıl aradan sonra yeşil pasaportunu aldı. Yüzbaşının eşi Şerife İnkaya da başörtülü TSK kimlik kartına sahip olmanın sevincini yaşıyor.
28 Şubat döneminde ordudan ihraç edilirken Milli Güvenlik Kurulu'nun Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği genelgeyle yeşil pasaport hakları ellerinden alınan YAŞ mağdurlarına bu hakları da geri verildi. Halen yüzlerce YAŞ mağdurunun işlemleri Milli Savunma Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı işbirliğinde yürütülüyor. İşlemleri tamamlanıp emekli olan mağdurlar, yeşil pasaport almak için emniyetin yolunu tuttu.
TSK'daki görevine 1979'da başlayan Mehmet İnkaya'nın (53) da yüzbaşı rütbesindeyken 1996 yılında ordu ile ilişiği kesildi. İhraç sonrası büyük sıkıntılar yaşayan İnkaya, 12 Eylül Anayasa referandumu sonrası hükümet tarafından düzenlenen yasayla kendi muadili olan kıdemli albay rütbesinden emekli oldu. Orduevine girebilmek için aile efradının kimlik bilgilerini bakanlığa ulaştıran İnkaya, yıllardır özlemini duyduğu yeşil pasaport için de emniyete başvurdu. Yeşil pasaportunu alan emekli asker, "Bu bir insanlık ayıbıydı. Şükürler olsun Türkiye normalleşiyor. Vatana, millete hizmet için TSK'ya girmiştim, onlarca teşekkür ve takdir belgesi aldım. Ancak hakkımda düzenlenen sahte raporla ihraç edildim. Yeşil pasaport hakkımı da elimden almışlardı. Düzenlemeyle diğer yüzlerce YAŞ mağduru arkadaşım gibi yeşil pasaporta başvurdum. Başvurum kabul gördü ve pasaportuma kavuştum" dedi.
BAŞÖRTÜSÜ AÇILIMI
Pasaportun ardından kendisi ve ailesine askeri kimlik kartı çıkarmak için Genelkurmay'a başvuran Mehmet İnkaya'ya, "Eşinizin fotoğrafı başörtülü olduğu için kimlik verilemeyecek." cevabı geldi. Bunun üzerine ilgili askerlik şubesine dilekçe veren emekli asker, Bilgi Edinme Yasası dahilinde uygulamanın gerekçesini sordu. Birkaç gün sonra ise telefonla aranılan İnkaya'ya, "Eşinizin kimlik kartını alabilirsiniz." denildi. Eşine başörtülü kimlik kartı çıkarıldığını belirten İnkaya, bunun temel hak ve özgürlükler açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
BAKANLIKTAN 'ZORLUK ÇIKARMAYIN' TALİMATI
Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne yeşil pasaport başvurusu yapan Piyade Teğmen Nedim Yalçın ile Üsteğmen Ebubekir Türk'ün talebini değerlendiren İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili bir genelge yayımladı. Ordudan ihraç edilen subay ve astsubayların yeşil pasaport alabileceklerinin duyurulduğu genelgede askerlerin, ilişiklerinin kesildiği tarihten kanuni düzenlemenin yapıldığı güne kadar geçen sürenin emeklilikten sayılacağına dikkat çekildi. Talep karşısında gereğinin yapılarak herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesinin istendiği genelgede şöyle denildi: "Milli Savunma Bakanlığı tarafından başvuruları kabul edilenler, bağlı bulundukları kurumlarından birinci, ikinci veya üçüncü dereceli kadroda olduklarını gösterir belge ile müracaat etmeleri halinde hususi pasaportları verilecektir."