Genelkurmay'dan basına sansür

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün bugün yapacağı toplantıya çağrılmayan medya kuruluşları ise şöyle:

Vakit Gazetesi'nin haberine göre, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün bugün Genelkurmay Karargahı’nda yapacağı toplantıya, Vakit, Milli Gazete, Zaman, STV, Kanal 7, CHA, Tercüman gibi medya kuruluşları yine çağrılmadı.

YENİ ŞAFAK DA ÇAĞRILMADI

Genelkurmay Başkanlığı’nın Basın Bilgilendirme Toplantısı’na, daha önce bir defa çağrılan Yeni Şafak gazetesi de çağrılmadı. Gazeteye, toplantı ile ilgili herhangi bir davet ulaşmadığı bildirildi. Yeni Şafak, geçtiğimiz aylarda Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ tarafından gerçekleştirilen Basın Bilgilendirme Toplantısı’na katılmıştı. Toplantıya katılan bazı komutanlar, “Onları staja aldık” diyerek, aşağılayıcı bir üslup kullanmışlardı.

KRİTERLER AÇIKLANMIYOR

Genelkurmay Başkanlığı akredite uygulamasını geçtiğimiz toplantılara göre sertleştirerek sürdürürken, basın meslek örgütlerinden, gazetecilerden ve bilim adamlarından gelen “Akredite ölçülerini açıkla” çağrısına rağmen, kriterleri açıklamamakta ısrar ediyor. Kamuoyu, Genelkurmay’dan akredite ölçülerini açıklamasını bekliyor.

YALANLANANLAR DAVETLİ

Akredite uygulaması Yeni Şafak gazetesini de kapsayacak şekilde genişletilirken, daha önce defalarca yalanlanan gazetelerin temsilcilerinin toplantıya davet edildiği öğrenildi. Aralarında “Genç subaylar rahatsız” haberiyle askerin sert şekilde yalanladığı Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile, Genelkurmay Başkanlığı’nın, yaptığı haberler sedebiyle resmi açıklama yaparak yalanladığı Milliyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Fikret Bila’nın da bulunduğu çok sayıda isim toplantıya davet edildi.

AÇIKLAMALI YALANLAMA

Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila, geçtiğimiz aylarda, hem basın açıklamasıyla, hem de Özkök’ün bizzat yaptığı açıklamayla yalanlanmıştı. Genelkurmay’ın 26 Şubat 2003 tarih ve BA-04/03 tarihli basın açıklamasında Bila’nın askerlerin Irak tezkeresi konusunda acele edilmemesini istediği yönündeki görüş yalanlanarak, Bila tekzip edilmişti.

AKREDİTE ÇELİŞKİLERİ

Genelkurmay Başkanlığı’nın geçtiğimiz dönemlerde Gazi Orduevi’nde gerçekleştirilen Basın Resepsiyonu’na Yeni Şafak gazetesi davet edilmezken, gazetenin o dönemdeki yazarlarından Cengiz Çandar, Habertürk kontenjanından resepsiyona çağrılmıştı. Yine Akşam gazetesi Ankara Temsilcisi olduğu dönemde resepsiyonlara çağrılan Emin Pazarcı, Tercüman gazetesi Ankara Temsilcisi olduktan sonra bir daha resepsiyonlara ve etkinliklere davet edilmemişti.

Gerekçe açıklayamadılar

Çarpık akredite uygulamasıyla ilgili olarak aradığımız Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı ile Protokol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, uygulamanın gerekçesi konusunda tek bir cümle dahi sarfedemediler. Vakit muhabirinin, “Genelkurmay tarafından yalan haberi sebebiyle lânetlenen Cumhuriyet gazetesinin Ankara temsilcisi çağrılırken, devletin sarı basın kartı verdiği gazeteciler basın bilgilendirme toplantısına çağrılmıyor. Bu uygulamanın gerekçesi nedir?” şeklindeki sorusuna ilgili birimlerin yetkilileri, “Bunu biz bilemeyiz” cevabını verdiler. Her iki birimin rütbeli yetkilileri, muhabirimize adlarını dahi vermekten çekinirken, kendilerinin üstünde bir yetkiyle görüşme talebi karşısında ise “ileteceğiz” demekle yetindiler. Muhabirimizin “İsminizi, rütbenizi ve birimdeki görevinizi öğrenebilir miyiz?” sorusuna ise, “Bu konu bizimle alakalı değil” cevabı verildi. Muhabirimizin “Kiminle alâkâlı ise onunla görüşelim” şeklindeki ısrarına rağmen Genelkurmay yetkilileri, akredite uygulamasının gerekçesini bir sır gibi saklamayı tercih ettiler.

Günün Önemli Haberleri